O timișoreancă a spart „blocada” ca să cumpere mir și tămâie de...

O timișoreancă a spart „blocada” ca să cumpere mir și tămâie de la catedrală. Un angajat ANAF, prins fără declarație după ce nu a oprit la filtru VIDEO

3
DISTRIBUIȚI

O patrulă de jandarmi „scanează” tot ce mișcă pe pietonala de lângă Piața Unirii. E duminică, trecut de ora 11, și lume puțină. În aparență. Pentru că de unde te aștepți mai puțin apare câte-un pieton grăbit. Nimeni nu scapă de verificatul documentelor.

În Piața Libertății, o femeie în vârstă grăbește pasul când vede uniformele, sperând să treacă neobservată. Când e oprită, scoate o declarație scrisă de mână. „Merg la Catedrală, la intrare, e magazin. Să iau mir și tămâie”. „Dar aici ați scris că mergeți la cumpărături”, îi spune jandarmul. „Da, când mă întorc, îmi iau de la alimentară de la noi”, mai încearcă femeia. Jandarmul îu taie avântul: „Sunteți cam departe de casă. Ordonanța militară spune că să vă faceți cumpărăturile lângă casă”. Bătrâna își încearcă norocul pentru ultima dată „n-am ieșit din casă de două săptămâni.


Până acum”. „Mirul și tămâia nu-s urgențe. Dacă vă îmbolnăviți, credeți că rezolvați ceva? Vă rog să mergeți acasă. Nu cred că vreți să fiți amendată”, îi răspunde subofițerul. Femeia se oprește supărată-n stația de tramvai, în timp ce jandarmul comentează „cum să-i dai amendă. Că are pensia amărâtă. Problema e că se încăpățânează să facă așa cum vor ei”.

Puțin mai încolo, o altă patrulă face „scurtă” la mână scriind amenzi. Primi picați sunt doi băiețași de cartier care habar nu au de restricții sau declarații pe proprie răspundere. Ei știau doar că au vrut să se bucure de soare. „Au tot fost care au vrut să meargă la slujbă. I-am întors. Habar nu aveau că nu se mai ține slujbă cu oameni. Le dai acum amendă, dar de mâine, când cresc sumele, o să mă doară pe mine să le scriu, dar lor să le plătească”, comenta unul dintre jandarmi. Puțin mai încolo, curierii așteptă comenzile și-și omoară timpul cu câte-n selfie.

La Punctele Cardinale, Poliția și Poliția Militară a înțepenit în filtrele fixe de la începutul blocadei. La un moment dat, apare un Audi TT și agentul îi face semn să tragă pe dreapta. Șoferul îl ignoră și-și continuă drumul. Imediat, o mașină de Poliție pleacă și-l oprește după câteva sute de metri. Șoferul fâlfâie o legitimație de ANAF. Fără succes. Când i se cere declarația pe proprie răspundere scoate o hârtie cu data de 24 martie. Rămâne fără permis o lună de zile pentru că n-a oprit la semnalele polițiștilor, și amendă de 1.350 lei. Într-o mașină doi tineri cu o singură declarație pe proprie răspundere. Unul dintre ei și-a asumat amenda. Știe că-i, în realitate, doar 50 lei dacă o plătește în 15 zile, încă, orice ar scrie agentul constatator.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.