George Găină: „Cânt pentru public. Îmi face plăcere să produc bucurie celui...

George Găină: „Cânt pentru public. Îmi face plăcere să produc bucurie celui care ascultă“

0
DISTRIBUIȚI

Membru al Corului Filarmonicii din Timișoara timp de aproape 30 de ani și component al legendarei formații Pro Musica, George Găină este o figură emblematică pentru melomanii timișoreni. Artistul care a realizat (și) o serie de emisiuni muzicale în mass-media a dobândit „microbul“ muzicii încă de mic copil.

„Pasiunea pentru muzică e foarte veche. Un stră-unchi a fost muzician. Numele lui a fost Karol Mikuli, a fost elev al lui Chopin și l-a avut elev pe Ciprian Porumbescu. Mama mea a fost bucovinenacă din Cernăuți și mergea periodic la Operă la Viena. Eu m-am născut în Timișoara, iar mama și unchiul meu fredonau foarte des muzică de operă sau clasică. În copilărie, domna educatoare mi-a zis că am voce și notele cele mai mari le aveam la muzică. Am început cu lecții de pian prin clasa a II-a sau a III-a, aveam o profesoară în vârstă, însă severitatea ei n-a fost pe «feelingul» meu, așa că lucrurile s-au oprit acolo“, și-a amintit muzicianul.

În luna ianuarie a anului 2018, formația Pro Musica a susținut un concert extraordinar aniversar exact în ziua în care s-au împlinit 45 de ani de la prima apariţie a trupei, în acelaşi loc în care Ilie Stepan şi colegii săi au apărut în premieră în faţa publicului, la Liceul Pedagogic din Timişoara. George Găină a cântat alături de colegii săi la acest eveniment deosebit și își amintește că primul său recital alături de celebra trupă care a scris o filă de istorie în muzica românească a avut loc în 1974 odată cu lansarea primei opere folk din România, numită „Creanga de Cireș“.

„Nu am făcut parte din gașca care a susținut primul concert Pro Musica în 1973, am cântat un an mai târziu, când am pregătit «Creanga de Cireș». Ilie Stepan m-a auzit cântând și mi-a propus să vin alături de ei. Spectacolul a avut loc la Clubul Universității și mai apoi la București, la Palatul Pionierilor (care era la Cotroceni) și la Clubul Arhitecturii. Nu știu dacă s-ar mai putea relua acel spectacol, mulți dintre muzicienii care au participat atunci s-au răspândit prin lumea întreagă iar de unii nu mai știm deloc. Printre cei care au fost cu noi atunci s-a numărat Florin Călinescu (care a jucat rolul japonezului care a reușit să supraviețuiască exploziei), Adrian Daminescu, Dixie și Erland Krauser, Alexandru Bălan, Milan Georgevici, Doru Iosif «Castravete» sau Georgeta Nicota, fiica primarului de atunci al Timișoarei“, spune el.

După aceste spectacole, artistul timișorean s-a îndepărtat de „latura rock“, fiind membru al Corului Filarmonicii, unde a rămas timp de aproape 30 de ani, alături de dirijori ca Diodor Nicoară, Iosif Todea, Stelian Olaru sau Ion Pavalache, dirijorul Corului Gavriil Musicescu al Filarmonicii din Iași. Alături de asta, George Găină a avut colaborări cu diverse posturi de radio și TV, realizând timp de șase ani și emisiunea „Rendez-vous cu Eutherpe“ de la TV Analog. În ceea ce privește starea mass-media din zilele noastre, acesta consideră că lucrurile nu merg într-o direcție normală, marea majoritate a presei find vulgarizată și banalizată.

„În anii ’90 era o emulație puternică în mass – media, dar Timișoara a fost sabotată de București. Într-o vreme am vrut chiar să înființez un post de radio generalist, dar m-am lovit de multe piedici. Eram fascinat de media, mai exact de scule: mixere, microfoane, camere. Și acum sunt pasionat, filmez cu drone. Mi-ar fi plăcut să stau în spatele camerei dar prietenul meu Viorel Screciu m-a împins în față. La TVT1 am citit știri externe și mai apoi am realizat diverse emisiuni. Azi nu mai există mass media.


E vulgarizată și banalizată. Nu am mai deschis televizorul de șase ani, fiindcă în afară de accidente nu mai vezi nimic. Am colaborat recent la emisiunea România Veritabilă de la TVR în care sunt surprinse tot felul de chestii interesante, care nu-s mediatizate așa cum ar trebui“, a mai spus George Găină.

„Revenirea“ sa la „latura rock“ a avut loc în 2014, cu ocazia unui eveniment memorabil pentru melomanii din întreaga țară. E vorba de primul concert, după 21 de ani de pauză, al formaţiei Pro Musica, la Filarmonica Banatul, sub logo-ul „Pro Musica 41” și cu motto-ul „Vreme trece, vreme vine… Toate-s vechi şi nouă toate”, versurile de început din Glossa lui Mihai Eminescu. Mai apoi, artistul a mai cântat în câteva ocazii alături de legendara trupă, inclusiv în 2015 la memorabilul concert susținut de Pro Musica la Penitenciarul Popa Șapcă din Timișoara.

„Am cântat de câteva ori cu Pro Musica în ultimii ani, inclusiv la un festival organizat de Ducu Bertzi la Sighetu Marmației sau la vernisajul lui Valeriu Sepi de la Muzeul de Artă. Fac parte cu bucurie din Pro Musica. Ilie Stepan ar fi vrut să realizeze un mega – concert Pro Musica la aniversarea a 30 de ani de la Revoluția din Timișoara de anul trecut, dar din păcate au fost câteva probleme organizatorice. Oricum, lucrurile sunt pregătite…sunt în sertar“, spune el.

Având în vedere faptul că anul viitor Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană a Culturii, am fost curioși să aflăm care este părerea artistului despre pregătirirle care se fac în această privință.

„Am descris această situație într-o emisiune la care am fost invitat mai demult la Digi 24 Timișoara. Chestia asta e ca o arenă și un maldăr de hiene care vor să pună mâna pe bani. Mulți sunt dezăgiți însă de finanțare. Actualul președinte al Consiliului Director al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Horațiu Rada este bine intenționat. Cred că în acțiunile acestea, sunt câteva momente foarte interesante, dar este și multă maculatură. Vom avea și opera «Traian în Dacia», scrisă de compozitorul italian Giuseppe Nicolini, care va fi regizată de Silviu Purcarete, în scenografia lui Dragoș Buhagiar. Se pregătește și un festival dedicat lui Jovan Ivanovic la care să participe din nou la Timișoara strănepotul acestuia, pianistul Andrei Ivanovici”, spune el.

Deși starea de sănătate a lui George Găină nu este una care să-I permite să stea prea mult „în picioare“, artistul timișorean este în continuare dedicat pasiunilor sale și pregătește printre alteke și două documentare dedicate formațiilor Pro Musica și Phoenix.

„Ascult Pro Musica, încerc să-mi descopăr defectele. Da, s-ar putea spune că sunt perfecționist. Dar cânt pentru public. Îmi face plăcere să produc bucurie celui care ascultă. Când văd figurile în sala de spectacole…mulțumite….aplaudând….e un sentiment plăcut. Pe viitor vreau să fac filme documentare despre zona Almăjului, de unde este tatăl meu, cu câțiva colaboratori. Sperăm că în 2021 vor apărea și două filme documentare despre Phoenix și Pro Musica. Mai cânt uneori și cu corul avocaților din Timișoara… au un hobby frumos și noi îi mai ajutăm“, spune George Găină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.