Râușor, destinația mai puțin cunoscută pentru iubitorii sporturilor de iarnă

Râușor, destinația mai puțin cunoscută pentru iubitorii sporturilor de iarnă

0
DISTRIBUIȚI

Turiștii curioși să descopere o destinație montană deosebit de frumoasă și nu foarte aglomerată pot alege stațiunea Râușor din județul Hunedoara, aflată la aproximativ 150 de kilometri de Timișoara.

Stațiunea Râușor se află pe versanții nordici ai Masivului Retezat, în Parcul Național Retezat, primul de acest gen din România, recunoscut încă din anul 1935. În Râușor se află și singura pârtie de schi din Parcul Național Retezat, pârtie recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din zona de vest a țării, cu o lungime de 1.000 de metri și o diferență de nivel de 380 de metri, fiind concepută pe două secțiuni de teleschi.

Din vârful pârtiei există trei trasee cu grade de dificultate diferite, cu porțiuni pentru schiorii experimentați, dar și pentru cei începători. Cei care doresc să se dea cu sania trebuie să știe că săniușul se poate practica pe marginea pârtiei de schi, iar de la baza pârtiei pot fi închiriate diverse echipamente. Pentru că stațiunea Râușor reprezintă o poartă de acces în Parcul Național Retezat, această zonă abundă de unități de cazare moderne.

Cu siguranță, aerul curat și liniștea din Stațiunea Râușor îi vor cuceri pe turiștii care îi trec pragul. Stațiunea reprezintă și locul în care se poate ajunge cel mai aproape de vârful Retezat cu cel mai puțin efort. În Râușor, principala atracție este pârtia de schi, dar în apropiere pot fi vizitate și alte obiective turistice unice în țara noastră.

Astfel, la intrarea pe Valea Râușorului se poate vizita mănăstirea Colț și cetatea Colț, denumită și „Castelul din Carpați”, locul în care Jules Verne a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o ardeleancă.


De asemenea, în zonă mai pot fi vizitate Castelul Corvinilor din Hunedoara, Biserica Densuș, Mănăstirea Prislop, rezervația de zimbrii din Hațeg, dar și situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

Stațiunea se află la altitudinea de 1.250 de metri pe versanții nordici ai masivului Retezat, fiind așezată aproximativ în centrul masivului. La Râușor se ajunge pe un drum complet asfaltat, bine întreținut în toate anotimpurile. Accesul se poate face pe drumul care merge din Hațeg la Caransebeș, spre comuna Râul de Mori. La câteva sute de metri de localitatea Cârnic, turiștii pot vedea indicatoare cu „Complex alpin Râușor”, iar după aproximativ 20 de kilometri se ajunge în stațiune.

Parcul Național Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecție strictă sau integrală. Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei, existând carnivore mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar și animale erbivore, între care capra neagră, cerbul sau căprioara. Aici trăiesc 185 de specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice, printre care și floarea de colț, o plantă extrem de rară.

Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, ce acoperă o suprafață de aproapr nouă hectare, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România, adâncimea maximă fiind de 29 de metri. De altfel, aproape 40% din lacurile glaciare din România sunt situate în Parcul Național Retezat.

Tot în această zonă sunt peste 20 de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri. În Masivul Retezat poate fi întâlnit un relief tipic glaciar, cu văi, lacuri și circuri glaciare, dar și calcare împânzite de chei, peșteri și avene. Parcul Național Retezat este și izvorul multor legende și povești fascinante despre flăcăi viteji, domnițe suave, haiduci cu milă față de cei oropsiți, zmei înaripați și dinozauri pitici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.