Moara de lemn din Sasca Montană va fi renovată și introdusă în...

Moara de lemn din Sasca Montană va fi renovată și introdusă în circuitul turistic. Apelul Asociației Acasă în Banat

0
DISTRIBUIȚI

Acțiunile celor de la Acasă în Banat dau roade. Moara de lemn din Sasca Montană, județul Caraș-Severin, va fi renovată și introdusă în circuitul turistic.

Acțiunea Asociației Acasă în Banat, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Sasca Montană, va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă, în data de 29 februarie 2020. Moara de lemn din Sasca Montană va fi renovată, iar apoi va fi introusă în circuitul turistic.

Moara este situată aproape de școala din localitate. Pentru că nu mai este funcțională din 2006, anul din care nu mai a măcinat, clădirea a început să se degradeze, iar canalul de apă s-a colmatat.

„Vrem să reparăm această moară și să o repunem în funcțiune. Este o moară țărănească cu ciutură, amplasată chiar în centrul satului și poate fi un extraordinar obiectiv turistic. Intervenția este urgentă pentru că în acest moment, moara încă se mai păstrează în condiții bune, dar se degradează rapid. Vom schimba acoperișul, vom decolmata canalul de apă, reconstrui puntea, dar vom face și o ecologizare a râului”, a transmis Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Asociația Acasă în Banat se bucură de sprijinul Primăriei și Consiliului Local Sasca Montană.


Localnicii au conștientizat importanța patrimoniului, care, pus în valoare, atrage turiști. Autoritățile locale se așteaptă ca și locuitorii din Sasca Montană să pună umărul la realizare. Renovarea morii din Sasca Montană este prima acțiune de acest gen a Asociației Acasă în Banat. Obiectivul asociației este de a repara, alături de comunitățile locale, mai multe mori de apă din Banatul de Munte.

Caraș-Severin, „Țara Morilor de Apă”

În cadrul proiectului „Țara Morilor de Apă”, în anul 2019, voluntarii Asociației Acasă în Banat au străbătut localitățile din județul Caraș-Severin și au identificat și cartografiat nu mai puțin de 243 mori de apă existente, dintre care 82 sunt folosite în mod regulat, 47 sunt în stare bună de conservare dar sunt oprite iar 114 sunt nefuncționale sau în stare critică.

Intervenția de sâmbătă, 29 februarie 2020, va începe dimineața la ora 09.00 și se va încheia seara la ora 18.00. Pentru a se înscrie, voluntarii care vor dori să participe sunt rugați să contacteze Asociația Acasă în Banat prin intermediul paginii de facebook sau la adresa de e-mail acasainbanat@gmail.com.

Mai multe detalii despre proiectul Țara Morilor de Apă pot fi găsite pe pagina web dedicată www.taramorilordeapa.ro.

Dacă doriți să susțineți activitățile Asociației Acasă în Banat o puteți face prin donații

Contul de LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801,
EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801 (SWIFT/ BIC: BTRLRO22),
PayPal: acasainbanat@gmail.com
Patreon: acasainbanat

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.