Cetăți, castele, mănăstiri şi bisericuțe de lemn, atracții din județul Arad promovate...

Cetăți, castele, mănăstiri şi bisericuțe de lemn, atracții din județul Arad promovate online FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-351769182">

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al județului Arad a finalizat un site dedicat turismului, cu versiuni în limbile română, engleză și germană, realizat printr-un proiect european cu fonduri nerambursabile, pe care pot fi găsite hărți ale celor mai atractive și interesante obiective turistice din județ, diferite circuite, posibilități de transport și locuri de cazare disponibile, preconizându-se și o aplicație pentru telefoane mobile.

Internetul ca ghid

Site-ul, care poate fi accesat la adresa www.visitarad.ro, oferă informații despre vechile cetăți, începând cu cele medievale de la Șoimoș, Șiria, Dezna sau Ineu, până la cetatea Aradului de tip Vauban construită în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea de austrieci, unde au avut loc importante evenimente și care a servit drept închisoare pentru cunoscute figuri istorice. Sunt prezentate și câteva din fermecătoarele castele din județ, multe aflate pe valea Mureșului, printre care și castelul regal de la Săvârșin, unele foarte bine păstrate și astăzi. Construite la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau în secolul al XIX-lea pe domenii ale familiilor nobiliare, într-un stil eclectic cu influențe neoclasice, după moda occidentală, ele reconstituie, fie și în parte, atmosfera acelei epoci și a unui mod de viață păstrat doar în paginile cărților de istorie.

Pe site pot fi găsite cele mai importante biserici din Arad și din județ, precum basilica Maria Radna sau biserica romano-catolică din Vinga, dar și vechile și valoroase mănăstiri de la Hodoș-Bodrog, Gai sau Bezdin, o parte din numeroasele bisericuțe de lemn care au supraviețuit timpului, multe dintre ele  monumente istorice aproape necunoscute. Aradul deține muzee cu valoroase colecții, importante  case memoriale, păstrează vestigiile arheologice ale unor vestite așezări de odinioară și are un excepțional patrimoniu arhitectural care dă Aradului o notă de unicitate și ar fi apreciate la adevărata lor valoare dacă ar fi restaurate și li s-ar reda frumusețea de odinioară. Cele mai reprezentative edificii ale Aradului au fost concepute de arhitectul Szántay Lajos, printre acestea numărându-se palatele Bohus și cel care-i poartă numele, Biserica Roșie, gara sau palatul cultural. Lăsat să-și sfârșească zilele în cea mai cruntă mizerie în anii regimului comunist, arhitectul arădean a fost readus recent în memoria orașului, printr-o statuie așezată pe treptele palatului cultural. Pe site sunt trecute în revistă și frumusețile naturale, adevărate locuri de destindere din apropierea orașului, traseele montane, urbane, cicloturistice sau tematice, locuri de cazare de diferite categorii, fermele de echitație, foarte căutate, precum și restaurante, cluburi pentru distracție și alte locuri de agrement.

În căutarea unor simboluri

Turismul arădean se dorește a mai fi promovat și printr-un catalog al valorilor istorice, culturale, sportive sau al tradițiilor din întreg județul, astfel încât orașul și nu numai să devină un loc căutat pentru cei care doresc o scurtă vacanță la sfârșit de săptămână.

Printre atracțiile preconizate se numără și alegerea unei prăjituri care să fie un simbol pentru orașul care are un muzeu unic în țară, cu aproape 400 de obiecte folosite de maeștrii cofetari de altădată, care prezintă bogata istorie a cofetăriei arădene, identificarea unui fel de mâncare care să definească gastronomia arădeană și a unui vin reprezentativ din celebra podgorie a Aradului.

Se intenționează și demararea unor investiții pentru amenajarea unor importante locuri turistice, cum ar fi tabăra de la Căsoaia sau stațiunea Moneasa, și înființarea unor noi secții muzeale.

Parteneriat cu Timișoara, capitală culturală europeană

Aradul este partener al Timișoarei în programul Capitală Culturală Europeană și speră că o parte din vizitatorii orașului bănățean vor fi atrași și de oferta turistică a județului vecin, care dorește să organizeze mai multe evenimente atractive în cursul anului viitor, promovate și la Timișoara.

Aradul s-ar putea dezvolta cu mai mult succes și ar stârni cu siguranță curiozitatea turiștilor dacă promisiuni mai vechi, cum ar fi reabilitarea cetății Aradului, cu interesanta sa istorie, ar fi materializate.

Surse foto: wikipedia.org, enciclopediavirtuala.ro, travel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.