Tinerii campioni ai Banatului. Vestul țării nu duce lipsă de sportivi cu...

Tinerii campioni ai Banatului. Vestul țării nu duce lipsă de sportivi cu potențial

1
DISTRIBUIȚI

Timişoara nu duce lipsă de adolescenţi-minune, care performează deja în domeniul lor, dar aceştia au nevoie de un sprijin mai consistent pentru a-şi atinge cu adevărat apogeul. Păgubit de o politică deficitară după 1989, sportul românesc încă oferă surprize plăcute, în contrast cu numărul tot mai mic al elevilor care fac sport. Cei pe care-i evidenţiem în continuare sunt doar o parte din adolescenţii din Banat care au atras atenţia prin medaliile şi titlurile cucerite de la o vârstă fragedă.

Silitoare şi la sporturi full contact

Jasmina Ciocoiu (14 ani) – În mod inedit o elevă din Timişoara s-a remarcat în cadrul unor discipline considerate dure şi pentru băieţi. Jasmina Elena Ciocoiu alias „Dark Angel” nu se sfieşte să intre în ring sau pe tatami indiferent de adversar. Legitimată la CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, unde secţia de arte marţiale e condusă de tatăl ei, Marius Eugen Ciocoiu, tânăra sportivă a fost aleasă în 2019 în postura de ambasador al Caravanei Educației în județul Timiș. Ea a început să ia lecţii de autoapărare în urmă cu mai bine de patru ani, dar treptat a ajuns să practice cu desăvârşire o serie diversă de sporturi de contact. „Visul meu e să ajung să mă bat în cuşcă”, spune Jasmina. Părinţii au văzut cât de hotărâtă e fetiţa lor şi au decis să o susţină la maximum. „A venit din competiţii cu vânătăi… ne-am asumat şi mergem înainte, dacă ea nu dă înapoi”, a adăugat Marius Ciocoiu.

Foto: Gabriel Brezeanu

Printre performanţele obţinute de Jasmina Ciocoiu în 2019 se numără titlul mondial la proba low kick şi cel de vicecampioană mondială la proba K1. În 2018 a luat aurul mondial la K1 şi o medalie de bronz la Europeanul de Kempo. A fost de asemenea campioana României la Hand to Hand Fighting (2018) şi Campioana României la Kickboxing (2017). La categoria ei se afla pe locul 12 mondial în clasamentul Federaţiei WAKO. Pe lângă kickbox, taekwondo sau kempo, Jasmina e atrasă şi de box. Printre idolii ei se numără şi Cătălin Zmărăndescu, a cărui academie a reprezentat-o deja în unele concursuri.

Donnarumma de Banat

Alex Borbei (16 ani) – Un alt adolescent cu un potenţial imens e portarul de fotbal Alexandru Gabriel Borbei. Originar din Petrila, judeţul Hunedoara, acesta a crescut frumos pe Bega. Remarcat mai întâi în excelenta generaţie 2003 a Politehnicii, alături de care a devenit campion naţional la juniori D în 2016, Alex a bifat la doar 15 ani primele minute în Liga a II-a. A debutat la acest nivel pentru ASU Poli cu un „clean sheet” şi a impresionat apoi cu intervenţiile sale ca titular contra actualei prim-divizionare Academica Clinceni (2-2). Dacă Milan a apelat la Donnarumma la doar 16 ani, de ce nu ar face-o şi bănăţenii în B? Deja înalt pentru vârsta sa, puştiul dintre buturile timişorenilor a atras interesul unor echipe din ţară şi de afară. A fost aproape de o mutare la Viitorul, dar a mers în probe şi la grupări „grele” din Italia, precum Sampdoria şi AS Roma. A devenit treptat şi un obişnuit al loturilor naţionale de juniori. Din postura de internaţional U16 şi-a trecut în cont o realizare rară. A marcat „din poartă în poartă” în testul cu Cipru (1-1). Practic are toate calităţile pentru a reuşi dacă va rămâne cu picioarele pe pământ, presiunea fiind mare în fotbal încă de la vârsta junioratului. Nu a lipsit mult să plece de la ASU Politehnica la începutul actualului sezon. „Băieţii în ghete” nu au mai apelat în ultimul timp la echipa mare de serviciile celui care ar putea deveni un portar de viitor şi pentru echipa naţională.

Alți colegi de generație ai lui Borbei, precum Alex Gașpar, Demetris Cristodulo sau Denis Radu au bifat și ei prezenţe la prima echipă, cel din urmă fiind deja un obişnuit al lotului pregătit acum de Octavian Benga.

As la sportul alb

Nini Gabriel Dica (18 ani) – Aflat de mai mulţi ani în atenţia presei sportive, timişoreanul Nini Dica e fără îndoială o mare speranţă a tenisului românesc. Tânărul evoluează deja cu succes printre seniori. Anul acesta sportivul legitimat la SCM Timişoara a câştigat turneul ITF Tg. Mureş, la dublu, alături de Cezar Creţu. Discipol al Academiei Tipsarevic, acesta s-a remarcat foarte devreme şi şi-a trecut în cont ca junior o serie de realizări importante.


În urmă cu doi ani a fost desemnat cel mai bun jucător U16 din circuitul Tennis Europe şi a fost totodată vicecampion mondial la categoria sa de vârstă. De asemenea, pentru orgoliul de localnic a contat şi câştigarea Trofeului Tivoli în 2017. În 2019 Nini Gabriel Dica a participat totodată de pe tabloul principal la Roland Garros-ul juniorilor după ce intrase în Top 50 mondial. Bineînţeles, tenismenul de pe Bega trebuie să persevereze pentru că abia şi-a început progresul în ierarhia ATP, unde s-a aflat cel mai sus când a fost pe locul 1082.

Putere din Ţara Haţegului

Laurenţiu Alexandru Danciu (19 ani) – Născut în micuţul cătun de munte Uric, din judeţul Hunedoara, Laurenţiu Danciu a fost descoperit în 2014 de profesorul Zlatomir Balojin din Timişoara, care s-a luptat ca sportivul să apere culorile CSM-ului local. Performanţele nu s-au lăsat aşteptat iar Danciu e văzut ca un potenţial olimpic pe viitor, chiar dacă o ţintă realistă, inclusiv pentru medalii, ar fi Paris 2024. Potenţialul său imens, demn urmaş al lui Cristi Pîrghie în Banat, a atras şi atenţia cluburilor mai puternice. Printre realizările sale de până acum se numără un titlu de vicecampion european în barca de patru rame fără cârmaci, aurul mondial la dublu rame, ambele în 2018, disciplină în care s-a remarcat şi la Jocurile Olimpice de Tineret, cu un argint luat la doar o zecime de secundă de câştigătorii din Italia. De asemenea, haţeganul a fost desemnat în acelaşi sezon şi sportivul anului în Timiş.

Tânărul campion pe două roţi

Vlad Neaga (20 ani) – Rider consacrat la nici un an după ce şi-a obţinut buletinul, Vlad Neaga a continuat să colecţioneze până la vârsta maturităţii, dar şi după aceea, titluri în campionatele naţionale de Supermoto şi nu numai. De altfel, acesta s-a comportat din adolescenţă cu multă responsabilitate şi s-a bătut cot la cot cu seniorii, pe care de multe ori i-a învins. Deşi e un motociclist agresiv pe pistă, în sensul sportiv al cuvântului, timişoreanul care concurează pentru Dumbrăviţa şi propria echipă, VN Motorsport, a avut foarte puţine ieşiri în decor. Anul acesta Neaga a cucerit cel de-al cincilea titlu naţional la Supermoto, clasa SOpen. Primul l-a luat la doar vârsta de 15 ani. Deşi încă mai are multe curse de făcut, C.V.-ul lui Vlad s-a conturat şi pe plan continental, unde a fost vicecampion european şi balcanic la Supermoto (2013) într-un an în care a fost desemnat şi cel mai bun sportiv din România la această disciplină. De asemenea, tânărul a început să concureze pe motoare tot mai puternice. În 2018 el a fost campion naţional şi balcanic la clasa F600 (Viteză). Iar în sezonul actual s-a clasat pe poziţia secundă în Campionatul Naţional de Viteză, clasa Supersport.

Obiectivele sale pe termen lung, greu de atins din cauze financiare, motorsportul fiind poate cea mai costisitoare activitate, în care nevoia de sponsori e uriaşă, rămân „participarea în Campionatul Mondial de Viteză, în Superbike, poate şi MotoGP, dar e nevoie de foarte mulţi bani şi timp”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.