Se pregătește un Muzeu al Apei, lângă Timișoara. „Clădirea OZN” va fi...

Se pregătește un Muzeu al Apei, lângă Timișoara. „Clădirea OZN” va fi în centrul atenției

0
DISTRIBUIȚI

Societatea Aquatim, furnizorul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din Timișoara și Timiș, a anunțat că până în anul 2021, când orașul va fi capitală culturală europeană, va amenaja un muzeu al apei, în complexul de clădiri de la Urseni, aflat în conservare.

Principala clădire, monument de arhitectură industrială construit în stil secession de cunoscutul arhitect Székely László, mai cunoscută sub numele de „clădirea OZN”, adăpostea sistemul de forare, o a doua clădire era folosită pentru prepararea apei potabile iar cea de-a treia adăpostea pompele cu ajutorul cărora apa era distribuită în rețea.

Stan Vidrighin

Uzina de la Urseni a fost construită între anii 1911 și 1912 și dată în folosință în anul 1914, în prezent fiind scoasă din funcțiune.


„Cele trei clădiri sunt în stare bună, dar necesită amenajări. Proiectul este deja întocmit și urmează faza de execuție, pentru care se va face licitație”, a spus Robert Șerban, consilier Aquatim. În cele trei clădiri, care vor face parte din circuitul muzeistic, se dorește expunerea forajelor și pompelor de la Urseni dar și a altor utilaje , instalații și obiecte vechi, aduse de la celelate uzine ale Aquatim. Vor fi expuse, de asemenea, documente, cărți, hărți, precum și fotografii vechi pe baza cărora poate fi reconstituită istoria alimentării cu apă din Timișoara și Banat. Se preconizează, de asemenea, construirea unui corp de clădire nou, pentru organizarea unor evenimente.

Uzina de la Urseni a fost parte a proiectului general de alimentare cu apă și canalizare a orașului conceput de inginerul Stan Vidrighin. După câștigarea unui concurs, acesta a fost inginer, apoi inginer-șef la serviciul tehnic al primăriei și a realizat cele două mari proiecte ale orașului. În 1919, Stan Vidrighin a fost ales primul primar al Timișoarei din România Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.