Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara: „Dacă nu respectăm...

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara: „Dacă nu respectăm aceste măsuri banale de izolare socială, vom ajunge mult mai rău decât Italia”

0
DISTRIBUIȚI

cristian oancea

Semnal de alarmă tras de Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, în care sunt tratate toate cazurile de coronavirus din zona de vest a țării.
Medicul Cristian Oancea ne-a declarat că este foarte important ca populația să țină cont de măsurile de izolare socială. În caz contrar, se va ajunge în scurt timp ca în România să fie mai rău chiar decât în Italia, unde mor sute de oameni zilnic din cauza coronavirus.

„Din câte observăm noi, în ultimele zile au început să apară cazurile moderate și severe și bineînțeles cazurile foarte severe ce necesită terapie intensivă. Am observat cu stupoare că lumea nu respectă recomandările de izolare socială, de carantinare sau de autocarantinare și toți acești oameni, vectori, care sunt pozitivi și nu respectă regimul și vin din zone afectate și umblă liberi, ar trebui să conștientizeze practic că într-un fel ne omoară pe noi restul. Numărul de cazuri începe să crească alarmant și foarte alarmant. Noi am intrat pe o curbă ascendentă și facem tot ce e posibil să testăm cât mai mulți oameni într-un timp cât mai rapid, să spun așa cât ne permite personalul de laborator. Dar dacă nu respectăm aceste măsuri banale de izolare socială, de carantinare, de distanță socială, când ne vedem cu cineva să stăm la o distanță mai mare de doi metri, să avem discuții foarte scurte și foarte concise, să folosim alte metode de comunicare, telefon sau alte site-uri, vom ajunge mult mai rău decât în Italia”, a semnalat medicul Cristian Oancea.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara a mai precizat că România se află doar cu o săptămână, cel mult două distanță față de ce se întâmplă în Italia sau Spania, două țări care au un sistem medical puternic comparativ cu cel de la noi.

„Noi suntem în urmă cu o săptămână, hai să zic cu două săptămâni față de Italia, Spania, dar gândiți-vă că aceste țări au un sistem medical foarte puternic, comparativ cu al nostru, care este foarte fragil.


Nici nu a început bine epidemia și ați văzut cazuri de medici, în București, în Suceava, în Arad. Dacă doar ne limităm la zona noastră, uitați-vă că din ce în ce mai mulți colegi de-ai noștri se îmbolnăvesc și suntem abia la început. Ce vom face peste două săptămâni sau peste o lună, când vom fi în cele mai groaznice focuri? Eu cred că populația va trebui neapărat să conștientizeze aceste lucruri. Nu trebuie să ne alarmăm, trebuie să ne gândim că sunt măsuri normale pentru a depăși această pandemie. Gândiți-vă că și eu, subsemnatul, merg la spital, unde stau 14-16 ore, apoi merg acasă, mi-am limitat drastic toate activitățile”, a afirmat Cristian Oancea.

De asemenea, medicul timișorean a mai precizat că este important să avem grijă de persoanele vârstnice, dar și să le protejăm pe cele cu diferite afecțiuni, care sunt cele mai vulnerabile în fața acestui virus.

„Este foarte important să avem grijă de părinții noștri. Știu că este greu și vin perioadele de sărbători, dar ar trebui ca nepoții și copiii să stea departe de bunici pentru că ei sunt vulnerabili. În ultimul timp, virusul atacă orice categorie de vârstă și avem pacienți cu forme moderate și foarte severe care sunt tineri, la 30, la 40, la 50 de ani. Deci, trebuie mare atenție. Un alt lucru: persoanele cu comorbidități, în special pacienții oncologici, mare, mare grijă, pacienții cu diabet zaharat, mare grijă, pacienții cu bronhopneumopatie cronică obstructivă, mare grijă, pacienții cu boli cardiovasculare, mare grijă, pentru că una dintre particularitățile acestui coronavirus este răspândirea foarte agresivă și foarte rapidă. Eu am observat că după a treia Ordonanță Militară, lumea nu își reduce activitatea. Într-adevăr, se observă un trend acceptabil de izolare. Avem două variante: dacă stăm toți în casă o lună, o lună jumătate, depășim foarte bine această provocare, în schimb, prăbușim economia. Deci, adevărul este cumva la mijloc și atunci trebuie fiecare să conștientizeze și să reducă la maxim activitatea și să le facă doar acele activități care necesită urgență, urgență, urgență. În rest, dacă ieșim doar să ne vedem, riscăm soarta Italiei sau mai rău. Gândiți-vă că ei aveau cel mai bine pus la punct sistem de terapie intensivă din Europa și uitați-vă cum s-au prăbușit și câți medici au murit acolo”, a avertizat medicul Cristian Oancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.