Nostimade Muzicale: povești hazlii și episoade inedite culese de Johnny Bota, fondatorul...

Nostimade Muzicale: povești hazlii și episoade inedite culese de Johnny Bota, fondatorul Bega Blues Band

0
DISTRIBUIȚI

Fondatorul formației timișorene Bega Blues Band, Johnny Bota le oferă online tuturor melomanilor interesați, o serie de spicuiri din cartea „Nostimade muzicale“, lansată anul trecut, în paginile căreia se regăsesc o sumedenie de povești hazlii din viața multor artiști auothtoni. Volumul apărut la editura Eurostampa este structurat în trei părți distincte (dedicate jazz-ului, rock-ului și localurilor unde se cânta acest gen și muzicii simfonice) și cuprinde și câteva caricaturi realizate de autorul acestuia.

Printre snoavele și istorioarele hazlii incluse aici se regăsesc o varietate largă de artiști, cum ar fi Iris, Nightlosers, Phoenix, Riff, Șah Mat, Mircea Baniciu, Arpad Kajtar, Ilie Stepan, Aura Urziceanu, Cristian Soleanu, Dan Spătaru, Johnny Răducanu, Pedro Negrescu, Eddie Neuman, Iuliu Merca, Diodor Nicoară, Peter Oschanitzky, Toni Kuhn sau Bela Kamocsa.

Alături de poveștile lui Johnny Bota, volumul cuprinde și câteva episoade narate de figuri remarcabile ale vieții artistice, ca Radu Lupașcu, Teodora Enache, Alex Vasiliu, Veronica Ciocan, „Moșu“ Florian Lungu, Ioan Băcălete, Puba Hromadka, Cristina Bălan, Dorin Cuibaru, Doru Apreotesei sau Florin Grigoraș.

„În turneele «Cenaclului Flacăra» se promovau tinerele talente din localităţile în care erau organizate spectacolele, în urma unor audiţii jurizate de membrii cenaclului.


Undeva, pe la Buzău, pe stadion, vine la mine un adolescent și mă întreabă, dintr-o suflare: – Unsfacaudiţiipin’trupiroc?. Neînţelegînd ce vrea, îl rog să repete, iar el mai spune o dată, ceva mai rar, dar tot fără noimă: – Un sî fac audiţii pin’trupi roc? … Într-un tîrziu, după ce l-am pus să silabisească, am înţeles că întreba: «unde se fac audiţii pentru trupele rock?» care voiau să debuteze în spectacol!. Într-o situaţie similară, urcă pe scenă un tip deja selectat, cu ghitara de gît, cu cablul în mînă și, în loc să i se adreseze politicos, în genul: «aș putea să cînt pe amplificatorul tău?» îl întreabă pe Ilie Stepan: «eu unde bag cablu’ aista?»… la care Ilie îi zice: «hai că-ţi arăt …» și coboară împreună cu el de pe scena care era instalata pe stadion, face doi pași și-i zice, arătînd spre un mușuroi, jos, în iarbă: «Uite-aici bagă-l!», a povestit Bujor Hariga.

O altă istorioară hazlie din volumul lui Johnny Bota – care se găsește la librăriile Esotera și La Două Bufnițe – a fost povestită de concert maestrul Filarmonicii Banatul, Mircea Tătaru.

„La Opera din Sarajevo se juca «Lacul Lebedelor» de Ceaiovski. Partitura coregrafică este printre cele mai dificile, solicitînd balerinii la maximum, atît din punct de vedere fizic, cît și expresiv. La un moment dat, la un pas de deux, balerinul Ion Magdin, care îl juca pe Rotbart, calculând greșit elanul, o ridică pe Odette, care era un pic mai rotofeie decît s-ar fi cuvenit și, chiar cînd reușește să o proptească deasupra capului, primadona se dezechilibrează și îi cade cu șezutul în cap. Cu greu, cei doi se redresează, dar balerinul se alege cu o entorsă la gît, încât de-abia mai reușește să-și întoarcă capul. Ajuns acasă, soţia îl întreabă ce a păţit. – Mi-a căzut un șezut în cap! Trebuie să fiu mai atent, de-acum, cînd ni se face cursul de protecţia muncii!“, a rememorat Mircea Tătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.