Scriitorul şi dizidentul anticomunist Paul Goma a murit după ce a fost...

Scriitorul şi dizidentul anticomunist Paul Goma a murit după ce a fost infectat cu coronavirus

2
DISTRIBUIȚI

Scriitorul şi dizidentul anticomunist Paul Goma (84 de ani), stabilit la Paris, a fost răpus de coronavirus, anunţă site-ul G4Media, citând-o pe biografa acestuia, Mariana Sipoş. Potrivit sursei citate, Paul Goma a încetat din viaţă în noaptea de 24 spre 25 martie într-un spital parizian, La Pitié Salpêtrière.

Comunicatul integral:

În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.

Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat.

Fiul său, Filip Goma, după ce în urmă cu doi ani și-a pierdut și mama, este foarte tulburat și îndurerat și roagă să nu fie contactat.

Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.

Voi comunica programul ceremoniei îndată ce va fi finalizat.

Dumnezeu sa-l odihnească în pace!

Aprindeți o lumânare sau spuneți o rugăciune pentru odihna sufletului său.

Mariana Sipoș

 

Paul Goma a făcut cunoştinţă cu închisorile comuniste, după ce iniţial, în 1954, acceptase să devină membru al Uniunii Tineretului Comunist şi apoi, al Uniunii Tineretului Muncitoresc.


Însă credinţa sa în comunism a fost rapid zruncinată. Doar doi ani mai târziu, după înfrângerea revoluţiei maghiare din 1956, Paul Goma şi-a predat în semn de protest carnetul de membru Uniunii Tineretului Muncitoresc. La scurt timp, în martie 1957, a fost condamnat la doi ani de închisoare corecţională. Aşa a ajuns la închisorile Jilava şi Gherla, iar după eliberare a fost trimis pentru mai mulţi ani în exil, în Bărăgan, la Lăteşti. Activitatea sa de disident a culminat în 1977, când a reuşit să trimită la postul de radio „Europa Liberă“ o scrisoare deschisă adresată lui Nicolae Ceauşescu în care vorbea despre nerespectarea drepturilor omului în România.

Hărţuit şi torturat de securişti, călcat în picioare, la propriu, lui Goma, soţiei şi copilului, le-a fost retrasă cetăţenia şi au fost expulzaţi din România. Ajuns în Franţa, a fost urmărit de braţul lung al Securităţii, dar a scăpat miraculos din două tentative de asasinat. Chiar şi aşa, de la Paris, scriitorul şi-a continuat lupta împotriva dictaturii comuniste.

2 COMENTARII

  1. Aprindem o lumanare pentru sufletul Dvs. V-ati sacrificat in zadar pentru ochii care nu vor sa vada si urechi care nu vor sa auda. Ati crezut in LIBERTATE nu in SECURITATE. Din pacate DICTATURA s-a intors in Romania prin haos si teroare folosind pretextul unei pandemii regizate, cu sprijinul noii ordini mondiale si oms. Nu mai este „comunism” este dictatura medicala/financiara, este new world order, o miscare neo-marxist progresista. Si se folosesc aceleasi mesaje subliminale ca intotdeauna: „solidaritate” si „bine comun”. Sper sa aveti parte de lumina si liniste acolo unde sunteti, pentru ca omenirea a intrat intr-o dictatura globala de aceasta data. Petre Tutea: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.