Mircea Baniciu, una din legendele muzicii românești se reîntoarce „acasă“ cu un...

Mircea Baniciu, una din legendele muzicii românești se reîntoarce „acasă“ cu un concert de neratat

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Facebook The 80s Pub

Mircea Baniciu, o adevărată legendă a muzicii românești, care în luna iulie a acestuui an împlinește vârsta de 71 de ani, revine „acasă“ cu un recital de neratat care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, la Timișoara.

Artistul s-a născut la Timișoara la data de 31 iulie 1949, „într-o duminică cu soare“. A urmat o copilărie fericită în cartierul Elisabetin de lângă Complexul Studențesc, lucru care avea să-l influențeze tot restul vieții. După terminarea celor șapte clase, la îndemnul mamei sale care-i promisese o chitară dacă intră la liceu, a făcut-o! Cu mari eforturi, dar iubit foarte mult de colege, dar și provocat, a terminat liceul și ca din întâmplare… hop! la facultate. Muzica a intrat în viața lui pe la 7 ani, când proprietara casei în care locuia i-a sfătuit mama să-l dea să învețe pian sau un alt instrument, pentru că puștiul era realmente talentat.


Lucru care s-a și întâmplat, a studiat pianul până la 14 ani, atunci când a văzut filmul „Tinerii”, un film în care cântau Cliff Richard și trupa Shadows. Atunci Mircea a ajuns la concluzia că este mai aproape de chitară decât de pian, și s-a apucat serios să învețe să cânte la chitară, lucru care s-a întâmplat în timpul liceului. Prima apariție a fost pe scena Teatrului German din Timișoara, unde cânta folk, în special Donovan, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, precum și câteva încercări de compoziții proprii. Pentru scurt timp a făcut parte din trupa Clasic Xx, iar ulterior a apărut din nou singur pe scena clubului PM6 din Timișoara, condus de regretatul Petru Umanschi, unde din când în când cânta Phoenix-ul lui Nicu Covaci, rămas fără solist vocal după plecarea lui Moni Bordeianu. Aici a fost văzut de regretatul Bela Kamocsa (pe atunci basist la Phoenix), care i-a recomandat lui Covaci să-l asculte cu mare atenție. În primul an de facultate este cooptat în trupa Phoenix ca solist vocal, eveniment care avea să-i schimbe tot cursul vieții…. De fiecare dată când poposeşte „acasă“, îndrăgitul muzician care a încântat cu vocea sa multe generaţii, Mircea Baniciu, are parte de concerte sold-out. Recitalurile sale sunt pline de snoave, ca-ntre prieteni, cu un public care reuşeşte de fiecare dată să creeze o atmosferă de nota zece.

În noua sa apariție „acasă“, Mircea Baniciu va fi acompaniat de Vlady Cnejevici și Teo Boar, iar concertul va avea loc sâmbătă, 29 februarie, de la ora 21, la Capcana. Duminică, 1 martie, Mircea Baniciu Band va susține un concert extraordinar la Arad, la club Flex, de la ora 20.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.