Luați decizii ca să nu crească producția de sicrie

Luați decizii ca să nu crească producția de sicrie

0
DISTRIBUIȚI

Decidenții politici dovedesc, încă o dată, că au o frică soră cu moartea să-și asume măsuri dure, dar necesare. Sunt sclavii stilului ”las că merge și așa”. Să ne amintim cât timp le-a luat să închidă școlile în condițiile în care era evident că nu există altă soluție. Și în ziua în care s-a luat decizia, ministrul Învățământului susținea sus și tare că nu e motiv de tras obloanele. Atunci, propunerea specialiștilor a fost clară – închidere până după Paște.  Gândind strict în cheie politică, guvernanții au decis, inițial, să închidă școlile pentru două săptămâni. A venit decretarea stării de urgență și s-a prelungit vacanța neașteptată a elevilor.

Să nu uităm de sinistra mișcare a premierului desemnat Câțu care a fugit să-și depună mandatul cu 20 de minute de vot, când a văzut că-i va trece guvernul. Pentru că interesul politic al alegerilor anticipate era mai important decât cetățenii. Gestul lui Câțu este un altfel de echivalent al Ordonanței 13. În ambele cazuri, puterea a arătat că mai importante sunt interesele politice mărunte decât interesul public.

Și când a fost cu starea de urgență, au trecut vreo trei zile de la anunțul președintelui până s-a dat decretul.


Așa s-au mai pierdut câteva zile. Nici când cu valul de români întorși din Italia, Spania și de pe unde erau împrăștiați, statul nu a avut puterea să ia decizii dure și clare. La început i-au dus din graniță cu escortă spre casă ca să intre în autoizolare prin a sfârși să-i lase să plece singuri spre case. Nu mai vorbim de parodia izolării la domiciliu a celor reveniți în țară.

O lipsă de coerență care arată faptul că statul român este praf. Nu are structuri cu adevărat funcționale, nu este pregătit pentru niciun fel de situație de criză, ci doar improvizează.

Această însăilare de măsuri ascunde frica de a nu pierde puncte electorale în bătăliile amânate. Atât îi interesează, cu adevărat. Asta chiar dacă specialiștii spun că fiecare zi pierdută înseamnă amplificarea dezastrului. În condițiile în care toată lumea ia măsuri radicale de restricționare a circulației populației, de două zile președintele României iese la televizor și ne spune cu voce gravă să ne spălăm pe mâini și să păstrăm distanța socială. Serios? Cine a înțeles o face de mult și nu așteaptă îndemnuri prezidențiale. Cine nu face nunți și paranghelii.

Episodul de astăzi legat de documentul care prevede izolarea la domiciliu a cetățenilor și reacțiile tâmpite ale autorităților, în frunte cu celebrul grup de comunicare strategică, care au trecut de la fake news la draft de lucru, în câteva minute, arată că amatorii sunt, din păcate, majoritari. Și au început cu îndulcitul – că vom vedea, că poate nu o să fie chiar așa. Așa e și cu lupta cu cei care sfidează starea de urgență – niște dosare penală fără rețineri, arest preventiv și pedepse definitive în 48 de ore, cum permite legea în vigoare acum.

Nu mai e timp de vrăjeală ieftină pentru că dezastrul e la un milimetru distanță. În situații excepționale, măsuri trebuie să fie la fel. Frica de decizie va avea un singur rezultat – creșterea producției de sicrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.