Mihai Grecu despre pandemia de coronavirus: „Nu va fi ca la Colectiv,...

Mihai Grecu despre pandemia de coronavirus: „Nu va fi ca la Colectiv, să fim ajutați de spitale din Bruxelles sau Munchen”. Pentru câte zile recomandă șeful SMURD Timiș să avem provizii

0
DISTRIBUIȚI

Șeful UPU-SMURD Timiș, Mihai Grecu, a transmis un mesaj de calm pentru cetățeni, în ceea ce privește epidemia de coronavirus. Totuși, garda trebuie ținută sus pentru că, în unele scenarii, situația se poate înrăutăți simțitor.

Momentan România se află în scenariul al doilea al evoluției coronavirusului, ceea ce înseamnă până în 100 de cazuri de contaminare. În cel mai negru scenariu, în România ar fi înregistrate peste 2.000 de cazuri de oameni infectați cu COVID-19. „Nimeni nu s-a confruntat cu virusul acesta. Toate lucrurile pe care le poți bănui sunt teoretice și se bazează pe experiențe anterioare legate de epidemii, pandemii, de modele matematice. Acesta e un avantaj, pentru că, lucrând cu un volum mare de oameni, epidemiologii pot aplica legile statistice fără probleme și cu mult succes”, a opinat Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD de la „Județean”, invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Numărul de cazuri de contaminare cu coronavirus a ajuns în România la 51, după ultimele cazuri diagnosticate. Doctorul Mihai Grecu spune că situația este „controlabilă”. „E o situație ce poate fi bine controlată. E importantă panta cu care au loc aceste îmbolnăviri ca până la un moment dat numărul de cazuri critice să nu depășească capacitatea sistemului medical românesc”, a explicat Mihai Grecu.

Acesta a atras atenția că, într-o situație de criză nu vom mai putea fi ajutați de alte state, așa cum s-a întâmplat în cazul „Colectiv”. „Spre deosebire de Colectiv, nu o să mai existe acum nici spitale din Bruxelles, nici la Munchen, care să preia cazurile. Și eu sunt în această situație. Trebuie să înțeleagă lumea că lucrurile pot fi controlate doar dacă există asumare și responsabilitate și dacă toată lumea, de la pacient până la manager de spital, respectă regulile care există”, a atras atenția Mihai Grecu, invitat la PRESSALERT LIVE.

Provizii pentru minim trei zile

Medicul Mihai Grecu a transmis oamenilor că nu este nevoie să năvălească în supermarket-uri și să-și facă provizii pentru săptămâni întregi.

„E minunat să ne pregătim, dar să nu cădem în păcatul celălalt, în care să facem niște provizii de alimente pe care să nu le putem folosi și să le aruncăm.


Oamenii ar trebui să își facă provizii pe trei zile, minim, o săptămână”, a transmis Grecu, aflat în studioul on.set.

Panta de evoluție a coronavirusului, direct proporțională cu comportamentul cetățenilor

Un comportament colectiv preventiv și responsabil poate influența simțitor panta cu care evoluează coronavirusul în România. „Fără îndoială că numărul va crește. Numărul de cazuri grave se raportează la numărul total de cazuri. Dacă ai 100 de cazuri, 10 dintre ele sunt grave, dintre care, să zicem, două persoane vor deceda. Dacă sunt 1.000 de cazuri se multiplică totul cu 10. Acestă pantă trebuie să permită sistemului de sănătate să absoarbă pacienții gravi și să ii trateze corespunzător. E un lucru posibil dacă ne facem și noi treaba, și cetățenii”, a subliniat Mihai Grecu.

Șeful UPU-SMURD Timiș le-a transmis oamenilor să respecte perioada de autoizolare, oricât de greu ar fi să stai în casă, chiar dacă nu există simptomatologie. „Oamenii trebuie să priceapă că e un lucru serios. Perioada de incubație a coronavirusului e destul de mare, de aici și cele două săptămâni de izolare. Am rugămintea ca oamenii să înțeleagă cât e de important”, a fost apelul făcut de doctorul Mihai Grecu.

Același apel l-a făcut și managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu, invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE. „Eu i-aș ruga pe toți cei care ne privesc să rămână calmi pentru că, indiferent de scenariul care va fi – toate sunt posibile – noi sperăm la cel mai ușor scenariu. Pot să asigur cetățenii că vom face tot ceea ce va ține de noi la Spitalul Județean Timișoara”, a declarat Raul Pătrașcu. Mihai Grecu este optimist și spune că nu vom ajunge în situația Italiei. „Să ne așteptăm că numărul îmbolnăvirilor va crește. Panta să sperăm că va fi suficient de lină pentru ca numărul de cazuri grave și foarte grave să nu depășească capacitatea noastră. Nu cred că vom ajungem în situația Italiei”, a conchis Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD de la „Județean”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.