Doctorul Virgil Musta îndeamnă la calm, apă și săpun în lupta cu...

Doctorul Virgil Musta îndeamnă la calm, apă și săpun în lupta cu coronavirusul. Ce reacții grave a produs panica generată VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Calm, acțiune cu responsabilitate, apă și săpun. Acestea sunt cuvintele de ordine atunci când vine vorba de lupta cu coronavirusul. Isteria nu duce la nimic bun și nici nu este justificată – a spus-o chiar doctorul Virgul Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, care a fost prezent la emisiunea PRESSALERT LIVE, în studiourile on.set.

„Vreau să subliniez că situația nu este deloc alarmantă și nu este deloc gravă”, astfel și-a început discursul doctorul Virgil Musta. Un al doilea caz de coronavirus a fost depistat astăzi la Timișoara, fiind al patrulea din România. Este vorba de un bărbat de 47 de ani, care a stat chiar lângă femeia de 39 de ani, primul caz de coronavirus din Timișoara. „Bărbatul s-a aflat pe scaunul de lângă aceasta și, cum scrie la carte, a avut un contact de peste 15 minute, la o distanță mai mică de doi metri. Asta arată că, cel mai probabil, femeia pe care noi am depistat-o ca fiind primul caz în Timișoara, era deja infectată cu coronavirus”, a relatat Musta, specialist în boli infecțioase.

Isteria generează probleme economice

Pentru ca situația să nu degenereze, doctorul Virgil Musta a insistat că trebuie să se acționeze profesional, iar persoanele pasibile de a fi contactat coronavirus să fie prudenți și să stea în autoizolare. „Acum vor fi testați contacții, cei cinci care locuiesc în aceeași casă cu persoana contaminată. E bine să fii prudent. Dacă isteria este prea mare vom avea consecințe grave, în special economice!”, a subliniat Musta.

La nivel global multe state au înregistrat regrese economice semnificative, au fost închise muzee și anulate evenimente importante, atât sportive, cât și din alte domenii. „Panica e creată de necunoscut. Avem un virus nou care se știe că în China a produs 80.000 de îmbolnăviri și a traversat mări și țări, până în Europa și SUA. Fiecare țară care se consideră responsabilă de populație caută să ia măsurile care ar fi necesare, pentru ca coronavirusul să nu se răspândească și să nu se ajungă ca în China. Se zice că nu e bine să organizezi un congres sau o conferință pentru că vin oameni din toate părțile lumii. Asta nu înseamnă că trebuie să fie panică”, a fost de părere Musta.

Pentru a sublinia cât de important e să gestionezi lucrurile cu calm și prudență, Virgil Musta a relatat o întâmplare care a avut loc în Elveția, în cadrul celei mai mari companii producătoare de software din lume, Microsoft. „Am o cunoștință care m-a anunțat că fiul lor lucreză în Elveția, la Microsoft, unde în firmă s-a anunțat un posibil caz de coronavirus. Mi-au spus că nimeni nu a luat nicio măsură. Însă i-am liniștit. În Elveția ei iau măsurile, însă discret. L-au trimis să muncească de acasă,  pentru că știu că economia va avea de suferit, la fel și oamenii, din cauza panicii”, a povestit Musta.

Amenințări cu moartea pentru asistentul român din Germania

Din cauza panicii, a ignoranței și a lipsei de informații, asistentul român din Germania, care a îngrijit patru bolnavi de coronavirus iar apoi a venit în România pentru a-și vedea părinții, a avut de suferit.


A primit mai multe amenințări cu moartea, din partea altor conalționali panicați.

„Persoana respectivă mi-a povestit cum s-au derulat lucrurile. La spitalul din Germania, unde lucrează, s-a anunțat că va primi patru cazuri de coronavirus. S-au organizat și au fost instruiți să poarte acele echipamente speciale. Ei au foarte mare încredere în doctorii lor. Profesorul de infecțioase le-a spus că dacă respectă ce au învățat, toate regulile, pericolul de contaminare e sub 5%! Iar dacă, cumva, vor avea vreo simptomatologie, vor face analize și vor avea rezultatul. Colegi de-ai lui mergeau în weekend prin Europa. A venit în România să-și vadă părinții, la Reșița. A profitat de vremea bună, a fost la schi și a răcit. Crezând că suntem o țară civilizată, nouă ne-a dat toate informațiile după ce s-a izolat, spunându-ne că a lucrat cu pacienți bolanvi de coroanvirus. L-am testat și a ieșit negativ”, a dezvăluit Virgil Musta.

Panică și printre pacienți

Isteria a creat probleme și în interiorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Nu în rândul personalului medical, care a înțeles atitudinea pe care trebuie să o adopte, ci în rândul pacienților care au furat mănușile și măștile puse la dispoziție de instituția medicală.

„Am vrut să creăm niște proceduri și să le aplicăm. Din greșeli am învățat. Prima dată când s-a pus problema de infecție cu coronavirus, am urmărit ce s-a întâmplat în China. S-au creat niște proceduri și le-am aplicat. Cu fiecare pacient ne adunam și analizam. Am pus mănuși și măști pentru pacienții care vin. Într-o zi au dispărut toate, chiar și detergentul. Apoi am schimbat procedura și le-a acordat noi, personal”, a povestit Virgil Musta, aflat în studioul on.set, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Gripa a provocat mult mai multe decese

În doar două luni, în România au fost înregistrate 51 de decese din cauza gripei. Statistica nu a arătat bine nici în anii precedenți. În 2016 au fost 758 de îmbolnăviri de gripă și 22 de decese. În 2018, din 1700 de cazuri au fost constatate 129 de decese, iar în 2018, din 2310 cazuri, 199 și-au pierdut viața. Totuși, multe persoane nu văd realitatea și se opun vaccinării.

„S-a făcut un studiu online în Timișoara legat de vaccinarea cu coronavirus. 70% dintre cei care au răspuns nu s-ar vaccina dacă ar apărea un vaccin pentru coronavirus. Lumea e isterizată, dar nu ar lua măsuri”, a explicat doctorul Virgil Musta.

Coronavirusului nu-i plac apa și săpunul

Principalii inamici ai coronavirusului sunt apa și săpunul. „Este soluția perfectă să nu duci mâna la gură și să nu mănânci când nu te-ai spălat cu apă și săpun. Apa și săpunul sunt cei mai buni dezinfectanți. Acest spălat este cel mai eficient. Repet, nu trebuie dusă mâna la gură. Trebuie să ne schimbăm aceste obiceiuri”, a spus Virgil Musta.

Doctorul a făcut un apel la calm și la credință, pentru ca situația să evolueze doar înspre bine. „Trebuie să acționăm cu calm și responsabilitate și credință. E foarte important să crezi în autorități, în Dumnezeu, pentru că orice credință te face să fii liniștit și în momentele de criză să iei măsurile bune. Un om care are sufletul liniștit acționează mult mai bine ca unul agitat, care cade, se impiedică și ia decizii pripite”, a conchis Virgil Musta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.