O carte bestseller în clasamentul New York Times, lansată la Timișoara

O carte bestseller în clasamentul New York Times, lansată la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Librăria Humanitas din Timişoara lansează luni, 10 februarie, de la ora 18.00, volumul „Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranţă şi căutarea liniştii interioare” de jurnalistul şi editorul american Scott Stossel, care, la doar câteva zile de la apariţia sa, în 2014, a devenit, potrivit „New York Times”, un bestseller şi a fost considerată una din cele mai bune cărţi ale anului de mai multe publicaţii prestigioase.

Cartea lui Stossel este o lungă istorie medicală, culturală, filosofică şi socială, pornind de la Galenus şi Hippocrate, ajungând în epoca modernă la Kierkegaard, Darwin sau Freud iar apoi în prezent şi explorând fenomenul începând din antichitate, cu implicaţiile sale filosofice, până la genetica modernă.


Autorul prezintă şi exemple celebre de personaje care au suferit de anxietate, vorbeşte despre cauzele diverse care o pot provoca, descrie nenumăratele forme de manifestare clinică a acesteia cu impactul asupra vieţii bolnavilor şi a celor din jurul lor, enumeră modalităţile de a lupta cu anxietatea şi de a o ţine sub control. Scott Stossel, absolvent al Universităţii Harvard, analizează diferite formule pentru a defini anxietatea: o tulburare medicală, aşa cum au considerat-o anticii, o problemă filosofică, cum au crezut Platon sau Spinoza, o tulburare psihologică survenită în urma unei traume din copilărie sau a inhibiţiei sexuale cum o cataloga Freud, o afecţiune spirituală, tratată ca atare de Kierkegaard şi existenţialişti sau, cum cred mulţi comentatori moderni, o afecţiune culturală, generată de societatea contemporană. El ajunge la concluzia că „anxietatea e în acelaşi timp o funcţie a biologiei şi a filosofiei, a corpului şi a minţii, a instinctului şi a raţiunii, a personalităţii şi a culturii”.

Presa americană a apreciat că este o carte „admirabil făcută… inteligentă, interesantă şi bine scrisă” sau „curajoasă şi… potenţial terapeutică”, o carte care „aruncă o lumină nu doar asupra unei boli anume, ci şi asupra condiţiei umane care-i dă naştere”.

La dezbaterile prilejuite de lansarea cărţii vor participa scriitorii Robert Şerban şi Claudiu T. Arieşan, cărora li se va alătura psihologul şi scriitorul Augustin Cupşa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.