A explodat „buboiul” la SCM Timișoara: jucătorii încep să plece din cauza...

A explodat „buboiul” la SCM Timișoara: jucătorii încep să plece din cauza restanţelor. Directorul Ruşeţ, atacat de şefii secţiilor, vrea „încetarea detaşării”

1
DISTRIBUIȚI

Clubul municipalităţii trece prin cea mai grea situaţie de la înfiinţare. Către sportivii celor trei secţii importante (baschet, handbal şi rugby) s-au adunat câte trei luni de neplată, iar astăzi conducătorii echipelor au organizat o conferinţă în care au acuzat şi viitoarele tăieri bugetare anunţate de directorul Vasile Ruşeţ. Cel din urmă şi-a făcut apariţia la birourile SCM-ului mai târziu şi a răspuns la o parte din acuze. Pe scurt, reprezentantul autorităţilor locale a indicat că problemele din oraş, precum iluminatul public, sunt mai importante decât sportul.

SCM Timişoara (baschet), Timişoara Saracens (rugby) şi SCM Politehnica (handbal) riscă să fie distruse de managementul dezastruos al autorităţilor locale, care susţin că nu sunt banii necesari pentru a-şi achita până la urmă obligaţiile. Deşi SCM-ul a fost creat tocmai pentru evitarea situaţiilor din trecut, restanţele au adus din nou cuţitul la os. Directorul secţiei de baschet, Ilie Triţoiu, cel al secţiei de rugby Atilla Broszovsky şi Dan Dumitru, conducătorul secţiei de handbal, au organizat o conferinţă de presă explozivă.

„Finalul de an e destul de trist pentru noi din toate punctele de vedere. Nu doar baschet, ci pentru întreg SCM-ul, problemele sunt aceleaşi, financiare, ne aflăm pe un butoi de pulbere. Dacă nu reuşim, cel puţin la secţia pe care o gestionez, lucrurile o vor lua la vale, jucătorii sunt nemulţumiţi. Unii nu vor să mai continue nici în această lună. Neplătiţi de trei luni. Trebuie să plătească de la ei chirie, utilităţi… zi de zi proprietarii îi ameninţă. Restaurantele ne sună zilnic. Hotelurile din ţară nu mai acceptă decât plata în avans, cash… E tot mai greu să ne desfăşurăm activitatea”, a declarat Triţoiu.

Directorul secţiei de baschet a fost foarte virulent la adresa directorului Ruşeţ, numit ilegal în funcţie de primarul Nicolae Robu. „Odată cu numirea noului director, managementul a devenit tot mai defectuos. Toată ziua trebuie să facem rapoarte şi notificări. Ca pe vremea lui Ceauşescu. Nu inţeleg de ce, …există statistici online. Nu să fac eu… Eu îi cer demisia, nu are nicio legătură cu sportul. Observ că toate merg spre rău. Ne-a promis că ne va plăti salariile altfel işi va da demisia, deja de două ori. Nu pot să merg in vestiar să spun povestea şi să nu fie reală”, a continuat Triţoiu. Acesta a acuzat, la fel ca şi colegii săi comunicarea defectuoasă cu directorul impus de primar. Ruşeţ nu a răspuns la mai multe mesaje, considerând că nu e nevoie să se repete, ar fi transmis şi acel comunicat după meciul pierdut la Sibiu fără să se consulte cu cei din club: „A făcut un comunicat în care ne-a arătat că are cunoştinţe de limba latină…”.

Directorii secţiilor din cadrul SCM îl apreciază acum (şi) mai mult pe fostul conducător, Radu Ţoancă. Inedit e că Ţoancă încă apare în Consiliul Administrativ al clubului, deşi a plecat. „A fost scos doar din grupul de mail”. De asemenea lui Vasile Ruşeţ i s-a reproşat şi comportamentul jignitor cu angajaţii din cadrul clubului. „Mă refer la persoane din administraţie, care ţine de Primărie, zi de zi e făcut în toate felurile. Nu-mi plac tensiunile.
Jigniri, ton ridicat, nemulţumit de fiecare dată de nimic”, a continuat Triţoiu. Acesta a povestit şi un episod în care antrenorul Dragan Petricevic a fost luat la rost pe stradă de Ruşeţ pe teme baschetbalistice… Vasile Ruşeţ e acuzat totodată că a creat tensiune prin faptul că trei jucători ai „Leilor din Banat” şi-au primit toţi banii pentru că s-au dus la comisii. E vorba de Dragoste, Troy Franklin şi Gorgermans.

„E acelaşi of, facem parte din acelaşi club. Comunicarea e cea mai mare problemă…”, a adăugat Atilla Broszosky, reprezentantul „sarazinilor”, acesta a acuzat şi un semicantonament care nu a fost aprobat înaintea semifinalei de Cupă. El personal a rămas cu o factură de 6.000 de lei la un hotel. „Eu sunt privilegiat că nu am biroul aici. Că nu aud chiar toate. În ultimele două luni din ce am văzut sunt foarte multe scandaluri şi certuri. Din punctul meu de vedere e doar din cauza managementului defectuos… Nu vreau să spun de Ţoancă că a fost bun sau rău. Eu am jucători care vor să plece”, a concluzionat acesta. George Aranda şi Paea Fonoifua au plecat deja de la Timişoara.

Conducătorii secţiilor au spus de asemenea că nu au văzut vreun act oficial prin care Ruşeţ a venit la şefia clubului, ci doar au fost informaţi de pe o zi pe alta.

Bagaje şi la handbal

„Am vrut să trag un semnal de alarmă unde am ajuns, unde suntem. Am incercat impreună cu domnul Doboşi, şi sponsorii, să dezamorsăm această bombă. Avem două memorii înregistrate la FRH”, a precizat Dan Dumitru, conducătorul SCM Politehnica. Handbaliştii vor rămâne foarte probabil fără doi oameni de bază, Dragas şi Pribanic şi-au despus memorii în 10 decembrie şi trebuie plătiţi în decurs de 15 zile. „Situaţia se perpetuează şi nu putem continua aşa.


Dacă nu vor intra salariile, aceşti băieţi… se duc acasă fără salarii de sărbători. Avem oameni în administraţie care nu câştigă cât un jucători şi tot neplătţii. Primăria ar trebui să se gânească să impingă spre ianuarie…”, a adăuga Dumitru. Deşi părea mai puţin lovită, nici secţia de handbal nu a fost ocolită de reproşuri: „Totul se va nărui. Dacă nu vine cel puţin un salariu ca să arătăm că se fac nişte plăţi. După ce am ieşit din EHF, ne-a convocat la o şedinţă să avem 6 victorii din 8, suntem în obiectiv, la trei puncte de locul 3, sunt convins că dacă se pot rezolva ne putem bate…”.

Minusuri mari la buget, răspunsurile lui Ruşeţ

Pe lângă întârzierile mari la salarii înainte de sărbători. Secţia de baschet a fost lovită de o tăiere a bugetului pe 2020 cu aproape 50 de procente. Nici rugby-ul nu stă mai bine, cu un minus de 41%, în timp ce de la handbal, unde salariile sunt ceva mai mari, s-au scăzut 24 de procente. „Toate astea se fac împreună cu Consiliul de Administraţie”, lucru neluat în considerare conform şefului de la baschet. „Mă simt ca la uzină, fabrică, în care trebuie să dau în fiecare zi cu subsemnatul. Fiecare secţie ştie ce are de făcut, dar trebuie lăsate…”, a mai adăugat Triţoiu.

Vasile Ruşeţ şi-a făcut apariţia la birou după ora 11 şi a fost invitat să răspundă acuzaţiilor, starea de conflict dintre Ruşeţ şi conducătorii secţiilor de baschet sau rugby fiind evidentă. „În ultmele săptămâni probabil au fost alte priorităţi. Anul trecut luna a fost la fel, luna septembrie a fost plătită la finele anului”, a început Ruşeţ. Moment în care conducătorii au completat că o lună a fost plătită atunci din surse private („împrumut”) până la primirea banilor de la autorităţi.

Cât despre plata celor trei baschetbalişti separat, Ruşeţ a răspuns: „Cei trei jucători în conformitate cu prevederile (…) şi-au depus notificări, aveau termen zece zile pentru a li se plăti acea restanţă, dacă nu, ei deveneau liberi. Sunt trei jucători de bază. Am prioritizat plata acestora, tocmai pentru a ţine lotul întreg… Loturile celor trei echipe sunt de nivel de a se bate la performanţă, nu de a o cuceri”. Directorul a ridicat din umeri când a fost întrebat de procentul tăierile bugetelor. Dar a continuat susţinând că „în acest buget sunt toate plăţile pentru a participa la competiţii în anul 2020. În cazul în care se va participa în cupele europene, se va solicita bani”. „Am tăiat dintr-o propunere. Am solicitat detalii şi nu mi s-au furnizat”, a mai spus Ruşeţ. Moment în care a fost contrat de Triţoiu: „Am furnizat toate detaliile, acum scot bugetul. Nu e normal să tăiaţi 50%, devine arierat şi nu mai rămân cu nimic pe 2020. Vă bateţi joc, spuneţi public dacă vreţi să desfiinţaţi baschetul!”. Ruşeţ a continuat fără a părea deranjat: „dacă punem pe tapet sunt discrepanţe destul de mari… nu a fost o abordare unitară. Aceste explicaţii nu ni s-au dat”. „Normal că nu e unitar, noi plecăm cu 12 în deplasare, rugby-ul cu 30…”, a adăugat directorul secţiei de baschet.

Despre comunicare Ruşeţ a spus că a răspuns inclusiv jucătorilor care i-au trimis mesaje în această perioadă, inclusiv străini: „Mă strădui ca inainte de sărbători să primească un salariu. Mai mult nu pot promite. La fel i-am răspuns şi în engleză unui jucător”.

Vasile Ruşeţ a explicat şi „rapoartele” cerute, care includ şi date statistice. „Sunt un iubitor de sport, ca să lămurim. Privind unele cerinţe de documente. Suntem totuşi o instituţie publică. În instituţiile publice sunt anumite cerinţe privind organizarea documentelor, fluxul documentelor, fluxul de numerar şi aşa mai departe… S-a putut şi înainte, dar nu în condiţiile legii. Eu fac ce spune legea… cere justificări”, a precizat Ruşeţ.

Attila Broszovsky l-a contrat de asemenea pe Ruşeţ, deoarece acesta a făcut parte din Consiliul de Administraţie şi înainte să fie director şi după numirea sa la conducere a cerut rapoarte inclusiv dintr-o perioadă în care era în club.

„Permiteţi să o chem pe doamna juristă… În conformitate tot cu legea, e prerogativa primarului de a numi directorul. Numirea se face în funcţie de anumite proceduri, că se face un concurs…, că se face o detaşare, pe baza acelei detaşări se face, detaşarea e formula legală. Detaşarea… Nicio persoană din clubul ăsta nu e funcţionar public și nu a fost vreodată!, a tunat Ruşeţ când a fost întrebat de numirea sa în funcţie deşi nu a venit din postura de funcţionar public.

Ruşeţ a spus că şi cheltuielile cu Capitala Culturală afectează sportul. „În următorii doi ani nu putem spera la mai mult. Trebuie să rămânem la acest stadiu. Probabil când lucrurile se vor limpezi se va putea un buget mai mare”, a mai spus acesta.

Vasile Ruşeţ şi-a anunţat practic şi plecarea din club. „Am înregistrat pe 15 decembrie un document la Primărie. Demisie nu se potriveşte. Am cerut încetarea detaşării cu o anumită dată, 1 februarie, pentru a se putea organiza concursul. Dacă primarul hotărăşte să înceteze mai repede. Poate detaşa pe altcineva…”, a conchis Ruşeţ, care a precizat că nu e hotărât să se înscrie la concurs, doar în procent de 20% e probabilitatea.

Relaţia sa cu cei din club a fost caracterizat ca fiind „de lucru”. „Colectivul e implicat”. „Nu mă simt depăşit de situaţie”, au fost alte „considerente” ale lui Ruşeţ. „E riscul să fie oprită lumina, iluminatul stradal e mai important”, a concluzionat directorul.

„Am spus că un motiv e cuvântul dat, şi un alt motiv, care s-ar putea să se întâmple mai repede de 1. Lucrul pe care l-am scris pe hârtie, era la nivel de zvon, e posibil ca azi guvernul să-şi asume responsabilitatea pe unele modificări legislative. Una este încetarea detaşărilor din mediul privat spre cel bugetar… E posibil să intre sub incidenţa acestor modificări”, a mai spus Ruşeţ despre motivele care îl determină să plece. Conform altor informaţii se pare că cererea sa de a nu mai ocupa această funcţie are legătură şi cu solicitarea Prefecturii ca Primăria să pună la dispoziţie mai multe acte în legătură cu numirea sa.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.