Un an până la cultură

Un an până la cultură

1
DISTRIBUIȚI

Mai e puţin şi-i spunem „Ciao!” lui 2019. Urmează apoi 366 de zile până la anul în care Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Din păcate nu cred că o zi în plus datorată unui 2020 bisect va conta în „agenda” autorităţilor în ceea ce priveşte preparaţiile. Devine tot mai clar că Timişoara 2021 va avea cam imaginea de acum a oraşului. De genul „ce ar fi fost dacă…”. În care vom întoarce obiectivul smartphone-urile dinspre pavajele sparte din majoritatea cartierelor şi vom poza doar acele clădiri (parţial) renovate sau parcurile care ne plac.

Imaginaţia joacă un rol important pentru cei care îşi iubesc oraşul însă nu şi pentru străinii care vor îndrăzni să exploreze mai mult.


Şi totuşi speram că am fi putut oferi vizitatorilor ceva mai mult decât o plimbare între cele trei pieţe din centru şi o alta la mall sau pe malurile Begăi. Căci oricum dacă se îndepărtează de kilometrul 0, majoritatea cartierelor, istorice sau nu, au rămas într-o stare precară. Timişoara va fi astfel în anul ei de graţie pe scena europeană tot o destinaţie de maximum o zi.

În ceea ce priveşte alte iniţiative, viziunea pe plan local e limitată rău de tot. Cultura pare pentru politic un fel de produs împachetat. Aruncat din când în când plebei ca să tacă. Să o bifăm şi pe asta. Nu contează că nu se pretează cu ce se vrea în Capitala Banatului. Mai comandăm, ici colo, un „fest”. Sărbători demne de o reşedinţă oarecare de judeţ. Dar parcă noi eram altceva… Reprezentanţii primăriei au şi încălcat propriile reguli din dorinţa de a da dedicaţii pe manele şi a pune micii la sfârâit între obiectivele secession.

Mai mult, guvernul ridică din umeri când vine vorba de o contribuţie serioasă pentru „Capitala” care va reprezenta şi România. 2021 nu ar fi primul moment mai mult sau mai puţin ratat de Timişoara recent. Să nu uităm sala nefinalizată pentru Europeanul de baschet feminin sau faptul că Muzeul Revoluţiei nu e gata la 30 de ani de la evenimentele din acel decembrie decisiv. Căutaţi domnilor butonul prin care să declanşaţi „cultură instant”!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.