Românii au cumpărat medicamente fără reţetă de patru miliarde de lei în...

Românii au cumpărat medicamente fără reţetă de patru miliarde de lei în 2019. Cu rețetă: 15,5 miliarde de lei

0
DISTRIBUIȚI

Medicamentele cumprate fără reţetă și-au continuat trendul ascendent şi au crescut peste media pieţei de profil, trecând în 2019 de pragul de patru miliarde de lei vânzări, arată un raport al companiei de cercetare de piaţă Cegedim asupra pieţei de medicamente din România citat de Ziarul Financiar.

Segmentul de medicamente cu prescripţie deţine în continuare cea mai mare cotă de piaţă în totalul vânzărilor, ajungând la 15,5 miliarde de lei în 2019, valoare care include şi medi­camentele din programele naţionale, iar în spitale au ajuns medicamente în valoare de 2,3 mld. lei.

Medicamentele eliberate fără reţetă au un trend ascendent de la an la an, în contextul în care preţul la aceste produse nu este impus de autorităţi, aşa cum se întâmplă în cazul medicamentelor cu prescripţie. Tot mai mulţi producători locali, dar şi companii internaţionale au început să crească portofoliul, incluzând medicamente OTC pentru a creşte vânzările.

În ceea ce priveşte companiile prezente pe piaţa locală, topul vânzărilor este condus de Sanofi, cu vânzări de 930 mil.


lei în 2019, urmat de Merck şi Novartis. Din clasamentul primilor trei jucători iese astfel Abbvie, compania americană care a intrat în 2016 direct pe primul loc, în urma decontării unui medicament pentru hepatită C.

La nivel de volume, adică numărul de medicamente vândute pe piaţa locală, topul este dominat de companii care au şi producţie locală. Astfel, Sun Pharma, care deţine fabrica Terapia din Cluj, a pus 56 milioane de cutii de medicamente pe piaţa locală, urmat de Zentiva, companie deţinută de grupul ceh cu acelaşi nume, care a scos pe porţile fabricii din Bucureşti 43 milioane de cutii de medicamente pentru piaţa locală.

Primii zece jucători după volume au jumătate din totalul de unităţi puse pe piaţă în 2019, adică peste 320 milioane de cutii de medicamente.

Un român plăteşte în medie 28 lei pe medicamente anual, potrivit calculelor Cegedim.

Piaţa medicamentelor din România s-a aflat pe un trend ascendent în ultimii ani, cu o singură excepţie – perioada iulie 2015 – iunie 2016, când a scăzut cu 4,4%.

România mai are puţine fabrici care produc local medicamente, în piaţă activând circa 120 de firme care au ca domeniu de activitate fabricarea produselor farmaceutice (CAEN 2120). Aceste companii generează afaceri totale de peste 2,5 miliarde de lei, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.