Roboții software, soluție pentru creativitate umană (P)

Roboții software, soluție pentru creativitate umană (P)

0
DISTRIBUIȚI
DCIM100GOPROG0017575.

HELLA România se înscrie în tendința globală de eficientizare a proceselor de lucru și, implicit, de valorificare a unei calități umane prin excelență: creativitatea. Iar asta înseamnă degrevarea angajaților de activități repetitive și folosirea sistemelor digitale de tip robot.

Lumea se schimbă într-un ritm amețitor și, odată cu ea, modul în care companiile își organizează munca. Pentru că acest concept implică digitalizare, ne putem gândi la vechea dezbatere: tehnologie versus umanitate. Dinamica zilelor noastre este însă dovada că viitorul le aparține oamenilor, celor care pun roboții la treabă și câștigă, astfel, timp în care-și pot manifesta creativitatea și pasiunea pentru inovație. La fel ca în domeniul producției, departamentele business încep să folosească soluții automatizate.

ERICA, botul românesc

Digitalization_ERICA

În acest context, HELLA a lansat, la începutul anului 2019, un proiect intern de dezvoltare a roboților software sau ”boți”, bazați pe tehnologia RPA, ”robotic process automation”. Aceștia realizează sarcini repetitive, consumatoare de timp pentru oameni, cum ar fi administrarea facturilor în sistem sau operarea în programe ca Excel. ”Boții” își fac treaba cu precizie extremă și pot ”munci” fără întrerupere. Câțiva RPA sunt deja ”angajați„ în HELLA, în Germania (Lippstadt), India și aici, în România. ”Botul” care funcționează acum în HELLA România a fost creat de echipa locală care asigură administrarea globală a sistemului informatic și de echipa care are competențe în domeniul financiar. Numit ERICA, acesta gestionează facturi în sistem, conform unui proces bazat pe reguli clare, pe aplicații software existente, în locul utilizatorului. ”ERICA a fost lansat în mai 2019 și a fost creat ca urmare a unei inițiative a echipei de digitalizare a proceselor. Putem implementa acest tip de tehnologie cu relativă promptitudine, pentru a realiza creșterea rapidă a eficienței. Trebuie să fim însă atenți deoarece, cu procese ineficiente sau proceduri înțesate de excepții, nici roboții nu pot face minuni”, spune dr. Michaela Schäfer, responsabilul global pentru Corporate Center Shared Service Organization  în cadrul HELLA Group.

”Digitalizarea proceselor de business este una din prioritățile IT strategice ale companiei noastre.


Implementarea boților precum ERICA ne permite digitalizarea rapidă și relativ simplă a unor procese ce altfel nu pot fi automatizate decât cu un efort semnificativ de programare software, respectiv interfațare între diverse sisteme informatice altfel incompatibile. Suntem mândri, de asemenea, că tehnologia RPA folosită la nivel global în HELLA este o tehnologie românească produsă de către UiPath. Interfața UiPath de programare a boților este intuitivă și permite implementarea unui bot în maximum câteva zile. Implementarea necesită competențe generale tehnice în IT sau Engineering, o gândire logică asociată unei astfel de competențe, precum și cunoștințe tehnice specific Visual Basic scripting”, precizează Cristian Fuia, director IT HELLA România.

Tehnologie cu relevanță globală

Digitalizarea nu reprezintă o etapă încheiată în piața resurselor umane, ci mai degrabă este o supapă, care ne permite accesul către posibilități noi. Dar cel mai important, ne oferă nouă, oamenilor, libertatea de a crea, de a gândi mai mult și de a face mai bine.

”HELLA Corporate Center Timișoara are relevanță globală, este o locație care se dezvoltă de la an la an, lucru posibil datorită implicării angajaților cu inițiative ce corespund trendurilor internaționale. Credem în puterea creativității oamenilor și, de aceea, HELLA a decis să investească în aplicații care sunt mai eficiente pentru munca de rutină și plictisitoare, pe de o parte. Iar pe de altă parte, să susțină dezvoltarea potențialului uman capabil de inovare”, explică Mirabela Chera, director HELLA Corporate Center.

Această nouă tendință înseamnă mai mult spațiu pentru a acționa cu energie și determinare, într-un domeniu care, acum mai mult ca niciodată, are nevoie de spirit uman.

HELLA România face parte din HELLA Group, companie de origine germană cu locații în 35 de țări și peste 40.000 de angajați, care dezvoltă și produce componente și sisteme de iluminat și electronice pentru industria automotive. În România, HELLA Corporate Center este centrul administrativ, situat în Timișoara. Alte șase locații, trei centre de proiectare și dezvoltare și trei unități de producție sunt în Timișoara, Arad, Lugoj și Craiova. Cu un număr de aproape 4.500 de angajați, HELLA România se dezvoltă în continuare pe trei direcții de activitate: servicii globale în cadrul companiei, industria mașinilor electrice și a mașinilor autonome.

 Puteți vedea aici prezentarea locației HELLA Corporate Center Timișoara