Expoziție de împletituri de nuiele și atelier cu un meșter popular, la...

Expoziție de împletituri de nuiele și atelier cu un meșter popular, la Arad FOTO

0
DISTRIBUIȚI

O nouă expoziție de împletituri de nuiele a fost deschisă la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, unde, până în 6 martie, meșterul Constantin Perva, membru al Comunității Meșterilor Populari din regiunea de vest a României, va fi protagonistul mai multor  ateliere interactive pentru grupuri școlare și demonstrative pentru public, ca invitat al muzeului în această lună. Timp de o oră, elevii au prilejul de a deveni ucenicii meșterului popular și de a descoperi tainele acestui meșteșug, pe care Constantin Perva îl practică în atelierul său din Ineu de peste 30 de ani, alături de soția sa, Mariana Perva. Obiectele pe care le confecționează sunt de o mare diversitate, de la damigene, diferite modele de coșuri sau suporturi pentru ghivece de flori până la mobilier de grădină, toate foarte căutate și vândute în județele din vestul țării și nu numai.

Constantin Perva este unul din puținii păstrători ai uneia din cele mai vechi îndeletnici casnice, atât de răspândite odinioară și atât de utile pentru gospodărie. Aceasta începe cu adunarea nuielelor, care se leagă în snopi și sunt lăsate să se usuce, după care se fierb pentru a le mări rezistența, se lasă să se usuce la soare și se cojesc. Înainte de împletire, nuielele trebuie înmuiate în apă, după care, în funcție de obiectele care urmează a fi confecționate, se folosesc diferite tehnici de împletire.


După o perioadă de declin, acest străvechi meșteșug a început să fie din nou apreciat în ultimele decenii, multe obiecte împletite din răchită fiind căutate și peste hotare, în țări din vestul Europei, dar numărul meșterilor este din ce în ce mai mic.

Atelierele de la muzeul arădean se desfășoară între orele 9.00 și 15.00, iar grupurile preșcolare sau școlare se pot înscrie la numărul de telefon 0721 218 569.

Foto: Nelu Scripciuc, Dinu Perva

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.