Despre iubire și urmările ei, într-o expoziție cu lucrările a cinci artiști...

Despre iubire și urmările ei, într-o expoziție cu lucrările a cinci artiști timișoreni, la Casa cu Iederă

0
DISTRIBUIȚI

Cinci artiști cu tehnici și arii stilistice diferite s-au aplecat asupra inepuizabilei teme a iubirii romantice dar și a efectelor și „nevrozelor” ei, prin lucrări prezentate în expoziția „Melancholy. In the Aftermath of Love”, care va fi vernisată vineri 14 februarie, ora 18.00, la „Casa cu Iederă” din Timișoara, aflată pe bulevardul Coposu, în care proprietarii găzduiesc diverse evenimente artistice.

Potrivit semnatarilor lucrărilor, „conceptul este exploatat din perspectiva unui mit ambiguu și din ce în ce mai suspect, care se anunță falimentar în contextul unui univers fragmentat, amenințător și deziluzionat. Iubirea romantică se fragilizează, se dezintegrează, lăsând în urmă un individ amputat emoțional, aproape nevrotic. În parcurgerea lucrărilor, iubirea ca noțiune abstractă își pierde deghizarea, este demitizată. În lumina realității crude, aceasta devine actorul principal al unor tragedii personale concrete”.

Un prim expozant este Cristian Graure,  care a studiat pictura la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, a obținut licența în Arte Vizuale iar în 2017 pe cel de doctor la Academia Română din București, cu o temă despre studiul și istoria artei fotografice. Preocupat de reprezentarea vizuală a noțiunii de timp diacronic-evolutiv, prin actul memorial caracteristic fotografiei și intervenții mixed-media ca spații de comunicare și rememorare, Cristian Graure are în palmares mai multe expoziții de grup și personale în țară și străinătate, iar la această expoziție participă cu fotografie și intervenții mixed-media (print digital foto pe hârtie Hahnemühle matt fibre, cașerat pe placă de aluminiu/dibond).

Natalia Bica, absolventă a aceleiași facultăți, a continuat grafica pe parcursul studiilor masterale și ulterior s-a axat pe tehnicile gravurii, folosind în mod asumat cercetarea și experimentul pentru a găsi noi forme de expresie artistică.


Creațiile sale au fost expuse în expoziții naționale și internaționale iar la această expoziție este prezentă cu gravură experimentală ce combină procedee variate pe suport de hârtie metalică: monotip, ac rece și tehnică individuală.

Al treilea expozant, Luisa Cube, care trăiește în prezent la Torino, este, la rândul ei, absolventă a Facultății de Design din Timișoara – secția design interior și design grafic, dar a continuat să caute noi forme de exprimare prin pictură, grafică, instalații sau performance, folosind diverse tehnici. A avut mai multe expoziții personale la Timișoara și Torino iar propunerea pentru expoziția de la „Casa cu Iederă” este o instalație site-specific.

Laura Duduleanu a absolvit studiile de licență și master în grafică la Facultatea de Arte și Design din Timișoara și este doctor în arte vizuale. Lucrările de acuarelă, paper cut și impresiunea hârtiei selectate pentru expoziția Melancholy reunesc o serie de suprapuneri între amintiri și reprezentare care reușesc să genereze o rezolvare vizuală dominată de utilizarea celor trei tehnici de lucru. Relația creată între procedee se orientează adesea spre fuzionarea elementelor de limbaj plastic, exprimarea vizuală fiind constant redefinită prin fiecare tehnică.

Nu în ultimul rând, în expoziție sunt prezentate lucrări de sculptură în metal și plexiglas ale lui Endre Farkas, absolvent al secției de sculptură a Facultății de Arte și Design din Timișoara. Aflat într-un permanent demers de cercetare, artistul caută să imprime evenimentului cotidian, banal, trecut prin filtrul creației, o vibrație sonoră și vizuală, reinterpretând forma printr-un îndelung proces de adevărată alchimie, care se materializează cu ajutorul tehnologiei. Lucrările sale au fost expuse la Timișoara și în Ungaria iar în urmă cu doi ani a obținut premiul pentru tineret la Salonul Artelor Vizuale de la Timișoara.

Expoziția va fi deschisă până în 14 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.