Paula Seling despre muzică: „Hainele «la modă» se schimbă de la sezon...

Paula Seling despre muzică: „Hainele «la modă» se schimbă de la sezon la sezon, însă cele «clasice» rămân valabile mereu“

0
DISTRIBUIȚI

Îndrăgita solistă Paula Seling revine la Timișoara cu un concert special care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, ocazie cu care artista născută în 25 decembrie 1978 la Baia Mare va interpreta, conform mărturisirilor proprii, „câteva melodii noi, dar și reinterpretări ale unor cântece celebre“.

De-a lungul anilor, Paula Seling a lansat o serie de albume solo, atât cu muzică pop, dar şi de colinde şi muzică religioasă, multe dintre acestea fiind scrise, orchestrate şi produse de ea. Cu câteva zile în urmă, mai exact de Dragobete, solista a lansat o nouă melodie numită „Nu privi în jos”, care are parte de un videoclip deosebit, în regia celor de la CioFilm. La instrumentalul melodiei Paula Seling a colaborat cu Jonathan Yudkin, artist responsabil cu piese câștigătoare de Grammy din repertoriul unor nume precum Carrie Undereood, Kelly Clarkson, Taylor Swift sau Cher. Concertul din Timișoara al solistei va avea loc sâmbătă 7 martie, de la ora 20 la Sara Events. Înaintea acestui recital, am realizat un interviu cu Paula Seling în care am aflat – printre altele – ce părere are visavis de muzica pop – rock românească de la ora actuală, cum arată o zi tipică în viața ei și care este „ritualul“ secret înaintea aparițiilor sale pe scenă…

– Care sunt primele discuri pe care le-ai ascultat și cum te-au influențat acestea în carieră ta?

– Primele discuri pe care le-am ascultat erau cu Vangelis, Abba, Led Zeppelin, când eram mică, mică, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Mezzo Forțe, Whitney Houston, Celine Dion, etc.

– Cum arată o zi tipică în viața ta?

– Zilele mele nu prea seamănă între ele, însă de cele mai multe ori îmi împart timpul între facultate, bazin înot, sala de fitness și studio.

– Care este partea ta favorită în procesul creativ al tău?

– Partea favorită este când ajung la momentul înregistrării vocii. Până atunci creez cadrul necesar și, dacă lucrez cu cineva, îmi place să mă surprindă starea pieselor scrise chiar de mine, prin plusul adus de colaboratori.

– Care este partea cea mai puțin plăcută?

– Partea cea mai putin plăcută este de memorare a versurilor, pentru că, de cele mai multe ori este o muncă diferită față de creația în sine.

-La ora actuală lumea se confruntă cu o serie de probleme sociale. Care crezi că sunt principalele lucruri de rezolvat în 2020? 

– Principalele probleme sunt poluarea, corupția, lipsa compasiunii față de cei slabi, față de animale.

– Aveai emoții înaintea recitalurilor? Mai ai și acum?

– Mereu am emoții, mereu mă întreb dacă voi reuși să transmit tot ceea ce aș vrea să transmit.

– De unde îți vine inspirația pentru piesele proprii și care este mesajul pe care vrei să îl transmiți cu muzică ta?

– Inspirația vine din lucruri pe care le trăiesc eu sau oameni din jurul meu. Sunt idei sau mesaje de care cred că lumea are nevoie.

– Ce părere ai de muzică pop-rock românească de la ora actuală?

– Muzica pop-rock se zbate să mai existe și, mai nou, a început să altereze soundul pentru a subscrie „cerințelor” absurde ale radioului conform cărora muzică trebuie să aibă un anumit sound.

– Care sunt formațiile sau artiștii care îți plac? Ce lipsește din scenă autohtonă?

– Din păcate nu prea sunt la curent cu noile apariții, însă apreciez veteranii scenei muzicii pop rock, cei cu mesaje pozitive și sincer „împachetate” precum Holograf sau Direcția 5.

– Care a fost concertul care te-a marcat cel mai tare în cariera ta?

– Cel mai profund moment a fost concertul cu ocazia venirii Papei Francisc în România, în primăvară anului trecut.

– Cât timp acorzi repetițiilor? Ai vreun „ritual“ înainte de concert?

– Mă pregătesc zilnic pentru concerte, îmi studiez vocea și piesele, iar înainte de concert fac un set de vocalize menite să încălzească vocea și să pregătească corzile vocale penreu efortul din piese, piese care nu sunt ușoare.

– Ce te faci în momentul în care ai uitat vreun vers dintr-o piesă pe care trebuie să o cânți?

– Dacă uit vreun vers îl înlocuiesc cu ceva ce se potrivește.

– Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată în carieră muzicală?

– Să mă bucur de moment.

– Dacă ar fi să dai un sfat celor care se gândesc să pășească pe acest drum, care ar fi acela?

– Să fie sinceri și să nu facă compornisuri.

– Multă lume spune că ora exactă în industria muzicală românească se dă la București.


Mai e adevărată această afirmație în zilele noastre?

– Nu neapărat, deoarece se pot face o grămadă de lucruri din provincie, mijloacele media fac mult mai accesibil drumul spre public.

– E necesar să fii la București, pentru a avea o expunere mai mare în mass – media ?

– Nu. Poți stă bine mersi lângă pădure și să vii la București doar când ai emisiuni și campanii de promovare.

– Ai lansat recent o melodie numită „Nu privi în jos“ la instrumentalul căreia ai colaborat cu Jonathan Yudkin. Cum s-a născut această colaborare și cât de important e în zilele noastre să ai parte de colaboratorti profesioniști?

– Colaborarea i se datorează producătorului muzical al piesei, Norbert Kovacs, care i-a trimis piesa iar Jonathan a fost foarte încântat, a acceptat imediat să înregistreze. Colaborarea cu profesioniști creează lucrări memorabile ce rezistă în timp. Hainele „la modă” se schimbă de la sezon la sezon, însă cele „clasice” rămân valabile mereu.

– Acasă ce preferi, CD, vinil sau streaming? Cum vezi revenirea vinilurilor „la modă“?

– Îmi plac vinilurile, mi se pare foarte tare revenirea lor. În rest ascult liniștea, sau mai dau o raită pe Youtube să văd ce mai e nou.

– Ai susținut numeroase concerte în Timișoara de-a lungul anilor. Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le ai din acest oraș?

– Am cântat în multe cluburi din oraș, săli de evenimente, dar și în sala Filarmonicii și în spații publice. Îmi place orașul vechi, încărcat de istorie, îmi place publicul din Timișoara. Abia aștept să revin.

– Ce noutăți pregătești pentru viitorul tău concert din Timișoara?

– Pregătesc câteva cântece noi, dar și reinterpretări ale unor cântece celebre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.