Val de migranți ilegali, în Timiș. 16 sirieni, călăuziți de doi conaționali,...

Val de migranți ilegali, în Timiș. 16 sirieni, călăuziți de doi conaționali, depistați într-o singură zi

0
DISTRIBUIȚI

Două grupuri de migranți fără documente au fost depistate în apropierea graniței de vest, în Timiș. Într-o singură zi, polițiștii de frontieră au prins 16 sirieni care au intrat ilegal în țară și care încercau să ajungă în Occident. Aceștia erau sprijiniți de călăuze.

În urma unei acțiuni pe linia combaterii migrației ilegale, desfășurată vineri, 15 februarie, oamenii legii din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Moravița au descoperit, într-un microbuz înmatriculat în România, 13 cetățeni străini, care nu aveau documente asupra lor.

Și-au dat seama că ceva este în neregulă, de vreme ce mijlocul de transport era condus de un… sirian. Cu toții au fost conduși la sediul poliției de frontieră, unde au fost efectuate verificări. S-a stabilit că sunt cu toții din Siria, nouă fiind adulți cu vârste între 20 și 39 de ani, iar alți patru minori, cu vârste între un an și 16 ani.

Migranții au declarat că au trecut frontiera din Serbia în România, pe jos, fiind prețuați de șoferul microbuzului în apropierea graniței dintre cele două țări. Intenționatu să ajungă într-un stat din vestul Europei cu ajutorul conaționalului lor, rezident în România.

Tot în aceeași zi, vineri, 15 februarie, polițiștii de frontieră au oprit de această dată pe DN59, în Denta, un autoturism care circula în regim de taxi, condus de un român.


În autovehiculul său se aflau patru sirieni, trei dintre ei fără documente.

În cadrul cercetărilor, s-a stabilit faptul că cetăţeanul sirian cu documente este posesorul unui permis de şedere pe teritoriul României şi are 39 de ani. Acesta a intrat legal în România şi a recurs la serviciile unui taximetru pentru a-i prelua din apropierea frontierei cu Serbia pe ceilalţi trei cetăţeni sirieni, cu vârste cuprinse între 24 şi 29, cu scopul de a ajunge împreună cu aceştia în vestul Europei. 

În ambele cauzuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii sirieni fără documente, respectiv de trafic de migranți pentru cei doi sirieni rezidenţi în România.

Totodată, cele 16 persoane au fost preluate de către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil Timişoara, la finalizarea cercetărilor fiind dispuse măsurile legale care se impun.

Tot mai mulți migranți

Numărul celor care au încercat să treacă ilegal frontierele României a crescut, în ultimul an, cu 24%, cei mai mulți migranți fiind din Irak, Afganistan, Siria, Bangladesh, Algeria, Turcia, Iran, Somalia, Maroc şi Vietnam.

Poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă, în 2019, 3.727 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera. Cei mai mulți au înercat să intre în România – 2.048 de persoane, față de 1.679, care au încercat să iasă din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.