”Va fi o explozie de muncă la domiciliu și telemuncă în contextul...

”Va fi o explozie de muncă la domiciliu și telemuncă în contextul actual”. Care sunt obligațiile angajatorilor și angajaților

0
DISTRIBUIȚI

Munca la domiciliu și telemunca iau elan în contextul pandemiei de coronavirus, declarată astăzi de Organizația Mondială a Sănătății. Companiile le dau oportunitatea angajaților de a munci fie de acasă, fie din alte locuri, pentru a-i feri de posibilii viruși și de a intra în contact cu alte persoane care există posibilitatea să fie purtători ai coronavirusului.

Atât angajatorii, cât și angajații, au anumite îndatoriri sau obligații, chiar dacă nu se află fizic la locul de muncă. „În cazul muncii la domiciliu, angajatorul are obligația de a menționa că salariatul prestează o astfel de muncă, să precizeze modul în care îl poate verifica la domiciliu pe angajat, să îl instruiască privind normele de securitate în muncă”, a explicat inspectorul-șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, Ileana Tomoiagă, prezentă la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Angajații în domeniul IT, contabililii sau juriștii, spre exemplu, au posibilitatea de a presta telemunca. Adică o formă de organizare în care salariatul își îndeplinește obligațiile fișei postului dintr-un alt loc decât cel al angajatorului, cel puțin o zi pe lună, caz în care angajatul își poate alege locurile unde își desfășoară activitatea, după cum a precizat Ileana Tomoiagă.


„Pentru telemuncă, angajatorul trebuie să întocmească un act adițional contractului de muncă în care trebuie prevăzute niște elemente. În caz contrar, putem sancționa cu amendă sau avertisment. Angajatorul are obligația să precizeze în mod expres că salariatul face telemuncă, să fie stipulate locurile de unde telesalariatul își îndeplinește atribuțiile, trebuie să fie instruit privind protecția muncii, pentru că sunt riscuri chiar și în aceste situații. Angajatorului îi revin obligațiile de a instru telesalariatul cu privire la datele cu caracter personal. Telesalariatului, în funcție de activitatea prestată, angajatorul trebuie să îi aducă materialele necesare la domiciliu sau să le ia de la domiciliu sau de la locul unde își desfășoară activitatea, dacă execută un produs finit”, a explicat inspectorul-șef adjunct al ITM.

Tot mai multe persoane sunt interesate de telemuncă, în contextul coronavirusului. Solicitări au venit chiar de la profesori. „Chiar astăzi un director de liceu din Timișoara m-a sunat dorind să știe care sunt condițiile ca profesorii să poată munci în regim de telemuncă. I-am explicat, iar cred că elevii au cu toții un laptop sau un calculator prin care online profesorul ar putea să își țină lecțiile. Beneficii sunt și pentru angajator, și pentru telesalariat. Angajatorul nu trebuie să aibă spații de birouri. Pentru salariat e un avantaj că muncește unde alege, unde e confortabil și nu mai trebuie să vină în trafic până la lucru. Cred că ambele părți sunt câștigate. Cred că va fi o explozie de muncă la domiciliu și telemuncă în contextul actual. Tot mai mulți angajați sau chiar angajatori sunt dispuși să apeleze la aceste forme legale”, a conchis Ileana Tomoiagă.

Angajatorii care doresc să le ofere angajaților posibilitatea telemuncii pot transmite actul adițional online, în REVISAL, în 20 de zile de la momentul în care se produce modificarea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.