Amalia Gaiță: „Cultura e importantă indiferent de vremuri, e refugiul în care...

Amalia Gaiță: „Cultura e importantă indiferent de vremuri, e refugiul în care ne odihnim mintea și suntem conectați prin spirit cu tot ce se întâmplă, dar mai ales cu noi înșine“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Solista timișoreancă Amalia Gaiță a înregistrat alături de colegii ei din trupă o porțiune din piesa „Moon starter“, inclusă pe albumul „Melting Sun“, ca o dedicație pentru fani cu mesajul „Ne e dor de voi și de noi împreună, dar până ne-om putea revedea și dacă-i prea liniște în casă, trimitem soarele digital să încălzească“.

Artista a reușit să ajungă în atenția melomanilor cu materialul discografic de debut, Melting Sun, lansat la sfârșitul anului 2017 și îmbină cu succes pasiunea pentru fotografie cu cea pentru muzică. Melodia care a fost postată pe pagina de socializare a artistei a fost înregistrată alături de Adrian Șchiopu – tobe, Mihai Moldoveanu – chitară bas și Vlad Cotruș – chitară. Amalia Gaiță ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre motivul care a stat la baza acestei înregistrări, cum se descurcă artiștii în aceste vremuri și care este mesajul pe care îl transmite tuturor în complicata perioadă pe care o trăim cu toții.

Care a fost motivul pentru care ați lansat noua piesă pe Internet și cum ați înregistrat-o?

De dor să cântăm împreună și de dorul prietenilor care să ne asculte. Piesa înregistrată e o bucată din Moon starer, unul dintre cântecele de pe albumul nostru, Melting Sun. Mi s-a părut potrivită pentru perioada prin care trecem. Versurile ei spun așa: „Since I held you near/ I forgot the world outside”, sau „I’m lost in the water/Let the storm in”. Clipul e un mix între patru înregistrări individuale. Ne-ar fi plăcut să facem asta live, în timp real, dar e ceva mai complicat ca sound și latență.

O serie de artiști au început să facă transmisiuni live prin streaming în perioada pandemiei. Consideri că este un „fenomen“ adecvat vremurilor?

Fenomenul ăsta aduce multă apropiere, atât prin comunicarea lejeră, informală, cu publicul, cât și între artiști. E un schimb de energii, doar că scena s-a mutat în sufragerie. E și plăcut să ne uităm unii la alții îmbrăcați în hainele de acasă, lăsând la o parte, măcar pentru puțin, ce ține de formă și investind în fondul ăla comun de care adesea uităm. Pentru noi e important să „salutăm” oamenii în felul ăsta, să încercăm moduri noi de a continua să facem ce ne place, iar lor cred că le aducem puțină liniște. Duminica trecută, când am înregistrat Moonstarer cu băieții, am uitat pentru câteva ore de perioada pe care o trăim.


A fost un timp prețios pentru noi.

Având în vedere faptul că trăim vremuri de „distanțare socială“, artiștii au mai mult timp pentru a se concentra pe proiectele proprii. Cum treceți voi Amalia Gaiță Band prin aceste vremuri?

Pe de-o parte, timpul ăsta e o introspecție continuă. Mai activă, mai concentrată. Industria evenimentelor a primit o lovitură puternică și mă aștept ca anul ăsta să fie total compromis. Ca artiști, nu ne rămâne decât să investim în resurse psihice și emoționale care să ne ajute să depășim cu încredere perioada. Mediul online ne stă la dispoziție, merită să îl exploatăm, în moduri creative, umane, care să ne aducă mai aproape de cei care ne urmăresc. Cu trupa facem videocalls și ne povestim unul altuia ce am mai făcut. Michi ne arată ce mai mănâncă, pe cameră îi vedem pe copiii lui Adi cum se joacă, pisicile lui Vlad intră în cadru, Cri îmi mai cântă la chitară.

E un refresh psihologic, de care cred că avem nevoie cu toții. Acum e momentul să facem un pas în spate și să ne privim. Să ne amintim lucruri despre noi pe care probabil le-am uitat. În ce mă privește, simt că timpul singură nu îmi ajunge niciodată, așa că mă concentrez să rămân deschisă în perioada asta.

Omul are nevoie să se agațe în permanență de ceva, de un scop, de un concert care urmează, o piesă ce trebuie lansată, un clip în proces de creație. E așa instabil totul acum, încât suntem nevoiți să trăim prezentul ca unica siguranță pe care o avem. Deși e o realitate constantă, rămâne o mare provocare. Imaginația ne salvează.

Cât de importantă este cultura în vremurile de pandemie?

Cultura e importantă indiferent de vremuri, e refugiul în care ne odihnim mintea și suntem conectați prin spirit cu tot ce se întâmplă, dar mai ales cu noi înșine. Ea ne întreține visarea, probabil cea mai la îndemână ancoră atunci când totul în jur e confuz și nesigur.

Care este mesajul tău pentru melomani în vremurile acestea?

Stăm acasă! Stăm acasă și cântăm, muncim, reflectăm, ne sprijinim unii pe alții cât și cum putem. Ascultăm. La nivel social, pragmatic, implicarea fiecăruia dintre noi, prin donații, apeluri umanitare, mesaje publice cu spirit comunitar și empatic, contează enorm.
La nivel personal, pentru prietenii artiști, să nu uităm că prin natura muncii noastre, suntem vindecători. Azi mai mult ca oricând, conștientizăm rolul masiv al artei în societate și infinitele moduri în care lucrează la sănătatea noastră psihică și emoțională. Am avut un vis interesant aseară. Am primit întrebarea, „Ce e răsăritul?” și am răspuns, „gândul pe care îl uităm seara și ni-l amintim dimineața”. Sper la un răsărit timpuriu, care să ne găsească împreună, blânzi și odihniți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.