Uniunea Europeană ia în calcul o taxă pe deșeurile din plastic pentru...

Uniunea Europeană ia în calcul o taxă pe deșeurile din plastic pentru a completa deficitul bugetar cauzat de Brexit

1
DISTRIBUIȚI

UE ia în calcul o taxă pe deșeurile din plastic pentru a completa deficitul bugetar cauzat de Brexit, informează Financial Times.

În timp ce UE27 se pregătește pentru negocieri pentru următorul buget pe șapte ani, care va intra în vigoare din 2021, oficiali și diplomați au declarat pentru Financial Times că statele membre sunt gata să accepte o taxă de reciclare a materialelor plastice, primele noi venituri la nivelul UE care vor merge direct către visteria blocului de la stabilirea TVA.

Ca parte a propunerii sale bugetare inițiale din 2018, Comisia Europeană a propus o taxă pentru plasticul nereciclat, încasările urmând să intre direct în bugetul comun. Suprataxa este estimată să aducă 42 miliarde de euro până în 2027.

În mod tradițional, Comisia și Parlamentul European au făcut lobby pentru crearea unor impozite paneuropene, dar statele membre au rezistat încercărilor de a devia veniturile către Bruxelles.

Însă dezbaterea s-a schimbat, întrucât runda actuală a negocierilor bugetare a evidențiat o gaură de 15 miliarde de euro lăsată de plecarea Regatului Unit.


Cinci guverne – Germania, Olanda, Suedia, Danemarca și Austria – au declarat că își doresc un buget care să nu depășească 1% din venitul național brut, cu mult sub propunerea Bruxelles-ului de 1,1% și procentul dorit de Parlamentul European, de 1,3%.

În plus față de taxa privind materialele plastice, Bruxellesul va încerca să convingă guvernele în privința unui plan mai controversat de a redirecționa o parte din încasările din sistemul UE de plafonare și tranzacționare a emisiilor de carbon (ETS) către bugetul comun.

Sumele ETS sunt în prezent colectate de statele membre. Zece dintre cele mai sărace state membre ale UE – inclusiv Polonia, Bulgaria, Ungaria și România – primesc o parte din profiturile ETS pentru a ajuta la finanțarea investițiilor cu emisii reduse de carbon.

Un oficial al UE a declarat că Executivul european ar sugera utilizarea unei părți semnificative din toate profiturile ETS pentru buget.

Un înalt funcționar a avertizat că negocierile cu privire la ETS vor fi mult mai controversate decât taxa pentru plastic. „Este întotdeauna mai ușor să creezi noi surse de venituri decât să iei banii existenți, așa cum se întâmplă cu ETS”, a spus sursa citată.

Țările mai sărace care primesc o parte din fondurile ETS sunt susceptibile să ridice cele mai multe obiecții, spun diplomații.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.