Direcția Județeană pentru Cultură Timiș cere oprirea lucrărilor la trotuarul de lângă...

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș cere oprirea lucrărilor la trotuarul de lângă Palatul Dicasterial. Ce nereguli sunt invocate

0
DISTRIBUIȚI

dale trotuar

Primăria Timișoara a început promisa reabilitare a trotuarelor din zona centrală a orașului pe strada Martin Luther, într-o manieră care i-a oripilat pe mulți timișoreni, în momentul în care au dat ochii cu noua inițiativă de geniu a municipalității. Edilul-șef, în schimb, consideră că trotuarul este frumos și spune că nu-l interesează ce spune Direcția de Cultură.

Directorul direcției de cultură, Sorin Vlad Predescu, a declarat pentru PRESSALERT.ro că va demara astăzi procedura de sistare a lucrărilor de reabilitare a trotuarelor, până când primăria va prezenta toate documentele necesare pentru obținerea avizului direcției. „Ei au obținut un aviz de principiu pentru reabilitarea trotuarelor, dar era obligatoriu să mai prezinte o serie de detalii cum ar fi modelele de pavaj sau culorile, însă, ca de obicei, au ignorat acest lucru. Noi vom sista lucrările, deoarece nu s-a respectat avizul, iar dacă nu se vor conforma vom ajunge din nou în instanță și vom câștiga. Nu poți să faci lângă Dicasterial, un monument istoric cu soclu de marmură, un trotuar care seamănă cu pătrățelele de șah, e o lipsă de bun gust pe care noi am putea să o suplinim dacă ni s-ar da ocazia. Putem discuta dacă vin cu câteva propuneri, ar putea rămâne plăci într-o singură culoare ca să arate civilizat, dar din păcate primăria nu colaborează, crede că e doar treaba ei”, a explicat Sorin Predescu.

Potrivit Legii monumentelor, intervențiile asupra monumentelor istorice se fac doar pe baza și cu respectarea avizului emis de ministerul Culturii sau de direcțiile de cultură, iar acesta este necesar și pentru amenajarea căilor de acces, pietonale și carosabile, inclusiv în zonele de protecție a monumentelor istorice. Pentru trotuare, primăria trebuie să mai prezinte o serie de detalii pentru racordurile dintre trotuar și imobil și soluții de pardoseli permeabile care să permită reducerea umidității, iar finisajele străzii și a trotuarului trebuie abordate cu aceeași atenție ca fațadele clădirilor.


În zona centrală e încurajată folosirea pietrei naturale, cu condiția ca aceasta să fie antiderapantă iar aspectul trotuarelor va fi tratat diferențiat, în funcție de reprezentabilitatea zonei – sunt câteva din cerințele direcției de cultură Timiș.

Nu este pentru prima oară când primăria condusă de Nicolae Robu consideră că e singura în măsură să ia decizii pentru lucrările edilitare, fără să țină cont de alte instituții care trebuie să-și dea acordul, mai ales când e vorba de cel care trebuie obținut de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. În primăvara anului trecut, primarul anunța triumfalist că are toate avizele pentru construirea podului Jiul și va lansa licitația pentru începerea lucrărilor, uitând să spună că nu are avizul comisiei zonale a monumentelor istorice, deoarece proiectul nu avea, în primul rând, soluții arhitectonice de descărcare la pod. Primăria nu a primit aviz nici pentru lucrări de intervenții pe străzile pavate cu piatră din siturile arhitecturale pe care dorea să le asfalteze, sau pentru o fântână proiectată în piața Bălcescu, unde planurile prezentate nu erau actualizate iar fântâna apărea poziționată nu în sensul giratoriu, ci direct pe șosea. La fel de irealizabilă s-a dovedit și dorința primarului de a ctitori o fântână cântătoare în Parcul Botanic, în zona de protecție a unui fragment din vechea fortificație a Timișoarei – clasat ca monument istoric de importanță națională – iar modificările la sala Capitol, prin adăugarea unor „construcții de sticlă în anumite zone”, care au fost prezentate presei înainte de a avea avizul direcției de cultură, n-au fost nici ele agreate de specialiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.