„Iubire. Război. Tradiții. Mistere dezgropate”, o fascinantă discuție despre tradițiile și obiceiurile...

„Iubire. Război. Tradiții. Mistere dezgropate”, o fascinantă discuție despre tradițiile și obiceiurile bănățenilor de acum mii de ani

0
DISTRIBUIȚI

O nouă ediție a „Serilor patrimoniului”, incitant intitulată „Iubire. Război. Tradiții. Mistere dezgropate”, va avea loc miercuri, 26 februarie, de la ora 19.00, în sala Studio a Casei Artelor de pe strada Augustin Pacha, în cadrul proiectului de succes desfășurat sub egida Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Invitați ai evenimentului sunt Cristian Neghină, Bogdan Craiovan, Andrei Stavilă și Silviu Ene de la Universitatea de Vest Timișoara, alături de Călin Timoc, Dragoș Diaconescu și Ștefan Popa de la Muzeul Național al Banatului.

Inițiatorul proiectului, dr. Victor Bunoiu, consilier pe probleme de arheologie în cadul direcției de cultură, dă asigurări că în ciuda subiectului aparent sumbru, cei prezenți „vor avea parte de prezentări pe cât de interesante, pe atât de neașteptate, unele chiar cu iz… detectivistic. Vor afla istorii – construite pe date științifice – despre tradiții vechi de 6.000 de ani, despre obiceiuri de înhumare, despre stilul de viață al locuitorilor din vechime, despre moda de acum mai bine de 1.600 de ani dar și despre posibile… povești de dragoste care au rezistat timpului”.

Vor fi prezentate descoperiri arheologice din preistorie, antichitate și Evul Mediu de la Moșnița Veche, începute în anul 2014, unde au fost descoperite complexe arheologice aparținând unor epoci diferite, la această ediție a „Serilor patrimoniului” urmând a se va face referire doar la descoperirile cu caracter funerar. Drd. Bogdan Craiovan amintește cele cinci morminte cercetate în anul 2015 într-un cimitir medieval, dintre care patru morminte individuale și unul dublu, în urma analizelor antropologice fiind descoperite „indicii despre viața indivizilor și afecțiunile de care au suferit și care le-a influențat modul de viață. Alte descoperiri funerare fascinante au ieșit la iveală în anul 2019… au fost descoperite două morminte aparținând perioadei eneolitice (4300-3900 î.d. Ch.). Unul dintre mormintele cercetate a fost un mormnt dublu, fiind surprinși doi indivizi, femeie și bărbat, așezați în groapa sepulcrală în poziție chircită și îmbrățișați.


În jurul defuncților au fost descoperite vase ceramice, lame de silex și fragmente de obsidian”.

Dr. Andrei Stavilă vorbește despre o inedită descoperire făcută cu ocazia cercetărilor preventive desfășurate în zona străzii Oituz, pe lângă vechiul oraș medieval și zidurile fortificației bastionare, unde a fost scos la iveală „un mormânt de inhumație colectiv, care a numărat nu mai puțin de 7 indivizi. Rămășițele celor 6 adulți și ale infantului se aflau în conexiune anatomică, ceea ce indică o grijă față de defuncți, delimitând complexul de o posibilă interpretare a acestuia ca fiind groapă comună. Interesantă este prezența plumbilor de flintă printre osemintele defuncților. Ne-au mai atras atenția medalionul și cruciulița aflate la gâtul copilului”.

Va fi prezentată și o parte a rezultatelor cercetărilor arheologice sistematice desfășurate între 2017-2019 în tumulul de la Susani-Grămurada de la Jupani – precizează dr. Victor Bunoiu. „Chiar dacă Banatul românesc se bucură de un număr impresionant de movile de pământ, majoritatea cu caracter funerar, în aproximativ 150 de ani de cercetări arheologice în județul Timiș au fost investigate doar patru. Cercetarea de la Susani-Grămurada de la Jupani este extrem de importantă în cea ce privește modul de percepție a comunităților umane ale vremii legate de viața de după moarte, date legate de piesele de podoabă ce însoțeau parte din liderii comunităților vremii, precum și sublinierea legăturilor cu zona central-vest europeană, areal unde Cultura mormintelor tumulare era extrem de răspândită. Artefactele identificate la Susani se constituie în piese de muzeu de o valoare excepțională pentru arealul Banatului românesc”.

Cei care doresc să participe la conferință trebuie să se înscrie pe adresa de mail arheologie@culturatimis.ro până în 25 februarie, ora 16.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.