Grindeanu, discurs de viitor președinte al PSD la conferința filialei Timiș: ”Trebuie...

Grindeanu, discurs de viitor președinte al PSD la conferința filialei Timiș: ”Trebuie să ne propunem să câștigăm alegerile anul acesta și să redevenim partidul numărul unu în România”

0
DISTRIBUIȚI

Fostul premier Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a fost invitat special în cadrul conferinței extraordinare a PSD Timiș de astăzi, în cadrul căreia deputatul Alfred Simonis a fost ales președinte al organizației județene, cu unanimitate de voturi.

Sorin Grindeanu a ținut un discurs de aproape 30 de minute, în care a vorbit despre erorile făcute de PSD în ultimii ani și a venit cu mai multe propuneri de soluții pentru a ieși din situația în care partidul se află. La începutul conferinței, Alfred Simonis a ținut să-i transmită lui Grindeanu că „te așteptăm să revii în rândurile noastre cât de repede”, iar apoi i-a înmânat adeziunea, pentru a se înscrie în partid.

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a amintit, pentru început, în discursul său despre faptul că „în acest moment, PSD a fost adus într-o situație dificilă, nu mai avem forță. În ultimii trei ani am pierdut 60% din votanți, începem să nu mai contăm în lupta politică. Este nevoie de o analiză cinstită, corectă și pentru prima dată este nevoie de o analiză care să aibă urmări serioase asupra organizării partidului. Dacă am constatat că am făcut praf partidul în ultimii trei ani, urgența este să căutăm să eliminăm cauzele. Nu putem da vina pe un singur om, Liviu Dragnea a avut greșelile lui, dar a făcut și lucruri bun pentru partid, în faza de creștere de după desființarea USL. Gravă a fost tăcerea vinovată a majorității dintre noi. După plecarea lui Liviu Dragnea, deriva PSD a continuat”.

De asemenea, Sorin Grindeanu a atras atenția asupra faptului că pentru ca PSD să fie salvat este nevoie „să ne bazăm doar pe noi înșine, pe calitatea și voința noastră și chiar disperarea de a salva cel mai mare partid din istoria contemporană a României”. Fostul premier a mai susținut că a primit mai multe mesaje din țară cu privire la viitorul PSD și de propuneri pentru viitorul proiect politic, astfel că a selectat o parte dintre ele.

„Acest program politic și ideologic ar trebui să conțină și să țină cont de durerile și îngrijorările românilor. Trebuie să ne propunem să câștigăm alegerile anul acesta și să redevenim partidul numărul unu în România. Cine nu este în stare să contribuie la acest vis, este liber să plece la partide mai mici, cum au făcut o parte din colegii noștri”, a precizat Sorin Grindeanu.

Totodată, Sorin Grindeanu a făcut câteva propuneri care să devină  ”nucleul proiectului nostru politic”.


Printre acestea s-a numărat faptul că ar trebui să fie gândite măsuri prin care să crească numărul românilor care beneficiază de un trai decent, că este nevoie ca statul să fie debirocratizat, de consolidarea puterilor locale, astfel încât centralizarea să nu mai fie atât de excesivă, de crearea unor programe pentru comunitățile locale, de schimbarea sistemului educațional, de măsuri pentru a sprijini familiile aflate în situații de risc sau pentru a proteja resursele României.

În final, Sorin Grindeanu a ținut să precizeze că „rămâne” un om de stânga, dar nu a dorit să spună când se înscrie în PSD.

„Oamenii ne vor vota dacă vor simți ca noi și dacă vor simți că noi nu suntem la fel ca ceilalți. Haideți să fim consecvenți, vom câștiga puncte importante la următoarele alegeri dacă vom avea atitudini clare și vom ține cu oamenii. Trebuie să găsim răspunsuri la întrebări precum: Cum construim mecanisme de decizie eficiente, cum facem ca organismele de conducere centrală să nu fie batalioane de execuție la dispoziția unui singur om sau grupuri de interese, câtă flexibilitate punem în proiectul nostru pentru a realiza o puternică alianță de stânga, cum filtrăm candidaturile pentru ca niciodată să nu mai avem oameni în funcții cheie de care să ne fie rușine, cum atragem resurse umane de calitate în partid, cum folosim resursele umane pe care le avem deja. Am fost, sunt și voi fi om de stânga, indiferent de ce spun unii sau alții. M-am înscris la trei zile după ce PDSR-ul a pierdut alegerile, în 1996, 3 noiembrie. M-am înscris în 6 noiembrie, la trei zile după, am ceva ani. Nu vreau să fie privite ce am spus eu ca sfaturi, nu-mi permit să pun condiții partidului care m-a făcut parlamentar, ministru, președintele Consiliului Județean Timiș și prim-ministru. Așa ceva eu nu pot să fac”, a declarat Sorin Grindeanu.

Totodată, Grindeanu a ținut să felicite noua conducere a PSD Timiș, căreia i-a transmis un mesaj. „Ceea ce s-a întâmplat în anul electoral 2019 în Timiș nu mai vreau să se întâmple. Așa ceva, 12-13% din voturi, nu trebuie să se mai întâmple. Avem în Timiș forța necesară să revenim acolo unde am fost și mă veți avea alături de dvs”, a spus Sorin Grindeanu.

La finalul discursului său, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis lui Grindeanu ”bine ai revenit în partid”. Asta după ce a anunțat că-și va încheia mandatul de președinte interimar, semn că îi va lăsa locul liber în funcția supremă din partid fostului premier. Ciolacu a povestit că ”de câteva săptămâni am niște ”prieteni” care îmi tot spun: ai grijă la Grindeanu, ai grijă la Grindeanu. Eu nu și nu! Batman, Batman!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.