Povestea cetăţii medievale de la Dragşina, la Serile Patrimoniului

Povestea cetăţii medievale de la Dragşina, la Serile Patrimoniului

0
DISTRIBUIȚI

În cadrul „Serilor Patrimoniului” organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, sala Studio Art a Casei Artelor va găzdui în data de 30 ianuarie, de la ora 19.00, conferinţa „Castrum (castellum) Chery – istorii (re)descoperite. Povestea cetăţii medievale de la Dragşina”, susţinută de Sorin Forţiu. Vechea cetate medievală de pământ de la Dragşina, ale cărei urme s-au păstrat pe malul stâng al Timişului, a fost menţionată în districtul Cheri, călătorul călătorul turc Evlyia Celebi, care a vizitat Banatul în 1660 o aminteşte printre cele „76 de cetăţi puternice” ale provinciei

iar hărţi topografice din secolele XVIII şi XIX indicau în hotarul satului urmele unei fortificaţii, care ar putea fi cele ale vechii cetăţi.


Cetatea este menţionată într-o scrisoare din primăvara anului 1443, adresată lui Ioan de Hunedoara din Osijek, prin care voievodul transilvan şi totodată  comite de Timiş e rugat „să protejeze toate părţile noastre de moşie în districtul Chery contra oricui doreşte să pună piedici, ştiind frate iubit, că un torent şi inundaţii au distrus castelul nostru din Chery cu totul, şi dorim să facem alt castel (castellum). De aceea o rugăm pe magnificenţa voastră să permiteţi, ca să siliţi pe oamenii noştri prin scrisorile voastre, să facă şi să clădească acestea…”.

Rezervările se fac pe adresa de e-mail arheologie@culturatimis.ro în limita locurilor disponibile, până în data de 29 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.