Fritz, față în față cu Robu la dezbaterea pe marginea bugetului Timișoarei...

Fritz, față în față cu Robu la dezbaterea pe marginea bugetului Timișoarei în 2020: „Acest buget istoric e doar un document al nerealizărilor și al eșecului”

4
DISTRIBUIȚI

Zeci de persoane au participat, astăzi, la sediul Primăriei Timișoara, la dezbaterea publică organizată pe marginea proiectului de buget pe anul 2020 al orașului. Vă reamintim că, în acest an, a fost propus un buget care se ridică la aproximativ 2,3 miliarde de lei, fiind cel mai mare din istoria Timișoarei. La dezbatere au participat și mai mulți useriști, printre care și Dominic Samuel Fritz, candidatul alianței USR-PLUS la Primăria Timișoara.

Acțiunea a început cu un monolog al primarului Nicolae Robu, care a vorbit timp de aproape o oră despre proiectul de buget. „Și în acest an, ca de fiecare dată, noi ne orientăm înspre modernizarea orașului, a infrastructurii sale de toate tipurile: de mobilitate, de sănătate. de educație, de cultură, de sport, a spațiilor verzi, a locurilor de recreere. Bugetul consolidat este de 2,3 miliarde lei, este cel mai mare buget pe care l-a avut municipiul Timișoara. Secțiunea de funcționare cuprinde din acești bani 1,6 miliarde lei, secțiunea de dezvoltare – 385 milioane lei, iar proiecte cu finanțare europeaneă nerambursabilă sunt în valoare de 318 milioane lei”, a explicat Nicolae Robu. La finalul discursului de aproape o oră, primarul Timișoarei aproape a răgușit.

Consilierul local independent Adrian Orza, care și-a anunțat recent candidatura pentru funcția de primar al Timișoarei, a propus ca întâi să vină cu propuneri referitoare la bugetul orașului pe acest an cetățenii prezenți în sală, iar apoi reprezentanții partidelor, din respect față de ei, lucru care a fost și acceptat.

Astfel, o timișoreancă s-a plâns de faptul că nu se fac suficiente investiții la Liceul Teoretic „William Shakespeare” și a vorbit despre problemele din cartierul Kuncz. De asemenea, o femeie care locuiește pe o stradă aflată în apropiere de Calea Urseni a atras atenția asupra faptului că cei opt proprietari de case din zonă sunt amenințați de către un investitor că li se va închide strada și nu vor mai avea voie să circule. „Există instituții care au ac de cojocul celor care recurg la amenințări. Dacă se va încheia studiul de fezabilitate repede, în etapa a doua noi licităm proiectul tehnic plus execuția deodată. Șansele să se poată amenaja strada pe parcursul lui 2020 nu sunt foarte mari”, i-a răspuns Nicolae Robu femeii nemulțumite.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și un reprezentant al Asociației Horetim, care a propus ca membrii acesteia să fie consultați cu privire la strategia de promovare a orașului. „În weekend și în perioada sărbătorilor legale, orașul este pustiu. Este nevoie de mai multe evenimente culturale în weekend pentru a crea un flux mai mare de turiști, dar și pentru ca localnicii să nu mai plece din oraș, ci să-și cheltuiască banii aici. De asemenea, ar trebui făcut ceva astfel încât să nu mai avem trei, patru festivaluri în același timp, cum s-a întâmplat anul trecut.


Totodată, ar trebui gândite baze de recreere, astfel încât cetățenii orașului să nu mai plece la Mako sau la Oradea, dar și strategii de atragere a turiștilor din Serbia”, a propus reprezentantul Asociației Horetim.

Pe de altă parte, Nicolae Robu a susținut că primăria nu are bani să realizeze un aquapark din bani publici, iar pe fonduri europene, orașul nu este eligibil pentru că nu e declarat ca fiind stațiune. „Vestea bună este că sunt arătate, am avut discuții private, de a realiza în Timișoara peste tot ce există în această parte a Europei, peste cele din Ungaria, un aquapark. (…) Să spui că 350.000 turiști vin anual în Timișoara doar pentru business este ridicol. Sunt o persoană care umblă foarte mult prin oraș. În ultimii doi ani, am văzut nenumărate grupuri de asiatici. Acesta este semnul că orașul începe să conteze pe partea de turism, vin japonezi, vin coreeni. Trebuie să fim realiști, nu avem ce să le oferim doar în Timișoara sejururi lungi, dar turismul adevărat a crescut foarte mult, nu cel de business. Acela a crescut odată cu dezvoltarea economică a orașului”, a explicat Nicolae Robu.

Un alt timișorean i-a atras atenția primarului Robu că proiectul bugetului pe anul 2020 are doar 70 de pagini, pe când cel de la Cluj-Napoca în jur de o mie. „La Timișoara totul este secret, la Cluj se știe ce se face cu fiecare bănuț”, a semnalat bărbatul.

Într-un final, a venit și rândul reprezentanților partidelor să ia cuvântul, iar primul care a vorbit a fost Dominic Samuel Fritz, care a criticat bugetul pe acest an al Timișoarei, pe motiv că veniturile ar fi fost umflate din pix, fără a exista vreo bază reală.

„Am primit acest proiect de buget într-un format scanat, PDF, care a fost pus pe site. Nu mi se pare normal ca în anul 2020 să primim așa ceva, ci normal ar fi fost să fie într-un Excel, nu într-un format scanat, ca în anii 90. Pe partea de venituri, în niciun an nu ați obținut veniturile propuse în buget. În 2019 ați încasat din amenzi și alte sancțiuni aplicate 15 milioane de lei. Pentru acest an vă propuneți să încasați 20 de milioane de lei. De unde visați aceste cifre? Mi se pare că sunt venituri umflate din pix, și nu o planificare serioasă. Pe partea de cheltuieli, am comparat partea de investiții, de construcții și în niciun an din ultimii patru nu ați reușit să cheltuiți banii propuși pe partea de lucrări noi și în continuare. Anul trecut ați estimat 118 milioane de lei și ați cheltuit doar 41 de milioane lei. În acest an aveți o planificare de 235 milioane de lei. De unde aveți atât de multă încredere că îi veți cheltui? La lista concretă de promisiuni regăsim aceleași proiecte nerealizate de anii trecuți, precum B-dul Sudului, care are executant de anul trecut, dar nu s-a realizat nimic. Str. Grigore Alexandrescu este promisă de nu știu câți ani, fântânile apar din nou. Pentru mine, acest buget istoric nu este deloc o sursă de mândrie, este doar un document al nerealizărilor din anii trecuți și al eșecului din cei opt ani de administrație”, a concluzionat Dominic Samuel Fritz.

Pe de altă parte, Nicolae Robu a ținut să-l atace pe candidatul USR-PLUS la Primăria Timișoara pe motiv că nu ar avea experiență pe partea de administrație.

„Nu știu ce experiență aveți, dacă ați conceput vreodată un proiect de buget, dar nici nu este problema mea. Însă, după modul cum ați prezentat lucrurile, se pare că nu aveți o astfel de experiență. Mereu când faci un buget, dacă vrei să nu rămâi cu bani necheltuiți, cum au rămas alții, atunci trebuie să pleci la drum cu un portofoliu de proiecte mai larg, ca să poți acoperi acest portofoliu. Se întâmplă ca într-un an unele proiecte să avanseze până aproape în etapa să consume bani mulți, dar să nu ajungă la efectuarea plăților propriu-zise, și atunci se regăsesc plățile respective imediat în anii următori. (…) Nu trecem lucruri fără sens acolo”, a explicat Nicolae Robu.

La finalul dezbaterii publice, primarul Timișoarei a dat asigurări că proiectul de buget pe acest an „este făcut cu bună credință și responsabilitate”.

4 COMENTARII

  1. Robule de ce tremuri în fața acestui băiat, te comporți foarte stângaci când îl ai în față????? Oare chiar ai în față un om de care deja porti o frică pt că ști că pe acesta nu ai să reușești sa l atragi de partea ta????
    Domnule Fritz vă rugăm să vorbiți și de furturile și ilegalitățile făcute de acest primar cu Nasleu și restul…
    Așteptăm cu nerăbdare să scoateți la lumină toate ilegalitățile din primărie…..
    Continuați în acest mod și sunt sigur că în final o să reușiți să îndepărtați toată mafia din primărie nu doar pe primar…

  2. De ce te crezi atât de superior față de cetățeni????? Domnule primar???????? De ce nu vrei să răspunzi la întrebările ziariștilor?????? Rușine să vă fie domnule primar.
    Suntem dezamăgiți de dumneavoastră deoarece nu ați făcut nimic în Timișoara doar vă lăudați de unul singur pe net și vedem că nu vă place munca deloc. De ce nu lăsați pe alții adică pe noi cetățenii să vă lăudăm. Nu am văzut nici un cetățean din oraș să vă laude. Oare de ce? Vă rugăm să mai și munciți nu vă țineți doar de bârfe. La treabă deoarece aveți salar pe care îl luați lună de lună. De 8 ani nu ați făcut nici o investiție mai serioasă și nu ați atras fonduri europene considerabile. Deci nimic doar de scandal vă țineți. Păcat că Timișoara a avut atât timp un asemenea primar care ia dus cu zăhărelul.

  3. Pentru Robu e rentabil, minte și intoxică cetățenii și în timpul acesta el și familia a ajuns milionar în euro. Fritz informează-te, că primiți bani mulți de la stat la partid și demască-i hoțiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.