Casa din Arad în care a locuit „ideologul Marii Uniri”, prezentată într-un...

Casa din Arad în care a locuit „ideologul Marii Uniri”, prezentată într-un scurt-metraj documentar VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1351548640">

O serie de documentare intitulată „Patrimoniu pentru următorul secol”, care are drept temă patrimoniul cultural construit și a fost realizată în cadrul programului de finanțare a manifestărilor și acțiunilor dedicate sărbătoririi centanarului, poate fi urmărită online pe patrimoniu100.ro.

Printre cele șapte case prezentate, se află și cea a lui Vasile Goldiș din Arad, o clădire în stil eclectic construită în secolul al XIX-lea, în care a locuit unul din cei mai importanți oameni politici în prima jumătate a secolului trecut, care a avut un rol decisiv la realizarea Marii Uniri, membru marcant al Partidului Național Român, cel care a redactat textul convocării Marii Adunări de la la Alba Iulia, unde cei 1228 de delegați au votat Rezoluția Marii Uniri, Goldiș remarcaându-se prin memorabilul discurs pe care l-a ținut. În aceeași clădire și-a desfășurat activitatea redacția ziarului „Românul”, împreună cu asociația culturală arădeană și institutul tipografic „Concordia”, care tipărea ziarul.

Astăzi, câteva încăperi ale clădirii adăpostesc muzeul memorial Vasile Goldiș iar celelalte spații sunt locuințe și sedii de firme. Muzeul, amenajat de Universitatea „Vasile Goldiș”, cuprinde documente, exemplare din ziarul „Românul” – cea mai importantă publicație politică a acelor ani –  fotografii, cărți, obiecte de epocă, piese de mobilier.

Clădirea se află într-o stare extrem de precară, lăsată de izbeliște, căci în ciuda valorii ei istorice și a semnificației pe care o are pentru toți românii, primăria se mulțumește să încaseze chiria din spațiile care îi aparțin, fără să investească nimic.

Surse foto: aradculture.ro, arad.zone

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.