Aniversare pentru Adrian Dinu-Schwartz, unul din muzicienii binecunoscuţi ai Timişoarei

Aniversare pentru Adrian Dinu-Schwartz, unul din muzicienii binecunoscuţi ai Timişoarei

1
DISTRIBUIȚI

Fondatorul formației ABRA, Adrian Dinu-Schwartz, unul din binecunoscuţii muzicieni timişoreni care a hotărât să-şi trăiască viaţa în Germania, împlineşte astăzi 61 de ani, ocazie cu care alături de melomani îi urăm un sincer La Mulţi Ani!

Primele sale interacțiuni cu muzica au avut loc la vârsta de nouă ani, când a hotărât să studieze chitara, iar câțiva ani mai târziu, după ce a descoperit emisiunea Metronom (difuzată în acele vremuri de Radio Europa Liberă) s-a îndrăgostit ireversibil de muzica rock. „La vârsta de nouă ani părinții m-au dat la ore de chitară, astfel am ajuns la domnul profesor Toni Maurer, la ore. Cum taică-meu nu avea un hobby special, eu i-am devenit hobby. Hai la fotbal împreună, la tenis, șah, seara îmi făceam lecțiile de chitară clasică, mai exact îi cântam o oră – două. Astfel că, pe la 13 ani, executam toate piesele de baraj, Tarrega, Villa-Lobos, Albeniz… Dar iată că am descoperit «Metronom»-ul lui Cornel Chiriac taman când Beatles s-a spart și era George Harrison cu gigantul hit «My sweet Lord». Deja lucrurile luau o altă turnură, rockul era fascinant, trupele de atunci erau inventive, unde mai punem că, fiind semiinterzis, era exact fructul oprit.


La 16 ani înregistram cu Ilie Stepan la Radio Timișoara «Invențiunea în la minor pentru două chitări» de J.S.Bach. Așa a fost intrarea mea în lumea muzicii, direct în lumea mare, Ilie fiind deja pe poziția de frunte în rockul timișorean și nu numai“, și-a amintit muzicianul.

Artistul este unul din fondatorii trupei ABRA, care a luat naştere în oraşul nostru în 1984 şi a devenit cunoscută în formula Adrian Dinu-Schwartz (chitară, voce), Christian Podratzky (bass) şi Vali Potra (tobe, clape). Adrian Schwartz-Dinu este profesor de chitară în Germania şi a lansat în această ţară sub titulatura ABRA albumele „The boat” (’93) şi „Your discovery” (’97). Componenţii s-au schimbat relativ des, perindându-se mai mulţi muzicieni germani, dar şi câţiva români (printre care s-.au numărat Mişi Farcaş şi Ţucu Bleich). Cei trei muzicieni s-au reîntâlnit în vara anului 2003, în studioul „Taboo” din Arad, pentru a pune pe disc materialele trio-ului Abra al anilor ’80, o preţioasă „recuperare istorică”, disc care s-a numit „La frumuseţea ei”.

În vara anului 2009 cei trei se reîntâlnesc în Timişoara pentru a înregistra în studioul lui Uţu Pascu discul numit „Şapte” – care conţine 15 piese realizate în colaborare cu Mircea Baniciu, Horea Crişovan, Svetlana Levina şi Maria Chioran, după care muzicienii au lansat albumul „Data când totul e gata“. Legendara formaţie a revenit în faţa publicului bănățean după 24 de ani de pauză, cu un concert mult aşteptat de melomani, care a avut loc în vara anului 2014. De atunci, formația a mai fost prezentă de câteva ori în concerte, cel mai recent dintre acestea desfășurându-se în luna octombrie a anului trecut, în cadrul festivalului de gastronomie artizanală, „La Pas”, care a avut loc în Parcul Rozelor.

Foto: Alin Zelenco

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.