UDMR Timiș vrea ca limba maghiară să devină materie opțională în școlile...

UDMR Timiș vrea ca limba maghiară să devină materie opțională în școlile din Banat

0
DISTRIBUIȚI

Elevii care învață în școlile din Banat ar putea, în viitor, să aleagă învățarea limbii maghiare ca materie opțională. O propunere în acest sens a fost făcută de către UDMR Timiș conducerii centrale a partidului, care a preluat inițiativa venită din județul nostru.

”Nu suntem absurzi să cerem învățarea limbilor regionale din Banat, iar limbile regionale sunt româna, sârba, maghiara și germana, nu cere nimeni ca acest lucru să fie obligatoriu, pentru că nu s-ar putea, dar șansa de a învăța limbile regionale ar trebui asigurată prin legislația mai permisivă și prin renunțarea la stupida uniformizare lingvistică și religioasă care, din păcate, în România încă este prezentă. Conducerea centrală a UDMR a preluat textele pe care le-am transmis din Timișoara. Am propus învățarea limbii maghiare pentru tinerii care nu sunt de etnie maghiară, dar care prin faptul că sunt vecin cu un etnic maghiar, participă într-o comunitate de prieteni cu etnici maghiari, devin interesați de limba noastră.


Așadar, cei care aveți prietene sau o să aibă prieteni de etnie maghiară, sau vecini sau mergeți în anturaje în care sunt și maghiari și doriți să înțelegeți tot ce se întâmplă acolo, noi dorim să vă ajutăm, învățând limba maghiară la nivel A1, Este minimul, cunoști circa 150 -200 de cuvinte, ceea ce îți permite să-ți dai seama în ce limbă se vorbește, iar dacă se vorbește foarte simplist, atunci și pricepi, înțelegi tema”, a explicat Zoltan Marossy, președintele UDMR Timiș.

De asemenea, Zoltan Marossy a precizat că învățarea limbii maghiare ar putea fi posibilă prin introducerea unei materii opționale sau facultative în școlile din Banat, începând de la clasa zero și până în a XI-a.

”Ideea este să fie materie facultativă sau opțională de la clasa zero la clasa XII. Vrem să mergem pe o cale organizată, dar plecând de la un drept care eu zic să ni se cuvine, fiind plătitori de impozit aici și care în niciun caz nu are de a face cu obligativitatea. Propunerea a fost făcută de UDMR Timiș către Uniunea mare, a intrat în documentele noastre și de acum încolo, în toate proiectele, propunerile, negocierile pe care le va face Uniunea, voi insista pe capitolul IV despre diasporă”, a detaliat președintele UDMR Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.