Ludovic Orban, la 30 de ani de când Timișoara a devenit primul...

Ludovic Orban, la 30 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber: ”Și eu mă consider un copil al Revoluției”

0
DISTRIBUIȚI

opera revolutie

La 30 de ani de la momentul în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism, pe scena Operei Naționale Române a avut loc o ședință festivă, organizată de două asociații de revoluționari, împreună cu primăria.

Pentru început, Nicolae Robu i-a oferit compozitorului imnului Revoluției, Ilie Stepan, o medalie, iar apoi au urmat discursurile mai multor revoluționari. De asemenea, pe scena Operei Naționale Române a fost invitat să vorbească și mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, care a povestit că în decembrie 1989 a ieșit în stradă, la Craiova, iar la un moment dat, s-au tras focuri de armă în fereastra locuinței sale.

„Locul dumneavoastră în seara aceasta nu este nici în rândul 1, nici în rândul 2, ci ar fi aici, pe scenă, pentru că dumneavoastră ați fost actorii actului Revoluției de la Timișoara. I-aș îndemna pe cei care întorc filele istoriei să nu mai scrie altceva, ci titlul acestei capodopere să-l scrie cu culoare roșie și să o numească pentru totdeauna Revoluția Română, nu cum pe la colțuri se mai vorbește”, a spus mitropolitul Banatului.

La eveniment a participat și Ludovic Orban, care a susținut un discurs la finalul ședinței festive.


Și premierul României și-a amintit clipele pe care le-a trăit în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, la Brașov, când a ieșit în stradă. „Consilierii mei mi-au pregătit un discurs, dar nu pot să-l citesc. Este frumos, dar vreau să povestesc niște lucruri pe care le-am ținut în mine timp de 30 de ani. Sunt un om simplu, părinții au muncit din greu să ne crească. Și eu mă consider un copil al Revoluției. Eu chiar am fost implicat în evenimentele din timpul Revoluției”, a spus Ludovic Orban, pentru început.

Premierul României a povestit că mulțimea care a ieșit în stradă în urmă cu 30 de ani a trecut prin trei faze. La început, de umilință, apoi de teamă, iar în final cea a eliberării. „La început, un singur om a strigat „Jos cu Ceaușescu”, a doua oară au strigat 100, apoi mii au strigat, și-a amintit Orban.

Ludovic Orban a mai precizat că în ultimii 30 de ani a văzut cum are loc „de multe ori o piesă de teatru pusă în scenă, cu lupi îmbrăcați în oaie. Eu tot timpul am păstrat spiritul adevăratei Revoluții. Pentru mine Revoluția a însemnat mult mai mult, a însemnat libertate, demnitate, respect față de oameni, de a putea să punem pe picioare propriile idei și afaceri. Am păstrat în toată această perioadă acest spirit, nu a murit”.

Premierul României a atras atenția asupra faptului că nici până în prezent Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara nu a fost respectat și a adăugat că, „din păcate, în Revoluție primii care mor sunt cei mai curajoși. Să acționăm așa cum și-ar fi dorit cei care au murit la Revoluție să o facă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.