Clisura Dunării, zonă cu potential turistic încă neexploatat pe deplin

Clisura Dunării, zonă cu potential turistic încă neexploatat pe deplin

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-989746576">

Moldova Nouă, orășelul cărășean așezat între Dunăre și poalele Munților Locvei, în componența căruia se află mai multe așezări, are, datorită frumuseților naturale, un uriaș potențial pentru dezvoltarea turismului, care, printr-o strategie comună de dezvoltare, ar putea aduce mari beneficii tuturor așezărilor din Clisura Dunării și ar putea schimba înfățișarea întregii zone dacă s-ar materializa proiecte menite să atragă un număr cât mai mare de vizitatori.

Cea mai mare șansă este oferită de Dunăre, iar punerea în valoare a obiectivelor turistice de pe malul românesc  – nu puține la număr – ar spori considerabil atractivitatea zonei și relansarea economică a acesteia, după modelul altor așezări care se bucură de un cadru atât de pitoresc.

„Fărșangul”, un carnaval tot mai rar întâlnit

Pe lângă frumusețile dăruite de natură, în localitățile din vecinătatea Dunării se mai păstrează străvechi obiceiuri, care, promovate pe măsură, pot stârni curiozitatea iubitorilor de petreceri inedite. Orășelul de la Dunăre se pregătește de o sărbătoare cum puține mai pot fi văzute în ziua de astăzi. Este „fărșangul”, carnavalul mascat cu semnificații ritualice care are loc la lăsata secului, cu o zi înainte de intrarea în postul Paștilor, obiceiul mai fiind păstrat în doar câteva localități cărășene. Acesta a fost preluat de la populația catolică iar în tradiția populară semnifică alungarea iernii și a răului dar și un ritual de purificare înainte de intrarea în post. Și măștile  populare, atât de răspândite odinioară, se mai păstrează în puține locuri din țară, cum ar fi Maramureș sau Bucovina.

Sărbătoarea fărșangului de la Moldova Nouă, cu măștile menite să alunge spiritele rele și blestemele, va începe în 29 februarie și va continua în 1 martie. Totul se desfășoară în aer liber, cu mesaje ironice și pline de haz, pentru alungarea relelor făcute de oameni dar și a celor pricinuite de natură, prin punerea în evidență a unor principii contrare, cum ar fi dualitatea bine/rău sau bucurie/suferință iar nunta și înmormântarea, socotite cele mai importante momente din viața omului, sunt și ele marcate prin elemente simbolice. Atmosfera la balul de la sfârșitul carnavalului va fi întreținută de George Pascu și Gheorghiță Voin, cu formația sa.

O plimbare cu bacul la cetatea Golubac

După deschiderea noului punct vamal din fostul port industrial Moldomin, pe drumul către Orșova, cei care doresc să se distreze la Moldova Nouă de sărbătoarea fărșangului, se pot bucura și de bacul Baziaș 4 de la Moldova Nouă, o recentă ofertă turistică a orașului. Acesta traversează Dunărea  până la vechea cetate Golubac de pe malul sârbesc, aflată înainte de intrarea în zona Cazanelor Dunării, care a fost ridicată de regatul maghiar și a fost ulterior cucerită de turci.

În Evul Mediu, cetatea, care făcea parte din sistemul de fortificaţii aflat de-a lungul Dunării, controla navigația pe fluviu. Cetatea fortificată a fost restaurată în bună parte cu sprijinul statului turc și atrage un număr impresionant de turiști.

Frumusețile împrejurimilor

Printre vestigiile istorice ale localității pot fi menționate așezarea dacică Mudava de la Moldova Veche, numele dacic fiind folosit și în Evul Mediu, de când există prima atestare documentară a localității care aparține astăzi orașului. În vecinătatea acesteia, romanii au construit un castru, iar în prima jumătate a secolului al XV-lea, peste ruinele din antichitate, a fost ridicată o cetate,  distrusă de turci în secolul al XVII-lea.

În apropiere se află peștera Gaura Chindiei, în interiorul căreia au fost descoperite desene rupestre și litere chirilice și latine, datate în secolele X-XI. Parcul Natural Porțile de Fier, Ostrovul cu cai sălbatici sau locuri de o frumusețe unică din Banatul montan, turismul gastronomic sau satele unor minorități etnice, cu specificul lor păstrat de câteva secole, ar putea contribui și ele semnificativ la dezvoltarea turismului, dacă amenajările necesare pentru practicarea unui turism la standarde europene ar fi pe măsură. Orașul Moldova Nouă a conturat o strategie de dezvoltare a turismului și deja beneficiază și de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, pentru un program de dezvoltare locală, în baza unui contract semnat la sfârșitul anului trecut.

Surse foto: wikipedia.org, moldovanoua.com, expressdebanat.ro, flux24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.