Noi măsuri de protejare a deţinuţilor de la Penitenciarul Timişoara împotriva COVID-19....

Noi măsuri de protejare a deţinuţilor de la Penitenciarul Timişoara împotriva COVID-19. Ce drepturi au fost suspendate

0
DISTRIBUIȚI

Administraţia penitenciarului de pe strada „Popa Şapcă” a anunţat noi demersuri cu caracter de prevenție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul persoanelor private de libertate și al personalului. Pe lângă măsurile de igienizare şi cele de suspendare a anumitor drepturi, deţinuţii au primit şi câteva concesii în ceea ce priveşte comunicarea.

Exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, cât și recompensele constând în permisiunea de ieșire din penitenciar, au fost suspendate de către autorităţi pe perioada stării de urgenţă. In completarea acestor măsuri Penitenciarul Timişoara a anunţat: Măsuri de igienizare/dezinfectare zilnică și ori de câte ori este nevoie a spațiilor și mijloacelor de transport; Asigurarea, la nivel maximal, a materialelor igienico-sanitare distribuite persoanelor private de libertate și cadrelor, pentru uz personal și spații; Asigurarea, distribuirea și utilizarea materialelor de protecție (mască și mănuși) către/de către persoanele private de libertate și angajații unității, în situațiile care impun interacțiune directă (procedura încarcerării persoanelor nou depuse, prezentarea persoanelor private de libertate la unități spitalicești din rețeaua sanitară publică, prepararea și distribuirea hranei etc.); Triaj epidemiologic pentru persoanele nou depuse și personalul angajat, precum și monitorizarea stării de sănătate a tuturor persoanelor custodiate; Măsuri de informare/conștientizare cu privire la necesitatea respectării indicațiilor igienico-sanitare (spălarea mâinilor, dezinfectarea suprafețelor) și, implicit, cu privire la riscurile asociate nerespectării acestora; Cooperare permanentă cu instituțiile abilitate în gestionarea problematicii SARS-CoV-2 la nivel județean și national, astfel încât Penitenciarul să respecte conduita preventivă impusă de factorii decidenți;

Totodată insă, deţinuţilor li se permite mai mult timp la telefon şi online, cât şi un program TV prelungit in perioada pandemiei.


Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, nr. 195/16.03.2020, art. 47 a prevăzut majorarea duratei și numărului convorbirilor telefonice la care au dreptul persoanele custodiate, precum și extinderea posibilităților de a accesa comunicările on-line, ca alternativă la vizită. Astfel, administrația Penitenciarului Timișoara a procedat la suplimentarea numărului de terminale pentru efectuarea comunicărilor on-line, introducând în funcțiune încă o linie telefonică. S-au efectuat, totodată, demersuri în vederea informării aparținătorilor cu privire la modalitățile de comunicare pe perioada stării de urgență”, se mai arată in comunicatul administraţiei penitenciarului.

Printre altele, punctul comercial la nivelul unităţii are acum program prelungit, deținuții au fost informați cu privire la posibilitatea de a primi sume de bani, în conturile aferente, prin transfer bancar. Pentru a fi cât mai informaţi, s-a suplimentat grila de emisiuni TV prin intermediul studioului cu circuit inchis şi s-a decis transmiterea în direct a slujbei religioase de Sfânta Liturghie;

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.