Avertismentul medicului Virgil Musta: „Dacă încă ne credem mai presus de ceea...

Avertismentul medicului Virgil Musta: „Dacă încă ne credem mai presus de ceea ce se întâmplă în Italia (și nu numai), peste foarte puțin timp poate fi prea târziu, putem pierde pe mulți dintre cei dragi”

0
DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta, care face parte din echipa Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara care tratează pacienții cu coronavirus, a postat un nou mesaj pe grupul de Facebook „City Doctors – comunitate pentru sănătate!„, în care vorbește despre cum putem să ne protejăm eficient de acest virus.

Înainte de a enumera aceste măsuri, Virgil Musta precizează că „unele măsuri par exagerate, nu trebuie să devenim obsedați, dar dacă ne construim calm și rațional un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva”.

Astfel, medicul timișorean amintește, în primul rând, faptul că „virusul are o contagiozitate foarte mare, adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu COVID-19. Din acest motiv, este esențial în primul rând să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă”.

Oamenii sunt sfătuiți și să poarte mască, iar dacă nu găsesc, să acopere fața și gura cu un șal, fular, guler de schi sau baticuri. De asemenea, medicul semnalează faptul că nu trebuie să stați față în față cu cineva la o distanță mai mică de doi metri și nici mai mult de 15 minute ca durată. Totodată, este recomandat să aerisiți camera în care locuiți sau să desfășurați activitatea pe cât mai multe ori posibil și să tușiți și să strănutați la nivelul cotului.

„Mănușile te protejează, dar reprezintă și o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuși nu te contaminezi. Dacă mănușa este contaminată și pui mâna pe față, te contaminezi. Mănușa te protejează dacă o porți în zone potențial contaminate, iar când ieși din aceste zone, să o scoți, o arunci și te speli bine pe mâini. Dacă nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă și unde o arunci, pentru că poți contamina acea zona”, a precizat Virgil Musta.

Totodată, medicul timișorean spune că este bine să dezinfectați cât mai des ușile de la intrarea în casă sau din încăperile în care lucrați, iar hainele de stradă să fie puse pe balcon sau într-un loc prestabilit, care poate fi dezinfectat. „Hainele de stradă este bine să le lași 24-48 de ore, dacă nu le poți dezinfecta sau călca la temperatură mare. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou că acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se găsesc o cantitate mare de viruși.


Este unul din motivele pentru care apar noi și noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveți două preșuri, unul în exterior și altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluție de clor. De pe primul preș treci pe al doilea, te descalți și îți pui pantoful în același loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafață ce poate fi dezinfectată cu clor. Nu umbla în aceeași pantofi afară și în casă!”, adaugă Virgil Musta.

Medicul infecționist atrage atenția că virusul se elimină prin organismul omului bolnav prin aerul expirat și prin materialele fecale, astfel că „trebuie întrerupte aceste două verigi din lanțul de transmitere”. Virgil Musta avertizează încă o dată că boala evoluează sever în special la persoanele cu risc, bătrâni și cei care suferă de diferite boli, care trebuie protejate.

Medicul timișorean vorbește și despre faptul că pandemia a apărut din cauza faptului că vorbim de un virus nou, pentru care oamenii nu au imunitate, astfel că nu au cum să se apere inițial.

„Epidemia începe să se stingă în momentul în care peste 60% din oameni se imunizează. Imunizarea se poate face pe două căi: prin boală (făcând boala), prin vaccinare. Cum încă nu avem vaccinul, putem avea două direcții strategice de acțiune: să protejăm bătrânii prin izolare totală, iar restul să facă boala, se imunizează și încetul se stinge epidemia. Aceasta strategie are dezavantajul că trimitem la luptă tinerii, care în mod normal fac forme mai ușoare, dar există și aici un risc, mai mic, de evoluție nefavorabilă; să ne protejăm cu toții cât mai bine, dar mai ales bătrânii, ca să câștigăm timp până apare vaccinul, cât și până apare un tratament dedicat acestei boli. Foarte probabil că un vaccin eficient nu va apărea înainte de sfârșitul anului”, a afirmat Virgil Musta.

Medicul infecționist a atras atenția că este important să luăm măsurile de prevenție necesare, pentru a nu ajunge să avem soarta Italiei.

„Nu este deloc ușor să se găsească strategia ideală, important este totuși să luăm măsurile necesare pentru a permite sistemului nostru de sănătate să nu fie copleșit și să funcționeze în parametri optimi, pentru ca toți cei care necesită cu adevărat asistență medicală calificată să poată beneficia de ea. În caz contrar vom avea soarta Italiei. Săptămâna viitoare este una decisivă, una în care trebuie să acționăm eficient, în masă! Altfel, la sfârșitul săptămânii viitoare cazurile care vor necesita spitalizare pot fi atât de multe, încât se va instala rapid panica, va fi foarte greu să se mai facă ceva coordonat și fiecare va încerca să acționeze individual să încerce să se salveze cumva. Trebuie evitat cu orice preț acest scenariu pentru că șansele de reușită pe cont propriu, mai ales în cazurile care conduc la complicații sunt foarte mici. Dacă nu conștientizăm acum, în masă, că nu e de joacă, dacă încă ne credem mai presus de ceea ce se întâmplă în Italia (și nu numai), peste foarte puțin timp poate fi prea târziu, putem pierde pe mulți dintre cei dragi”, a semnalat Virgil Musta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.