De la 1 februarie, Ungaria oferă fertilizare in-vitro gratuită

De la 1 februarie, Ungaria oferă fertilizare in-vitro gratuită

0
DISTRIBUIȚI

Ungaria a desemnat clinicile de fertilizare drept sector strategic al țării și a anunțat că, de la 1 februarie, tratamentul de fertilizare in-vitro va fi gratuit pentru toate femeile. Planurile fac parte din strategia premierului Viktor Orban de creștere a natalității.

„Am cumpărat toate firmele care operau pe această piață”, a declarat Orban la prima sa conferință pe 2020, adăugând că acest sector a căpătat acum un statut de „importanță strategică națională” și a devenit un cvasi monopol de stat.

„Monopolul de stat va apărea într-un mod pe care nu îl vom numi monopol de stat, dar, în prezent, dacă cineva vrea să opereze în acest domeniu, are nevoie de permisiunea statului”, a declarat premierul maghiar.


Orban le-a mai sugerat investitorilor privați să stea deoparte de acest sector, deoarece „nu vor primi permisiunea”.

Viktor Orban a făcut din creșterea sporului demografic una dintre priorități, în condițiile în care, potrivit estimărilor, populația țării va scădea de la 9,8 milioane de persoane, în prezent, la 8,3 milioane în anul 2050. Aproximativ un million de unguri au părăsit țara în perioada 2008 – 2018, exod care a provocat o lipsă a forței de muncă.

În 2018, Guvernul condus de Viktor Orban a anunțat că oferă tinerelor familii împrumuturi în valoare de 10 milioane de forinți (aproximativ 30.500 de euro) și a declarat că banii nu trebuie restituiți dacă familiile fac trei copii. Tot atunci, Orban le-a scutit pe viață de plata taxelor pe femeile care nasc cel puțin patru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.