Zece ani fără Bela Kamocsa, un simbol muzical al orașului Timișoara

Zece ani fără Bela Kamocsa, un simbol muzical al orașului Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Astăzi se împlinesc zece ani de la trecerea în eternitate a lui Bela Kamocsa, unul dintre simbolurile muzicale ale minunatului oraș Timișoara. Chitaristul s-a stins din viaţă în data de 14 ianuarie 2010, la vârsta de 66 de ani, după o lungă luptă cu cancerul.

Membru fondator al legendarei trupe Phoenix, care a lansat fenomenul beat în România, Bela Kamocsa a crescut în orașul nostru pe strada Vadu Călugăreni (în fostul Lahovari, actuala Piața Bălcescu).

„Ca mulți alți copii ai generației mele, mi-am făcut educația pe stradă. În cultura ei am crescut și morala ei m-a format… Strada mea, Vadul Călugăreni în Lahovari era populată de copii săraci ai clasei muncitoare. Obiceiurile burgheze erau rare pe aici. Nimeni nu ne pregătea pentru viață, ci luam ce ni se dădea. N-am avut nici profesoară de franceză, nici de pian, iar de făcut temele mi le făceam când apucam, asta dacă nu aveam treburi mai importante de rezolvat. Nu petreceam mult timp în casă, ci trăiam la comun cu prietenii, făcând tot ce se putea face cu ei. Și distracție și corvezi“, spunea Bela Kamocsa, în cartea autobiografică „Blues de Timișoara“, apărută în 2010. Fondatorul trupei care avea să devină mai târziu un fanion al rock-ului românesc – Phoenix – a lăsat în urmă apariții pe albumele „Vremuri”, „Nebunul cu ochii închiși” și muzica filmului „Canarul și viscolul”, toate din perioada Phoenix, LP-ul „Spirale” înregistrat cu formația Gramofon, CD-urile „Blues de Timișoara”, „Te sponsorizez” și „Vechituri Noi” și concertele extraordinare „De la Gershwin la Sting” și „Jimi Hendrix simfonic” susținute cu Bega Blues Band.

În 1983, Bela, alături de Johnny Bota a pus bazele grupului Bega Blues Band. Bela Kamocsa și-a pus amprenta pe o serie de evenimente care au reușit să rămână până-n zilele noastre în atenția melomanilor, fiind fondator al unor festivaluri din Jimbolia sau Lugoj, precum și fondatorul Galei Blues Jazz din Timișoara sau al Festivalului de Jazz de la Gărâna.

„Primul festival de la Gărâna a avut loc de fapt în sura unei case pe care Pupa și-a cumpărat-o la Brebu Nou. S-a început cu cântări între prieteni și jam – session-uri cu invitați. Apoi s-a deschis unui public restrâns format din cunoștințe și cunosțințe ale cunoștințelor și asta a fost prima ediție.


S-a cântat o seară întreagă: bine, dar fără fast concertistic. Nimeni nu-și închipuia că această cântare va lua proporțiile fenomenului Gărâna. Evenimentul a plăcut, atât celor care au cântat cât și celor din public așa că în vara următoare l-am organizat mai bine. L-am mutat la Gărâna din motive de spațiu, la localul La Răscruce. Acest eveniment a avut deja public cumpărător de bilete și cred că s-a numit Festivalul Brebu Gărâna. Am cântat tot noi, vechiul Gramofon plus noile talente ale Timișoarei, Johnny Bota și Dan Ionescu, în diverse combinații. N-a fost multă lume, vreo două – trei sute. Cu fiecare an însă, festivalul a crescut, astfel că grădina Răscrucii a devenit neîncăpătoare. S-a decis mutarea în Poiana Lupului unde funcționează și astăzi. Organizarea a fost preluată de Marius Giura, care a reușit să facă din el cel mai mare festival din România, detronând Sibiul”, spunea Bela Kamocsa în volumul său autobiografic.

Cu cinci ani în urmă, în 2015, la Sala Capitol a avut loc „In memoriam Kamo 5 ani“,un eveniment la care au cântat membrii formaţiei Bega Blues Band, dar şi invitaţii speciali Alexandra Guţu (violoncel), Istvan Gyarfas (ghitară, Ungaria), Saşa Bota şi Mony Bordeianu (voce, Germania – vocalistul iniţial al trupei Phoenix), alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul. Timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz Timișoara a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”. După dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band. În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărît să denumească evenimentul, începînd cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo.

„Bela Kamocsa a fost primul coordonator muzical al Festivalului de Blues, de la Lugoj. Domnia sa mi-a predat «abc-ul» organizării unei manifestări de acest gen. Avea o experiență fabuloasă, atât ca muzician, participant la festivaluri, cât și ca organizator. Ce a urmat, la Lugoj, i se datorează, în mare parte, mulțumită sfaturilor sale”, a spus Augustin Bercean, referent în cadrul Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, principalul „vinovat“ pentru o serie de manifestări care au loc în Lugoj.

„Îmi amintesc de Bela Kamocsa, a fost un om corect, unul din artiștii pe care toată lumea l-a respectat. Ne-am întâlnit și la Szeged și la Timișoara și l-am stimat mult de tot. Și pentru faptul că a încercat să facă evenimente culturale de jazz. Și noi încercăm să facem asta la Szeged și ne bucurăm că Johnny Bota continuă cu acțiunile care aduc un plus de cultură în comunități“, spune Gyula Molnár, liderul formației maghiare Molnar Dixieland Band, despre amintirea lui Bela Kamocsa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.