Coronavirusul nu prea i-a speriat pe credincíoși care, astăzi, au fost în număr destul de mare la slujba de duminică, în ciuda apelurilor autorităților și ierarhilor bisericilor. Pe la ora 10,00, în Catedrala Mitropolitană nu era țipenie de om afară, chiar dacă în difuzoare se auzea slujba ținută de preoți. În colțul bisericii, două cerșetoare stăteau după zid și țâșneau când se apropia cineva că să ceară un ban. La începutul slujbei, credincioșii stăteau destul răsfirați, păstrând o distanță rezonabilă. Asta și pentru că, o parte dintre ei au participat la slujbă din spațiile aflate la subsolul catedralei.
Puțin mai încolo, la biserica romano-catolică din Piața Bălcescu, credincioșii stăteau în bănci ascultând slujba. Distanța între cei prezenți, majoritatea tot bătrâni, cei mai vulnerabili în fața coronavirusului, destul de mică. La intrarea în biserică, puse noile măsuri de prevenire a răspândirii COVID 19.
La Biserica Martirilor, din Calea Girocului, ascultau slujba în afara clădirii, la soare, doar o mână de credincioși. Înăuntru, înghesuială mare. La intrare era un recipient cu dezinfectant, dar distanța minimă recomandată de autorități nicicum să fie respectată. Patru cerșetoare stăteau de pază la poarta bisericii, așteptând să iasă credincioșii de la slujbă.
Spre ora 12, în Catedrala Mitropolitană, tot mai multă lume.
ÎPS Ioan, le-a vorbit, la sfârșitul slujbei, credincioșilor despre grelele momente prin care trece România. Unii dintre ei au ținut morțiș să fie la mică distanță de mitropolitul Banatului.
„Iubiți frați și surori, trăim momente grele, clipe care nu s-au mai petrecut în spațiul nostru românesc de foarte multă vreme. De aceea vă îndemn pe fiecare să fiți un mesager de pace, de mângâiere și de încurajare pentru cei care sunt în suferință, în carantină sau izolați la casele lor. Am primit un mesaj de la doamna prefect aseară și mi-a spus că sunt persoane care au venit din occident care au ajuns deja și în parohiile de la țară, și am transmis tuturor preoților să transmită acestor familii, atât din parohiile de la sate, cât și la oraș, dacă cunoașteți o familie că este izolată acasă, vă rog să le spuneți să respecte cele rânduite de medici și că suntem alături de ei și în rugăciune, dar și cu fapta. Vă rog să le spuneți, dacă au nevoie de o bucată de pâine, că ne oferim toți să le ducem o bucată de pâine, hrană, ce au nevoie, numai să stea cuminți, liniștiți, în casele lor”, i-a îndemnat mitropolitul pe credincioși.
ÎPS Ioan a explicat că „zilele aceastea am oferit hrană celor care au fost izolați, s-a pregătit hrană caldă la cantina școlii noastre ortodoxe «Sf. Antim Ivireanul» de aici din Timișoara și cei de la ISU au venit, au luat caserolele și le-au dus celor aflați în carantină. În momentul de față, DSP și Prefectura au făcut un contract cu o firmă de catering, deci se duce deja hrană la persoanele respectivă, dar apar mereu cazuri, și suntem dispuși să ajutăm în continuare. De asemenea, vom livra și produse de igienă personală. În orice moment vom fi dispuși să ajutăm. În una dintre aceste zile, doamna prefect m-a sunat la ora 12 noaptea și în momentul acela maicile de la centrul eparhial au pregătit hrană și au dus unor oameni care veneau atunci cu avionul de departe. De aceea vă îndemnăm la solidaritate și responsabilitate. Nu-i rugăm altceva pe frații noștri care vin de departe decât să fie cuminți și nu vor duce lipsă de cele de trebuință până va trece și valul acesta”.
Mitropolitul Banatului a anunțat că, dacă situația o va impune, slujbele vor fi făcute afară, asigurându-i pe credincioși că preoții vor continua să slujească, îndemnându-i pe cei care stau acasă să nu ezite să-i cheme pe prelați să-i spovedească sau pentru slujbe.
prosti de bubuie. ispititi-l pe dumnzezeu, „credinciosii” p mele. stati dracu’ acasa
Tinere: ești tare nefericit bag seama. Dacă ai nevoie de ajutor se orice fel lasă un contact și te sprijinim: bani, mâncare, cărți, consult la doctori.