„Valuri romane” și fortificații medievale în Banat. Istoria cetății turcești de la...

„Valuri romane” și fortificații medievale în Banat. Istoria cetății turcești de la Mașloc

2
DISTRIBUIȚI

Banatul este o provincie în care, din antichitate până în Evul Mediu, au fost semnalate numeroase fortificaţii şi cetăţi, de la aşa-numitele „valuri romane” menţionate de contele Ferdinando Marsigli la începutul secolului al XVIII-lea, până la fortificaţiile medievale.

Arheologii şi istoricii sunt de părere că valurile de pământ par să fi fost ridicate în perioada postaureliană, în vremea migraţiilor. Unele dintre acestea sunt bine păstrate şi recondiţionarea lor ar face posibilă includerea intr-un circuit turistic cultural, care ar putea prezenta turiştilor unele lucruri mai puţin cunoscute din istoria provinciei. Câteva astfel de obiective se află în zona colinelor de la poalele dealurilor Lipovei, la întâlnirea cu câmpia înaltă a Vingăi, dar nu sunt singurele din judeţ.

Valul de pământ şi „cetatea turcească” de la Alioş

Un astfel de val, de o lungime considerabilă, se află chiar în nordul judeţului, lângă satul Alioş, care aparţine de comuna Maşloc. Acesta este alcătuit din două segmente, are o lăţime de aproximativ 11 metri şi o înălţime care depăşeşte un metru. Tot în apropierea satului a existat o fortificaţie de pământ cunoscută sub numele de „cetatea turcească”, menţionată pe hărţile topografice habsburgice din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Este o fortificaţie binecunoscută localnicilor, existenţa cetăţii fiind încă păstrată în memoria colectivă, îmreună cu legende locale. Ea se afla pe terasa superioară a unui pârâu care străbate zona, avea o formă aproape circulară din care se mai vede un şanţ a cărui adâncime actuală este de aproape un metru, iar cercetările arheologice au scos la iveală un număr mare de fragmente ceramice care atestă existenţa unei fortificaţii importante în Evul Mediu dezvoltat dar şi urme de locuire mai vechi, începând din epoca bronzului până în epoca medievală timpurie. Cel mai probabil, fortificaţia de pământ a avut, odinioară, un rol strategic, iar astăzi ar putea deveni un obiectiv cultural.


În zonă mai poate fi vizitat „valul roman” cunoscut sub numele de „Drumul Năzdrăvenilor” sau fortificaţia de pământ de la Maşloc.

Inedita fortificaţie de pământ de la Maşloc

Urmele unei cetăţi  de pământ extrem de interesante şi destul de bine păstrate pot fi văzute şi în vecinătatea comunei Maşloc, locul fiind cunoscut sub numele de „Şanţul turcilor”. Inedita fortificaţie, aflată pe un platou întins, cu vedere spre munţii Zarandului, a fost datată în secolul al XIV-lea.  Fosta cetate, a cărei formă seamănă cu o elipsă, are două valuri de pământ despărţite între ele printr-un şanţ, iar în mijlocul incintei se mai află un mic val circular. Între extremităţile valului exterior, distanţa este de peste 70 de metri iar între cele două valuri, de aproximativ 20 de metri.

Cele mai importante degradări sunt în interiorul incintei, acestea fiind pricinuite de căutătorii de comori. Arheologii au găsit însă doar fragmente ceramice medievale, şi fragmente de cărămizi şi mortar din aceeaşi epocă. Printr-o valorificare adecvată, fosta cetate ar putea fi integrată într-un circuit turistic axat pe vechile fortificaţii bănăţene.

Sursa foto: turismtimis.ro

2 COMENTARII

  1. mor unii de nerabdare sa vada niste dealuri in iarba… vai de capu’ alora care au pus aceasta aberatie de plan pe hartie. pentru un ban public in plus. jalnic

  2. Din păcate sunt foarte multe greșeli în acest articol. Vă rog să consultați bibliografia de specialitate (măcar în diagonală) înainte de a arunca înainte articole de acest fel.

    Vă las aici două link-uri pentru documentare în ceea ce privește situl arheologic de la Mașloc.

    Un videoclip de popularizare aici: https://www.youtube.com/watch?v=aHgA9ZP-Bn0.

    Un articol publicat anul trecut într-una dintre cele mai cunoscute reviste internaționale dedicate cercetărilor non-invazive în arheologie (Archaeological Prospection de la celebra editură Wiley) aici: https://www.researchgate.net/publication/326930762_Mapping_the_subsurface_structures_of_a_lost_medieval_village_in_South-Western_Romania_by_combining_conventional_geophysical_methods

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.