„Rinocerii”, de Eugen Ionesco, într-o nouă interpretare pe scena Teatrului Național din...

„Rinocerii”, de Eugen Ionesco, într-o nouă interpretare pe scena Teatrului Național din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul naţional din Timişoara începe pregătirea spectacolelor anului 2021, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, cu una din cele mai remarcabile piese scrise de Eugène Ionesco, „Rinocerii”, care şi-a câştigat un binemeritat loc în dramaturgia universală. Scriitorul de origine română, considerat unul din cei mai importanţi dramaturgi ai secolului XX, s-a impus ca un scriitor de limbă franceză şi a devenit membru al Academiei Franceze, dar opera sa a marcat deopotrivă cultura română şi nu numai, prin semnificaţia scrierilor sale, cu caracter de universalitate.

„Rinocerii” este una din piesele în care Eugène Ionesco face o genială demonstraţie despre resorturile dictaturii, un veritabil protest împotriva totalitarismului şi îşi păstrează o mare actualitate prin modul în care scoate în evidenţă capacitatea ideologiilor agresive de a modifica societatea în mod fundamental şi de a o transforma într-o masă amorfă şi brutală, care se autodistruge, prin anihilarea umanităţii la nivelul individului. Personajul principal al piesei, Bérenger, un om oarecare, locuitor al unui oraş nedefinit, trăieşte momentul în care acesta este lovit de o nouă epidemie, care transformă oamenii în rinoceri. Pentru unii e o înclinaţie naturală, pentru alţii o alegere, iar pentru foarte puţini, o respingere categorică.


Bérenger va avea de dus o luptă fără sorţi de izbândă cu forţa brutală care îi invadează şi îi transformă ireversibil viaţa.

Distribuţia reuneşte cei mai cunoscuţi actori ai teatrului timişorean, regia este semnată de Gábor Tompa, unul din cei mai remarcabili regizori ai teatrului românesc modern, iar scenografia, de Helmut Stürmer, originar din Timişoara, ambii fiind cunoscuţi şi apreciaţi pentru excepţionala lor carieră internaţională. Costumele sunt creaţia Carmencitei Brojboiu, muzica este compusă de timişoreanul Vasile Şirli, stabilit în Franţa, iar coregrafia îi aparţine lui Florin Fieroiu, unul din cei mai apreciaţi coregrafi români din noul val.

Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 4 martie, de la ora 19.00, în sala mare a teatrului, următoarele reprezentaţii fiind programate în 6 martie, 8 martie şi 27 martie.

Foto: Adrian Pîclişan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.