Seară de muzică și poezie alături de Dinu Olărașu și invitații săi,...

Seară de muzică și poezie alături de Dinu Olărașu și invitații săi, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Foto: George Grădinaru

Melomanii timișoreni sunt așteptați la o inedită seară de muzică și poezie alături de Dinu Olărașu, la sfârșitul acestei săptămâni.

Cantautorul şi poetul Dinu Olăraşu s-a născut pe 18 februarie 1962. Prima sa dragoste, poezia, îi aduce consacrarea, publicând de-a lungul timpului o serie de volume de poezii. Mai mult, scrie texte pentru o serie de trupe celebre (Phoenix, Pasărea Colibri, Krypton, Schimbul 3, A.S.I.A.) iar alţi artişti cunoscuţi compun pe versurile sale (Mircea Baniciu, Maria Gheorghiu sau Ducu Bertzi). În paralel, activează în cenaclul literar „Semenicul” din Reşiţa şi participă la o serie de festivaluri şi concursuri de poezie, obţinând numeroase premii, diplome şi medalii, printre care şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie.

Primele cântece („Haideţi să credem în flori”, „Cina cea de taină”, „Paznicul casei nebune”) le compune prin anii 1978-1979. Este membru Cenaclul Flacăra în perioada 1984 – 1985, unde cântă doar compoziţii proprii. Tot prin acele vremuri, leagă o prietenie faină cu Cristian Buică şi apare la televiziunea publică.


La începutul anilor ’90 părăseşte România, alegând ca destinaţie Belgia, însă se întoarce după trei ani neprimind, după cum declara chiar el, „azil poetic”. Reîntors în ţară, apariţia sa este semnalată pe albumele „Din darul magilor”, volumele 2 (1996) şi 3 (1997). În mai 1998, lansează albumul propriu „Pur şi simplu”, pe care apar piese ce se regăsesc şi astăzi în play-list-urile de concert: „Cu toate averile din lume”, „Dacă toţi am bea parfum”, „Pur şi simplu”, „Nu vrei să fii tu regele meu”. În noiembrie 2001 apare cu 3 piese pe compilaţia „Muzică, nu zgomot” editată de RomanticFM şi Tempo Music. Tot în 2001, apare cel de-al doilea album propriu, intitulat „Vizavi”, pentru care i se alătură Raul Kusak, Marius Baţu, Cezar Zavate, Marius Machedon.

Printr-o lansare în cadrul târgului de carte Gaudeamus, în noiembrie 2006, apare albumul „Altcumva”, la care colaborează, de asemenea, cu o serie de muzicieni cunoscuţi precum Mircea Baniciu, Sorin Minghiat, Narcisa Suciu sau Cristi Creţu. Piesa lui „N-ai nevoie de foarte multe…”, câştigă premiul „Cel mai bun cântec folk” în cadrul Premiilor Muzicale Radio România, ediţia a 5-a (2007).

Dinu Olaraşu este şi cel de care se leagă Imnul festivalului „Folk You!”, aceasta deoarece „Dincolo de orice Vamă/Dincolo de da sau nu…” a ajuns să fie un refren cântat de o mare de oameni, în fiecare început de august, drept pentru care se poate spune că Olaraşu este parte din marca acestui festival atât de cunoscut şi îndrăgit de iubitorii folk-ului.

„Cunoscătorii” genului l-au supranumit, încă de la debut, „spiriduşul folk-ului”, titulatură bazată pe neastâmpărarea lui, pe textele sale surprinzătoare, dar şi pe faptul că este omniprezent, ca argintul viu, aducând bucurii prin vorbele şi cântecele sale.

Concertul susținut de Dinu Olărașu va avea loc vineri 28 februarie de la ora 20.30 la Restaged Pub, iar alături de el se vor afla Ludovic Varadi la chitară și actorul Claudiu Dogaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.