REPORTAJ Istoria primei nopți în care Poliția a fost în stradă ca-n...

REPORTAJ Istoria primei nopți în care Poliția a fost în stradă ca-n vreme de război. Cine-s primii care au încălcat restricțiile de circulație impuse prin ordonanță militară

0
DISTRIBUIȚI
Adeverințele permanente și declarațiile pe proprie răspundere au fost verificate de polițiști Foto Virgil Simonescu

„Echipajele de la Michelangelo, vă rog ca din acest, moment, să opriți toate mașinile și să legitimați toate persoanele. Faceți filtru total”, se aude în stațiile de emisie-recepție. Este fix ora 22.00 când încep restricțiile de circulație impuse prin ordonanța militară. Toate sensurile sunt blocate de polițiștii de la Rutieră. Prima oprită – o gospodină care recunoaște sincer – „nu am declarația, credeam că ajung până la zece acasă”. E sfătuită să-și ia cu ea declarația pe proprie răspundere și să se oprească direct la domiciliu. Rând pe rând, șoferii și pasagerii „filtrați” scot declarațiile pe proprie răspundere cu unul dintre cele cinci motive bifate  sau adeverințele permanente. Unii se întorc de la muncă, alții se duc. „Să nu fiți mai mult de trei persoane-n mașină”, li se atrage atenția șoferilor.

La un moment dat, pe trotuar trece un ins cu gluga-n cap. Când e întrebat de declarația pe proprie răspundere se uită mirat la agent. „N-am”. I se cere buletinul – „nu-l mai am, l-am pierdut”. Este preluat de un echipaj de la Ordine Publică și începe să-și spună povestea, în timp ce-i este verificată identitatea: „adevărul e că am lucrat la negru, pe aici, prin spate, în complexul studențesc. Nu am unde să dorm”. În jurul lui, agenții opresc non-stop mașinile și, după ce le verifică, le fac recomandările standard în vremea coronavirusului. Lângă piața de la Badea Cârțan, un agent de la secție și colegul său tocmai au dat prima amendă pentru încălcarea restricției de circulație. „Erau doi pietoni. Se tot plimbau pe lângă noi. Când i-am întrebat de documente, ne-au spus că nu le trebuie nimic. N-aveau nicio treabă. Acum, cu amenda primita, sigur o să știe”, raportează unul dintre agenți șefilor, dotați cu notes și pix, veniți în control. Cum ieși spre Lugoj, drumul gol. Doar două camioane și-un taxi.

Agitație mare în sensul de la intrarea-n Dumbrăvița dinspre autostradă. Un agent de la Poliția Națională și unul de la Poliția Dumbrăvița lovesc necruțător. Primii picați la testul documentelor pentru ceasuri târzii, trei tineri înghesuiți într-un Mercedes trecut de prima tinerețe. Habar nu au de restricții. Se întorc de la distracție, de la Arad. Fiecare primește câte o amendă de 1.000 de lei pe care o semnează fără comentarii după ce agentul constatator le citește fiecăruia faptul că „ați încălcat ordonanța militară numărul doi….”. Când aude că în 15 zile poate plăti jumătate din minim, adică fix 50 de lei, unul dintre ei se oferă să plătească pe loc. Fără succes.

E miezul nopții. Lapoviță și 1,5 grade. Polițistul local aleargă de la o mașină la altă pentru verificări în timp ce colegul său scrie amenzi. Primul, un client dintr-un taxi care susține că vine de la Șiria și nu știe ce-i aia declarație. Un bărbat prins și el fără hârtie semnată, își încearcă norocul „am ieșit să-mi iau țigări. Acum mă întorc la Dumbrăvița”. Îl trădează zăpada de pe mașină, adunată-n viteză de pe autostradă. Șoferul unei mașini de Brăila se declară neștiutor „nu știu. La 63 de ani de unde să știu eu de unde să iau declarație de pe net”. Polițistul local îl anunță sec „de sâmbătă este peste tot la televizor. Doamna a venit acum cu avionul din Germania, nu știa, dar dumneavoastră? Rămâneți în mașină. O să fiți amendat”. Cu mască de protecție pe față, șoferul comentează nervos despre „zelul ăstora care n-au treabă acasă”. În vreo 20 de minute, echipajul a dat șase amenzi. Și mai sunt ore de stat în filtru.

La ieșirea din Giarmata spre Timișoara este alertă. La control, un șofer anunță că tocmai s-a întors din Germania și că se îndreaptă spre casă ca să intre în autoizolare.


După ce se verifică totul la DSP, omul pleacă. „Să vă dezinfectați bine”, îi sfătuiește un coleg pe cei doi polițiști care s-au ocupat de caz. Prin cartiere, mașinile de Poliție cu girofarurile pornite se intersectează cu ale Jandarmeriei. Nu scapă nimeni de control. Pietonii sunt imediat luați la întrebări. Lumina de pe bulevardul Take Ionescu  e ”spartă” de flash-urile roș-albastre. Un echipaj de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale este pregătit să intervină-n sprijin în orice moment. Aproape de Piața Mărăști e ca la război – jandarm și polițiști în filtru, dintre blocuri apare o patrulă, după colț agent și polițist local în alt filtru. Un singur lucru e cert „de acum începe greul. Asta e prima noapte. Greul o să fie când o să avem restricții ziua și o să fie lume multă”. Și mai e ceva sigur – în noaptea asta nimeni nu trebuie să scape necontrolat.

Foto: Virgil Simonescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.