Lei și tigri la Grădina Zoologică din Timișoara, fântână muzicală și „Tunelul...

Lei și tigri la Grădina Zoologică din Timișoara, fântână muzicală și „Tunelul luminii”, printre obiectivele primăriei în 2020. Care este bugetul pe acest an

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a stabilit ce va face cu banii în acest an. Ieri, proiectul de buget pe 2020 al municipalității a fost publicat pe site-ul instituției. Din document aflăm că Primăria Timișoara va avea un buget de peste 430 milioane de euro, iar sume importante de bani merg pentru începerea sau continuarea unor investiții din domeniul infrastructurii.

Pe de altă parte, sunt alocați bani și pentru proiecte precum „Tunelul luminii”, fântâna muzicală promisă de Nicolae Robu sau pentru ca la grădina zoologică să poată fi admirați lei și tigrii.

Din proiectul de buget aflăm că 3,8 milioane lei sunt prevăzuți pentru reabilitarea fațadei Primăriei Timișoara, iar 1,4 milioane lei vor merge pentru modernizarea camerei 30. Totodată, sunt prevăzuți și 260.000 lei pentru documentații necesare pentru proiectul privind renovarea Primăriei Vechi.

Primăria Timișoara intenționează și să monteze noi camere video pe malul canalului Bega și în zona centrală, fiind alocată suma de 1,7 milioane de lei. Alți 200.000 lei sunt prevăzuți pentru studii necesare obținerii studiului de fezabilitate pentru proiectul „Sistem de supraveghere video rampe clandestine de deșeuri”, iar 20.000 lei merg pentru studii necesare construirii unui ponton pe canalul Bega.

Dacă ne referim la capitolul Învățământ, Primăria Timișoara dorește să cumpere și în acest an mai multe containere pentru a le transforma în săli de clasă pentru școlile care duc lipsă de spațiu, dar și să achiziționeze mai multe clădiri în care funcționează Colegiul Național Bănățean și Liceul Teoretic „D. Obradovici”, fiind prevăzută suma de 10,4 milioane lei.

La capitolul Sănătate, municipalitatea intenționează să aloce 1,7 milioane lei pentru realizarea noului corp al Spitalului Municipal Timișoara, în care va funcționa un laborator de radioterapie. Nici noua maternitate a Spitalului Municipal Timișoara nu a fost uitată, însă reprezentanții primăriei au prevăzut doar 500.000 lei pentru acest obiectiv, în 2020. Alți 134.000 lei sunt alocați pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic necesare realizării unui centru oncologic de terapie personalizată la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Alți 160.000 lei merg pentru un studiu topografic pentru realizarea unei platforme de aterizare a elicopterului la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

La capitolul Cultură, 5,3 milioane lei sunt prevăzuți pentru „refuncționalizarea clădirilor ce aparțin de Palatul Culturii”, 500.000 lei sunt alocați pentru reabilitarea Filarmonicii Banatul și tot 500.000 lei pentru refuncționalizarea turnului de apă din zona Iosefin. O sumă de șase milioane lei este propusă și pentru transformarea clădirii care a adăpostit clinica de dermatologie de pe str. Mărășești în spațiu multifuncțional, iar alte 17 milioane lei sunt prevăzute pentru reabilitarea a cinci foste cinematografe.


Totodată, pentru proiectul MultipleXity, consultanță+DALI+PT, este prevăzută suma de trei milioane lei, iar pentru DALI+PT necesare refuncționalizării sălii de spectacole din Sinagoga Fabric – 378.000 lei. Primăria Timișoara dorește și să monteze un catarg în Piața Libertății, fiind alocați 147.000 lei, dar și să repare scena de spectacole din Parcul Rozelor cu 640.000 lei.

La capitolul Sport, Primăria Timișoara alocă trei milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la sala polivalentă de 2.500 locuri a Universității Politehnica, iar două milioane de lei sunt prevăzuți pentru realizarea celor trei complexuri sportive și de agrement din zonele Lipovei, Șagului și Buziașului.

La capitolul Întreținere grădini, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement, o sumă de șase milioane lei merge pentru modernizarea Parcului Civic, iar cu 184.000 lei va fi cumpărat un tomograf pentru evaluarea sănătății arborilor. De asemenea, 48.000 lei merg pentru studiul de fezabilitate privind „amenajare habitat feline mari (lei și tigrii)”, la Grădina Zoologică Timișoara, iar 7,9 milioane lei sunt alocați pentru întocmirea Registrului Spațiilor Verzi în Timișoara.

La capitolul Alimentări cu apă și amenajări hidrotehnice, pentru restaurarea fântânii cu pești sunt alocați 750.000 lei, iar pentru cea din zona Dacia – 700.000 lei. De asemenea, vor apărea și noi fântâni publice în Timișoara și vor fi realizate inclusiv fântâni ornamentale în Piața Bălcescu, Galeria 1, Calea Lipovei, Selgros, Piața Iuliu Maniu și Praktiker, fiind alocați peste patru milioane de lei. Totodată, nu a fost uitată nici fântâna ornamentală muzicală, care va fi realizată în schimbul sumei de 100.000 lei. Primăria Timișoara intenționează să cumpere un mecanism necesar punerii în funcțiune a ceasului floral, cu 97.000 lei.

Reprezentanții municipalității doresc și să aloce 614.000 lei pentru documentații de elaborare și avizare a Planului Urbanistic General. La capitolul Combustibili și energie, Primăria Timișoara intenționează să majoreze capitalul social al Colterm cu 23 milioane lei.

La capitolul Transporturi, 100.000 lei merg pentru amenajarea rețelei urbane de piste de biciclete, iar un milion de lei pentru proiectul tehnic și execuția unui „Tunel al luminii”. Totodată, cinci milioane lei sunt prevăzuți pentru o parcare supraterană cu cinci etaje. Cu 200.000 lei, municipalitatea va cumpăra și o „navă turistică”, iar 300.000 lei merg pentru cumpărarea unui sistem de proiecție holografică „Poarta Cetății”.

Și în acest an, reprezentanții Primăriei Timișoara au alocat bani pentru studiul de prefezabilitate „privind realizarea unui sistem de transport în comun de tip metrou”. Concret, este vorba de 145.000 lei. Totodată, se dorește înființarea Portului Timișoara și elaborarea unui regulament de navigație portuară. De asemenea, pentru studiul de prefezabilitate pentru amenajarea unei autostrăzi pentru biciclete în Timișoara, pe relația est-vest, respectiv pe relația nord-sud, a fost prevăzută suma de 100.000 lei.

Primăria Timișoara vrea și să realizeze Podul Jiul în acest an, cu 2,6 milioane lei, dar și pasajul Solventul, pentru care au fost alocați 13 milioane lei. Alte sume de bani merg pentru reabilitarea podurilor Mihai Viteazu și Iuliu Maniu, a pasarelei Gelu și a pasarelei Îndrăgostiților, din Complexul Studențesc. Totodată, pentru extinderea B-dului Sudului sunt prevăzuți cinci milioane de lei, iar pentru continuarea lucrărilor la Drumul Boilor – 16,5 milioane lei. Pentru extinderea la patru benzi a str. Lidia este alocată o sumă de 12 milioane lei, iar pentru modernizarea străzilor cu piatră cubică – 4,2 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.