Schimbări în proiectul privind reabilitarea fațadei Operei din Timișoara. De ce au...

Schimbări în proiectul privind reabilitarea fațadei Operei din Timișoara. De ce au fost oprite lucrările

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul privind reabilitarea fațadei Operei din Timișoara a fost modificat. Astfel, dacă inițial se dorea să fie schimbate doar plăcile din travertin neconforme, în urma unei analize s-a ajuns la concluzia că aproape toate plăcile trebuie înlocuite, pentru că se sfărâmă. Prin urmare, a fost nevoie de un nou aviz din partea Ministerului Culturii, care a ajuns abia astăzi, între timp lucrările fiind stopate.

„Aici este o mobilizare exemplară, sunt momente în care nu se poate lucra din diverse motive, cum a fost și acesta, că nu am avut aviz și dacă îți vine Inspectoratul de Stat în Construcții în control… A fost aviz până la un anumit punct, sunt o mulțime de aspecte tehnice. Era avizat să se refolosească travertinul existent, în cea mai mare parte. A fost aviz dat pe o anumită ipoteză, că trebuie păstrat 70% cel puțin, nu știu procentele exacte, travertinul existent și că pentru asta el trebuie dat jos, dus în laborator, supus unei expertize și apoi cel care se consideră că are și fiabilitate, trebuie pus la loc, celălalt neconform, înlocuit.


Când s-a trecut la această operație, pe baza avizului vechi, s-a constatat că tot travertinul se sfărâmă în momentul în care vrei să îl desprinzi. Și atunci, cu poze, cu filmulețe luate din diverse zone, s-a mers din nou la Ministerul Culturii și s-a cerut aviz pentru schimbarea integrală. Până nu îți vine noul aviz, nu mai poți lucra, pentru că comiți o infracțiune”, a afirmat Nicolae Robu.

În aceste condiții, Primăria Timișoara trebuie să cumpere mai mult travertin decât a prevăzut inițial. Nicolae Robu nu a știut să explice dacă se va putea achiziționa travertinul în baza vechiului contract sau legea obligă municipalitatea să lanseze o nouă licitație.

„Dacă nu ne încadrăm în suma prevăzută de lege, va trebui să facem o nouă licitație, nu poți să alegi furnizorul pe sprânceană. Numai travertinul care este undeva pe interiorul arcadei rămâne, că nu se poate desprinde, restul trebuie înlocuit. (…) De acum se va putea lucra, am vorbit aseară cu ministrul Culturii, i-am explicat că avem nevoie de aviz să putem da drumul la lucrări. Aici a fost o mobilizare exemplară și am încredere că va fi și pe viitor”, a precizat Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timișoarei, în perioada următoare se va da jos tot travertinul de pe fațada clădirii Operei, iar apoi se vor face pregătirile necesare pentru montarea noilor plăci. Nicolae Robu este optimist și spune că lucrările vor fi finalizate pe parcursul anului 2020, chiar și în aceste condiții.

Lucrările de reabilitare a fațadei Palatului Culturii costă aproape patru milioane de lei, la care se adaugă TVA, și sunt realizate de către SC Alex-Dia Construct SRL, care este lider, pe partea de execuție, și de SC Titzunaco SRL – subcontractor, pe partea de proiectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.