Voluntarii salvează o clădire emblematică din Băile Herculane FOTO

Voluntarii salvează o clădire emblematică din Băile Herculane FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Pași importanți făcuți de voluntarii care s-au mobilizat pentru a salva de la dispariție una dintre cele mai importante clădiri din stațiunea Băile Herculane.

Inițiatorii „Herculane Project”, un grup de foști studenți la arhitectură din Timișoara, au făcut pași importanți cu scopul de a salva de la distrugere Băile Neptun, una dintre clădirile emblematice ale stațiunii Băile Herculane, din județul Caraș-Severin.

Astfel, cu sprijinul unor oameni inimoși, în doar câteva luni s-a reușit strângerea sumei de 58.000 de euro, iar inițiatorii proiectului, Asociația Locus, au început deja să ia măsuri concrete pentru ca imobilul să nu dispară.

„Am intervenit în 12 zone la nivelul învelitorii, am igienizat clădirea – 220 mc de moloz și gunoi au fost eliminați din interior (+70 camionete), am protejat fântâna de majolică, am blocat accesele în clădire, am sprijinit două șarpante și patru planșee, am curățat terasele exterioare și acoperișul de vegetație, mușchi și moloz, toate elementele constructive și ornamentale aflate în prag de colaps, reprezentând un pericol public au fost depozitate în interiorul clădirii, iar toate elementele deja prăbușite au fost paletate și depozitate la interior. Toate aceste lucrări sunt reversibile și temporare, și au ca scop stoparea degradărilor produse prin infiltrații ale apei meteorice, prin prăbușiri ale elementelor instabile și din păcate, și cele făcute de mâna omului – furt, spargerea elementelor ornamentale”, au informat inițiatorii „Herculane Project”.

Lucrările executate la clădirea Băile Neptun au fost implementate conform proiectului, din banii donați și anume 58.000 de euro.

„Mai avem însă mult de muncă. Devizul final al proiectului tehnic a fost de 103.000 de euro, și multe zone, în special la nivelul acoperișului mai au nevoie de intervenții. Mai avem nevoie deci de mulți bani pentru a executa toate propunerile și a pune în siguranță Baia Neptun!”, arată Asociația Locus.

Prin urmare, reprezentanții ONG-ului au inițiat o nouă campanie de strângere de fonduri.


Astfel, oamenii inimoși sunt invitați să doneze echivalentul unui bilet la băi, de 5 sau 10 euro, pentru salvarea Băilor Neptun. În total, mai este nevoie de încă 50.000 de euro doar pentru a finaliza lucrarea de punere în siguranță. Urmează apoi restaurarea și reactivarea acestui monument exponent al patrimoniului balnear. Donații se pot face în contul Asociației Locus, CUI 38615380: RO87BTRLRONCRT0421032702 sau RO64BTRLEURCRT0421032701.

Clădirea Băile Neptun a fost construită între anii 1883 și 1886 de către Alpar Ignat, la comanda împăratului austriac Franz Josef, și a servit ca o baie termală și sulfuroasă, cu o gamă largă de tratamente oferite. Clădirea face parte dintr-un ansamblu de arhitecturi mai mare denumit Ansamblul Casino, format din Băile Neptun, Cazinoul și două hoteluri, Traian și Decebal. În prezent, Băile Neptun se află într-o stare avansată de degradare.

A fost odată „Perla Europei”

Stațiunea Băile Herculane, din județul Caraș-Severin, este supranumită și „Perla Europei”. Aşezată pe Valea Cernei, staţiunea Băile Herculane, aflată la o altitudine de 168 de metri deasupra nivelului mării, este mărginită de Munţii Cernei şi Munţii Mehedinţi.

Staţiunea se află pe una din principalele artere de circulaţie rutieră, între Caransebeş şi Turnu Severin şi pe calea ferată care leagă Timişoara de Bucureşti, distanţa Timişoara – Herculane fiind mai mică de 200 de kilometri.

Stațiunea bănățeană are o climă blândă, cu influenţe mediteraneene, iar aerul ionizat natural este benefic pentru ameliorarea mai multor afecţiuni. De altfel, se spune că la Băile Herculane se respiră un aer comparabil cu cel din Alpii elvețieni.

Băile Herculane sunt cunoscute de pe vremea romanilor, fiind una dintre puţinele staţiuni construite de aceştia care nu şi-a încetat existenţa. Este una din cele mai vechi staţiuni balneare din Europa, atestată documentar din anul 153 d.Hr., dar ale cărei baze au fost puse încă de pe vremea împăratului Traian. Băile termale i-au fost închinate lui Hercule, căruia i-au fost ridicate mai multe temple, coloane şi altare.

De-a lungul timpului, stațiunea Băile Herculane a fost vizitată de numeroase capete încoronate. Printre acestea se numără împăratul Marcus Aurelius sau împăratul Iosif al II-lea, care considera Băile Herculane „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”. De asemenea, în 1887, împărăteasa Elisabeta (Sissi), soţia lui Franz Josef, a făcut o cură la Băile Herculane, notând în jurnalul său că staţiunea este „distinsă şi încântătoare”. Și regele Carol al II-lea venea de câteva ori pe an la Herculane, pentru petreceri rafinate cu vin de Cotnari şi aventuri amoroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.