Liliana Oneț, învestită în funcția de prefect de Timiș în prezența ministrului...

Liliana Oneț, învestită în funcția de prefect de Timiș în prezența ministrului de Interne. Vela: „Prefectul e un fel de premier la nivelul județului”

0
DISTRIBUIȚI

Înghesuială mare, astăzi, în Sala Revoluției a Palatului Administrativ din Timișoara, unde a avut loc ceremonia de învestire în funcția de prefect de Timiș a Lilianei Oneț. Asta pentru că numeroși liberali s-au mobilizat pentru a participa la eveniment, la care a fost prezent și ministrul de Interne Marcel Vela.

„Sunt convins că doamna prefect este aici, în Timiș, un reprezentant al Guvernului României care-și va face datoria și va fi alături și împreună cu cetățenii din județul Timiș. Nu am venit să fac un bilanț, dar venind de la aeroport, mi-am adus aminte că într-una din ședințele trecute am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru centura de sud a Timișoarei și noul racord la autostradă și cred că viitorul sună bine pentru județul Timiș și pentru Timișoara și doamna prefect va avea cel mai de succes și mai lung mandat de prefect al județului Timiș”, a afirmat Marcel Vela, la începutul acțiunii.

De asemenea, mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, a ținut să-i vorbească ministrului despre unele probleme cu care se confruntă prefecții, venind și cu câteva propuneri.

„Am vrut să vă bat puțin pe buzunar, să văd cum stați cu buzunarul. Se spune că la o funcție nouă nu se vine cu buzunarul gol. Vreau să abordăm o problemă practică pentru că sunt instalați prefecții, dar am constatat că nu întotdeauna au toate pârghiile pentru a rezolva unele probleme la care trebuie să fie numărul unu în județ. În aceste momente de criză, prefectului i se cer foarte multe și nu are cu ce să rezolve: cazare, hrană. V-aș face propunere atât pentru orașul ăsta, și nu numai, să fie în subordinea Ministerului de Interne o clădire pentru momentele acestea critice neprevăzute, o căsuță a speranței pentru necazurile care vin peste noi. V-aș ruga, de ce nu ar avea prefectul un minim fond ca în momentele critice să cumpere o sticlă de apă, hrană.


Să aveți încredere în prefecții pe care îi prezentați, să aibă un minim fond pentru intervenție în aceste momente critice”, a spus mitropolitul Banatului.

Pe de altă parte, ministrul Marcel Vela a ținut să-i răspundă că o să țină cont de propunerile făcute și a adăugat că, din punctul său de vedere, prefecții ar trebui să aibă mai multă putere în teritoriu, pentru că sunt „un fel de premier la nivelul județului”.

„Acum analizăm tot ce ține de reorganizarea ministerului, eficientizarea lui. În prezent, prefecturile țin de Ministerul Afacerilor Interne. În mod normal, prefectul este un fel de premier la nivelul județului. Prefectul ar trebui nu doar să coordoneze, ci să și subordoneze ceilalți directori de deconcentrate, prefectul este în situația de a da sarcini. Poate ar trebui să gândim, să avem curaj să spunem că prefectul este premierul din teritoriu și este șeful tuturor reprezentanților instituțiilor guvernului în teritoriu și să se subordoneze direct premierului. Este o etapă pe care o gândim, nu știu cum se poate implementa, dar am evocat acest episod să vedeți că suntem interesați de statutul, puterea prefectului de a interveni într-o situație delicată. Este un nou început, suntem de două luni în guvern actualii miniști și depunem toate eforturile pentru a moderniza actul administrativ și orice sfat este binevenit”, a declarat Marcel Vela.

Nicolae Robu a susținut un discurs scurt, în care a felicitat-o pe Liliana Oneț. În schimb, noul prefect de Timiș a preferat să citească de pe foaie discursul din timpul ceremoniei de învestire în funcție.

„Ziua de astăzi este pentru mine una încărcată de emoție. Încrederea arătată de Guvernul României prin această numire în funcția de Prefect al Județului Timiș mă onorează dar, în același timp, atrage după sine o responsabilitate imensă, de care sunt foarte conștientă. Deși am experiență în administrația publică, inclusiv prin faptul că am fost subprefect al județului, această funcție reprezintă o nouă provocare față de care mă simt datoare să răspund cu seriozitate, implicare și competență. Voi depune toate eforturile pentru a gestiona corespunzător atât activitatea curentă a Instituției Prefectului Județului Timiș, dar mai ales situațiile neprevăzute care, în mod inerent, vor apărea de-a lungul timpului, în județ. Avem câteva priorități concrete pentru acest an. Cea mai mare responsabilitate va fi organizarea alegerilor locale și parlamentare. Rezolvarea problemei fondului funciar din județ este, de asemenea, prioritară. După 30 de ani de la Revoluție, încă există situații nerezolvate, incerte, dificile și foarte multe procese pe rolul instanțelor de judecată. În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, voi depune toate eforturile ca, împreună cu instituțiile implicate, să rezolvăm cu operativitate situațiile de urgență care ar putea apărea”, a spus Liliana Oneț, în discursul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.