Acetobă, muzică în vremuri de pandemie: „Este o schimbare bruscă și într-un...

Acetobă, muzică în vremuri de pandemie: „Este o schimbare bruscă și într-un fel sau altul trebuie să ne adaptăm din mers“

0
DISTRIBUIȚI

Noul proiect al tobarului timișorean Radu Pieloiu, „Acetobă“ a lansat ieri primul E.P., care cuprinde patru piese înregistrate live în cadrul recitalului susținut în luna februarie a acestui an, în clubul Eden din București.

Radu Pieloiu a studiat la Colegiul Național de Artă Ion Vidu, după care a terminat Conservatorul și a devenit cunoscut grație multor concerte susținute în cadrul unor proiecte, în cadrul cărora a avut șansa să colaboreze cu nume cunoscute din mai multe genuri muzicale. Cunoscut datorită aparițiilor sale în Sebastian Spanache Trio, Alexandrina, Helen, Subcarpați, Cred că sunt extraterestru sau grație implicării în platforma JazzUpdates (care își propune promovarea unor proiecte inovative din zona jazz-ului contemporan, artiști și initiative muzicale de avangardă), artistul timișorean este extrem de versatil atunci când vine vorba de stiluri muzicale.

Proiectul Acetobă, din care mai fac parte Ana Pieloiu și Lucian Naste a apărut în premieră în fața publicului în luna aprilie a anului trecut, într-un cadru restrâns în cadrul sesiunilor inițiate de colectivul Atelier22TM și își descrie stilul ca fiind unul „fresh peste sound-ul deja tradițional acustic“. În cursul zilei de astăzi, Acetobă va lansa înregistrarea video a concertului susținut la clubul Eden, filmat de cei de la Pertum TV. Radu Pieloiu ne-a acordat un interviu în care ne-a lămurit cum s-a născut acest material sonor și cum vede el provocările actuale pentru muzicieni, în vremurile pandemiei de coronavirus.

– Primul E.P. Acetobă e lansat online. Care e povestea celor patru piese de aici, au o semnificație aparte?

– A fost o lansare neprogramată. Aveam mixul de la Uțu Pascu pentru concertul integral video, lansat la o zi distanță, suna foarte foarte bine și m-am decis pe moment să-l urcăm ca EP.


Am făcut pagina de bandcamp, grafica etc și până seara a fost pe net… Trei dintre cele patru piese sunt chiar primele piese cu care am ieșit live iar a patra este cea mai nouă piesă, care va beneficia și de un video foarte curând. Acest EP reprezintă o anumită direcție muzicală și nu știu dacă în viitor vom merge în aceeași direcție sau schimbăm un pic macazul, vom vedea, totul e deschis și asta vreau să rămână caracteristica acestui proiect, să ne lăsăm libertatea să experimentăm și să mergem în orice direcție ne-ar putea duce muzica…

– Care este mesajul tău pentru melomani în vremurile pandemiei de COVID-19? Ce măsuri ar putea lua autoritățile ca să ajute industria de concerte și festivaluri?

– Vedem că și la nivel internațional nu prea s-au luat măsuri pentru a proteja artiștii independenți. E o situație în care nimeni nu știe exact ce să facă, mai ales artiștii. Momentan, izolarea din proprie inițiativă e cea mai recomandată. Deci, stați mai mult în casă…

– Cum poate omul de rând să-i ajute zilele astea pe cei implicați în muzică?

– Susținând artiștii preferați. Cum? Cumpărându-le muzica, CD-ul etc… Multă lume vorbește de criza în care vor intra organizatorii de concerte, label-urile, agențiile etc, dar prea puțin s-a vorbit despre artiștii în sine…

– Mai mulți artiști și diverse cluburi au început să facă transmisiuni live prin streaming în perioada asta. În străinătate au fost și cazuri în care trupele au deschis conturi pentru donații. Crezi că publicul din România ar sprijini o astfel de inițiativă?

– Sunt convins că oamenii ar sprijini o astfel de acțiune, deja au fost concerte online și în România în perioada asta. Este o schimbare bruscă și într-un fel sau altul trebuie să ne adaptăm din mers dar totul este destul de incert momentan. Pandemia a lovit la fel de mult și artiștii, nu doar „ceilalți” oameni din industrie dar eu încerc să-mi păstrez optimismul, e o perioadă interesantă în care mă ocup de muzică, compun, lansez un EP pentru că m-am trezit cu gândul ăsta într-o dimineață și tot așa. Am impresia că acum orice e posibil, fără să mai simt presiunea că trebuie să fac lucrurile într-un anumit fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.